Erikr Posted October 5, 2011 Share Posted October 5, 2011 Ønsker tips til godt slipestål. Til slaktekniver og filetkniver. Gjerne linker til nettbutikker.. Har et supergodt slipestål men det er gammelt og jeg aner ikke hva det heter... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vinjesvingen Posted October 5, 2011 Share Posted October 5, 2011 Har brukt Dick sitt ovale slipestål,er veldig fornøgd med det. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
6x47 Posted October 5, 2011 Share Posted October 5, 2011 F.Dick er tingen. Men de leverer mest poler stål. Dvs kniven får kun rettet opp en bra kniv. Jeg har nok prøvd alle F.dick stålene og har endt opp med ett kombi stål som er "4" kantet. ei fin og ei glatt side. Stålet er kortere enn de fleste andre. Wadsted selger vel F.Dick kniver, og kan sikkert skaffe det meste. Ellers er det fint å ha kontakter i slaktebransjen. Eller en annen bransje som har konto hos Landteknikk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erikr Posted October 5, 2011 Author Share Posted October 5, 2011 Interessant...Takker for svar.. Ser også at det varieres mellom uttrykkene "knivstål" og "slipestål". Samme produktet? Fikk inntrykk av at det ikke var det... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kjendis Posted October 5, 2011 Share Posted October 5, 2011 Jeg har slutta å bruke stål. Bruker bare Rudolfstroppen. Aldri hatt så skarpe kniver før og det går raskere og er enklere enn alt annet jeg har forsøkt. Bruker den på alt av kniver. http://www.knivmaker.net/om__rudolfstoppen_.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
6x47 Posted October 6, 2011 Share Posted October 6, 2011 Det er forskjell på slipestål og kniv/poler stål. Ett slipestål har gjerne grove langsgående riller, det kjennes grovt og det blir "lyd" når kniven dras over. Ett poler stål er veldig glatt,og kan godt ha langsgående riller. Er kniven ok. Og brukes på stålet, blir det nesten lyd-løst med rett teknikk. Forskjellene kan vel sammenlignes med grovt og fint sandpapir. Forklaringen er vel neppe den beste. Det sies mye bra om denne rudolf stroppen. Men tenk deg om i hvilket miljø du skal bruke stålet. Er det i felt med mindre vaskemuligheter. Tenker jeg at stålet er mest brukervennlig. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kjendis Posted October 6, 2011 Share Posted October 6, 2011 Tja. Dra kniven over lyngen for grovvask og over låret (buksa altså) for finpussen så er den klar for stroppen. Regner det fælt så tåler ikke stroppen det. Rudolf mener at læret ikke tåler vann. Den er grei, men et strykestål ruster fort det også da. Jeg har forresten et keramisk stryke"stål". Det tåler nok regn og fukt bedre en et av metall. Brukte dette keramiske mye før stroppen ble kjøpt inn. Var da bra fornøyd med det. Strykestålet av metall havna i skuffen mens det keramiske hang oppe og ble brukt. Dette ble kjøpt på IKEA av alle steder Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erikr Posted October 6, 2011 Author Share Posted October 6, 2011 Mye interessante svar! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arne B Posted October 6, 2011 Share Posted October 6, 2011 Jeg bruker litt forskjellige brynestaver ettersom hvor fin jeg har eggen på kniven. Har et par japanske kniver med hardt stål, som jeg bryner til de er polert (en 12000 grit stein), og til dem bruker jeg et polerstål fra HandAmerican. Har også etpar kniver fra Tyskland, med litt mykere stål, og dem har jeg grovere egg på. På dem bruker jeg ofte keramisk brynestav. Min erfaring er at de keramiske drar av mer stål, og jeg må da sette opp eggen oftere. Mens de av metall drar mindre metall av kniven, men etterlater ikke et fullt så "aggressiv" og skarp egg. (bare mine meninger) Ulempen med keramisk brynestav i felt, er jo at den ofte lett kan knekke om man ikke behandler den fint. Av keramiske brynestaver har jeg med hell brukt den fra IKEA, og med enda bedre resultat dem fra MAC. Har også hørt mange gode ord om brynestaver i glass, men har ikke prøvd noen enda. Men det viktigste er at du har en stav som passer din kniv, med det metallet du har i den, og hvor "fint" du bryner den. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
6x47 Posted October 6, 2011 Share Posted October 6, 2011 De aller fleste F.dick stålene er rustfri. Kjeramikk "stålene" er også meget gode. Men disse er i mine øyne ikke til felt bruk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Måsabjønn Posted October 6, 2011 Share Posted October 6, 2011 Mora frost made in sweden... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tailgunner Posted October 6, 2011 Share Posted October 6, 2011 Jeg bruker rudolfstroppen hjemme, men på tur eller slakting har jeg de siste 5-6 årene brukt et lite victorinox slipestål. Det er ganske lett og passe grovt. Tålte til og med å bli gjenglemt på et skjær som var under vann flere ganger over noen dager under seljakta. Fikk et mindre rustangrep, men fungerer like fint. Edit: lagt til bilde... slik ser det ut. Mindre enn mindre og litt grovere enn det vanlige slipestålet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.