Jump to content

knivanbefaling


steffen

Recommended Posts

2-3.jpg

 

som dere kan se, så mangler det en kniv i midten.

RAT-7 (17,5cm blad) er ikke for stor til å være en stor allrounder.

RTAK2 (26,5cm blad) er for stor til å være en stor allrounder.

 

jeg tror vi leter etter en kniv med ca 20-23cm blad, 5mm tykt.

fulltange med micarta plater.

 

jeg har sett litt på Ontario Ranger Bush 9", men den har så stygg drop point.

liker heller ikke "scullcrusheren", å file den vekk er sikkert flere årsverk.

så har vi Becker BK5 og BK9 fra Ka-Bar, virker ikke så verst men de har trasige grepsplater i plast.

så da må jeg lage ny grepsplater.

 

jeg har ikke et fastsatt budsjett, men hvis kniven er i samme prisklasse som Busse, så er den altfor dyr.

noen forslag?

Link to comment
Share on other sites

Ikke så mange produsenter av fulltange som har "scandigrind", er nok bare i "bushcraft" karegorien du finner det.

 

Nærmeste farbrikkproduserte saken jeg kommer på er spyderco bushcraft:

http://www.spyderco.com/catalog/details.php?product=609

 

Eller condor bushcraft basic 5":

http://www.knifecenter.com/kc_new/store ... s=CN2365HC

http://www.heinnie.com/product.asp?strP ... rtRecord=1

Billigere skal du lete lenge etter.

Link to comment
Share on other sites

da var customblad bestilt fra en fyr i England.

 

O1 stål

bladlengde 12-12,5cm, 3cm bredt og 4mm tykt

 

å så spennende det blir, har ikke lagd kniv siden et ganske mislykket forsøk på ungdomsskolen.

forhåpentligvis går det bedre denne gangen.

jeg tenker på hvit finpusset og polert micarta med røde "liners".

Link to comment
Share on other sites

 

D2 er egentlig ikke noe bra stål til kniv pga sprøheten. Den må slipes med relativt butt eggvinkel og selv da risikerer man chipping om man er borti hardt materiale. Greit til en ren kjøttkniv, men skal man borti tre (spesielt hugging) bør det unngås.

 

Kniver med "scandigrind" pleier ofte å ha en veldig spiss eggvinkel (det ser bedre ut med litt bredde på slipfasen), da blir det spesielt viktig å ha et stål som ikke er sprøtt.

O1 er det "klassiske" stålet i bushcraft kniver, men selv om det er et relativt enkelt stål er det vanskelig å få en god kombinasjon av hardhet og seighet. Jeg hadde nok kjørt en egg-fleks-test på custombladet før jeg skafta det, da kan du eventuelt kjøre en ekstra anløping før du skafter det. Det er ikke så lett etter den er skafta. :wink:

Egg-fleks-testen går ut på å se om den ytterste delen av eggen flekser eller chipper når du presser eggen sideveis mot en messingstang. Du må ha godt lys og se rimelig nære, det er mindre enn en mm som bøyer seg. Dette kan gjøres flere steder på eggen for å se om den er jevnt herda.

 

Edit:

http://www.google.com/imgres?imgurl=htt ... x=51&ty=70

Link to comment
Share on other sites

Kjøpte Trapper som byggesett i D2 stål med "skandi-grind". Jeg opplevde at stålet chipet ved bruk når jeg gjorde opp fugl. Løste det ved å legge en mer butt slipevinkel helt ytterst på den allerede eksisterende eggen. Dette har tilsynelatende fungert ok, men den er ikke utsatt for hard bruk enda. Så slik sett passer jo denne observasjonen bra med Metallurgens uttalelser.

 

mvh

Oddvar

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...