skruff Posted August 17, 2011 Share Posted August 17, 2011 Hei, er førstegangs reinsdyrjeger, og lurer derfor på noen nyttige tips til slakt/partering av dyr?, eventuellt link til et sted hvor jeg kan finne mere info om dette! Jeg har et stykke og gå fra terrenget så ser ut til at jeg må ta partering av dyret på skuddstedet ettersom jeg ikke får det med meg helt ned til bilen =) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tools Posted August 17, 2011 Share Posted August 17, 2011 Her er en link. http://www.media.allerinternett.no/km_fil/9/2151039.pdf Forskjellen er at du må flå av skinnet og grovpartere i fjellet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skruff Posted August 17, 2011 Author Share Posted August 17, 2011 Takker, det var den ene linken jeg hadde funnet =) Det er vel akkurat samme praksis på et reinsdyr som med en hjort? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tools Posted August 17, 2011 Share Posted August 17, 2011 Ja er samme prinsippet, men eg synest det er lettere å sprette dyret opp i halsen og knyte en hyssingstump rundt spiserøret der. vel og merke visst det ikkje det er et dyr som du skal ha utstoppet i bogmontasje da må du snitte i nakken. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rib Posted August 17, 2011 Share Posted August 17, 2011 Kommer litt an på situasjonen og dyret som er skutt men som hovedprinsipp gjør jeg følgende. Dyra vommes som vanlig for hjortevilt. Bukk: Legges på rygg og flåes. Hode fjernes. Grovparter ved å dele av hele boger og hele lår. Rygg og nakke deles i tre deler. Legg stykningsdelene på fjellduken eller en tørr stein mens du jobber. Skinnet brukes til underlag til du er ferdig. Simle - om du ikke skal bruke skinnet: Flås delvis og fradel lår og om nødvendig bog. Ryggstykket med skinn stappes i sekken og toppes med lår og boger pakket i lakenposer. Simle - hvor skinnet skal brukes - omtrent som for bukk men størelse avgjør om ryggen deles. Kalv - stappes hel i sekken Stor sekk må du ha Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skruff Posted August 17, 2011 Author Share Posted August 17, 2011 Nyttige tips, jeg har fått tildelt en 3`tagger bukk, så skinnet skal vel taes vare på ja, er i utgangspunktet fuglejeger så mye slakting har det ikke blitt =) har også sett at man kan få tak i et slags posetrekk til og ha i sekken som er vanntett,(slik at det blir minst mulig gris i sekken) noen som veit hvor dette er og få tak i? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tjom Posted August 18, 2011 Share Posted August 18, 2011 Nyttige tips, jeg har fått tildelt en 3`tagger bukk, så skinnet skal vel taes vare på ja, er i utgangspunktet fuglejeger så mye slakting har det ikke blitt =) har også sett at man kan få tak i et slags posetrekk til og ha i sekken som er vanntett,(slik at det blir minst mulig gris i sekken) noen som veit hvor dette er og få tak i? Pass på!! Kjøtt fra felt vilt må ikke pakkes i plast / lufttett for snart. Det er ikke bra om det er fugl eller firbent. Vi stykket opp som beskrevet her og tørket det på jervenduk til vi fikk "tørr" hinne / overflate før vi pakket det ned i sekkene. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Haavard Posted August 18, 2011 Share Posted August 18, 2011 har også sett at man kan få tak i et slags posetrekk til og ha i sekken som er vanntett,(slik at det blir minst mulig gris i sekken) noen som veit hvor dette er og få tak i? Det beste er å ha en sekk der det ikke gjør så mye med litt blodsøl. Mitt beste tips om sekken er for fin er å bruke en god gammeldags svart søppelsekk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
frontier Posted August 18, 2011 Share Posted August 18, 2011 Mykje bra tips å sjå. Her er nokre ekstra. Ved utvomming, legg dyret med høgre sida ned. Vomma ligg på venstre side i bukhula, tarmane på høgre, og du får lettare ut vomma når den ligg "øverst". Spesielt ved rein; prøv å bruke kniv så lite som muleg ved flåing. Reinsskinnet "røyter" utruleg i møte med ein slaktekniv og det er lett å forurense. Ta gjerne med eit par sett eingangshansker, eller prøv å praktisere "rein hand (kniv/knoker) og skitten hand (holde i skinnet med)" Ta deg god tid! Har aldri forstått folk som slaktar som om dei skulle ha fanden i hælane. No skal du skyte bukk i år, men dersom du ein gong skulle skyte ei simle med mjølk i juret, pass på at du ikkje skjerer gjennom juret. Mjølka som renn ut kan fort gi surning på dei finaste delane av slaktet ditt, låra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tjom Posted August 18, 2011 Share Posted August 18, 2011 Ja, når du skriver om jur og melk... Er bukken i brunst så hold alt som hører til det området borte fra kjøttet. Det gjelder skinn, pels, baller, hender som har holdt i noe der osv. Du vil ikke like kjøttet om det er fullt av brunstvæske / lukt / smak. Surt å komme hjem med x antall kilo kasserbart kjøtt. Sikkert mange flere råd om dette... men herfra får andre overta.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.