Jump to content

Preparering av skaller


FMH

Recommended Posts

Jeg har snart i hende noen villsau skaller som jeg tenkte å øve meg på. I første ommgang blir de vell oppbevart i fryseren eller i en stamp med vann, dette pga jakta selvfølgelig :P . Planlegger å skjære rent og koke før saging og bleking.

 

Har følgende spørsmål:

 

Villsauen har tjukke horn med mye brusk, bør jeg kappe horna og fjerne brusken for så å lime dem på igjen etterpå? evt koke dem seperat?

Tror jeg har lest noe om dette her tidligere men kan ikke finne tilbake til siden :oops:

 

Har noen prøvd dette før tar jeg gladelig imot tips og trix.

 

Mvh Sling

Link to comment
Share on other sites

@Slingshot: Villsauens horn sitter som ei slire utapå en brusk,bein tapp. Når du skal koke skallene så tar du først en skarp kniv og snitter rundt i underkant av horna. Kok hele greiene(med horna under vann) en halvtimes tid. Om du bruker hansker da så skal det gå ann å dra av hornsliren. Skjær av det meste av brusken som står igjen på skallen men la det stå igjen en tapp til å tre horna på. Kok rein resten av skallen og bleik den. Da er det bare å sette på plass horna igjen, evt sikre de med en liten dråpe lim.

Link to comment
Share on other sites

Det der var kjempestilig Larson :D Da har jeg fått plenty tips til å komme igang. Tenkte å montere skallen på en plate, men det er kansje litt vanskelig med tanke på formen på horna? Men med så flott resultat som du har fått till så blir plata sikkert bare overflødig.

 

Nå blir det avsted til apoteket for bestilling av blekemiddel tenker jeg :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

en halvtimes tid :shock: He he du har ikke prøvd store mufflon eller villsau med 2,5 snurringer på hornet hører jeg :wink: rekorden på ett horn er 4 timer med koking og vriding og draing frem og tilbake før det løsnet!!Kudu og eland horn som har tørket fast til skallen er enda værre :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Det der var kjempestilig Larson :D Da har jeg fått plenty tips til å komme igang. Tenkte å montere skallen på en plate, men det er kansje litt vanskelig med tanke på formen på horna? Men med så flott resultat som du har fått till så blir plata sikkert bare overflødig.

 

 

Jeg lagde avstandskloss mellom plate og vegg :wink:

Funker som snus... :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 1 month later...
  • 4 months later...
Finnes det egne gryter til koking av elg- og hjorteskaller? Eller hvordan har dere laget disse? Vil gjerne ha kjøpt en ferdig til bruk, er ikke akkurat en handyman dessverre... :-)

 

Løfter litt på denne, kan ikke se at noen har kommet med noe svar...

Finnes dette?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Blåser liv i en gammel tråd her. Jeg har akkurat fått i hus et par villsauhorn som har ligget ute et drøyt års tid. Disse vil jeg preparere og bruke til ett eller annet - kanskje inspirert av Tim the Enchanter ? :wink:

tumblr_m2wmxqVOTE1r1zn4oo3_250.gif

 

Noe slikt har jeg aldri prøvd meg på før, så kan noen hjelpe meg med tips på følgende:

- De stinker noe inn i (...........................). Rengjøring og luktfjerning ?

- Behandling for å preservere dem ?

Link to comment
Share on other sites

Er det fortsatt innmat i horna? Da må de kokes en liten stund for at hornslira skal løsne fra bein/brusk-stubben som sitter igjen. Så skrur du inne en stor fransk treskrue i beinstubben og prøver å trekke ut den. Om ikke det løsner må det kokes litt mer. Gjerne med litt zalo i vannet.

 

Etterpå bruker du flaskebørste/tannkost el og skrubber innvendig i hornet og skyller ut med varmt såpevann. Heng til tørk. Når horna har tørket kan de med fordel settes inn med f.eks møbelolje slik at ikke de sprekker seinere.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...