Jump to content

Knivblad


Absinthe

Recommended Posts

Kjære kunnskapsrike kammerister

 

Jeg har et ønske jeg håper noen av dere kan hjelpe meg med.

Jeg skal ha et knivblad og trenger en dyktig smed. Det skal bli et spesielt blad, mer til pynt enn til bruk, men den skal kunne brukes. Det er en stund siden jeg beveget meg på knivmarkedet men kunne godt tenke meg å begynne igjen med et prosjekt jeg har tenkt på lenge.

 

Jeg vet dette ikke er noe smedforum, men vil tro det sitter endel kjennskap og kunnskap bak skjermene her.

 

Mitt ønske er som følgende:

 

Et smidd knivblad, innleggsstålet må ikke gå helt opp i ryggen, kun 1/3 til halveis opp. Omleggsstålet må være "rent", altså ingen urenheter da det skal graveres. Det bør være kaldvalset (??) stål. Her er jeg ute på ukjent grunn, men tror det er det det heter.

Formen skal helst være rimelig tradisjonell med et middels stort blad, altså ingen musegjelder og heller ingen samekniv.

 

Inleggsstålet MÅ ligge rett og fint inni midten og sidene (omleggsstålet) bør være fint pusset, dog ikke nødvendigvis polert. Bladet må være ferdig slipt med skarp egg og ha en standard tange.

Jeg trenger antagelig 2 evt 3 slike blader.

 

Bladet skal dypgraveres i acantus med gjennombrutt mønster på ryggen, derfor disse kravene.

 

Som dere sikkert skjønner kan jeg lite om stål og smedarbeid, men jeg vet hva jeg ønsker å gjøre med produktet :) Er det noen her som kan lage noe slikt til meg, evt henvise meg til noen som kan?

Link to comment
Share on other sites

Ved å smi med vinkelstål vil man kunne få mykt jern i ryggen, men stålet vil gå høyere enn 1/3 av bladet. Eggstålet vil som regel stoppe 2-3 mm fra ryggen. Det er i tillegg sjelden man klarer å få sveist skikkelig i ryggen på eggstålet, og da kan de komme fram defekter om man filer dypt.

For å få til dette kan man kløyve et spor i en massiv stålbit og legge inn stål. Dette var den vanlige måten å smi blader på tidligere, men kjenner ingen som bruker denne teknikken nå.

Hvor dypt skal det graveres/files siden dette er et problem? Vanlig gravering er betraktelig grunnere til at man kommer inn til sveisen.

 

De fleste smeder klarer å treffe med eggstålen nogelunde i senter, men det er få som klarer å få det til bra.

 

Tenker du tradisjonelt-tradisjonelt norsk blad med rygg og egg omtrent parallelle som på stas/bunadskniver, eller tradisjonelt-moderne norsk blad hvor rygglinje og egg koner framover?

Link to comment
Share on other sites

Takk for svar Metallurgen.

 

Om knivbladet er ca 2 cm i høyden trenger jeg ca 1 cm uten eggstål fra ryggen og ned, det burde holde akkurat, så halvparten uten eggstål går.

Bladet bør være forholdsvis paralellt rygg/ egg som på tradisjonelle bunadskniver ja, men det går greit med litt koning. Det er bare å tilpasse mønsteret så det passer til formen på bladet, men selve utformingen går det vel an å avtale med smeden bare jeg finner en som kan gjøre det, evt sende en tegning.

 

Det skal graveres dypt, dvs gjennombrutt i ryggen og et stykke nedover mot eggen, slik at acantusen fremstår 3d, metallet skal graveres/ files helt bort slik at det blir hull imellom mønsteret på toppen. Selve mønsteret skal rundes og formes. Videre nedover mot eggen skal dette gradvis tones ned til vanlig overflategravering.

 

Jeg kjenner det godt når eggstål kommer skjevt, det har jeg opplevd en del ganger og det resulterer i en del ukvemsord i fra meg når jeg oppdager det ja. Eggstål er noe dritt å gravere på, det samme er urenheter og annet rusk som tidvis dukker opp.

Om eggstålet er minimalt skjevt så går det greit, men store avvik går ikke.

Link to comment
Share on other sites

For å få til det må det nok brukes metoden der man kløyver et spor.

Det går eventuelt å ikke laminere, men sveise eggen på en rygg av mykt stål. Dette blir gjort på noen damaskblader.

 

Du kan høre med Olav Bysveen på Hamar. Han klarer nok å kløyve opp og sveise.

For den andre metoden kan du høre med Morten Håkonsen i Skien.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...