Jump to content

Blodspor spørsmål


M67

Recommended Posts

Jeg prøver å trene på å følge blodspor sammen med min Fauve, Tassen.

 

Vi har noen småproblemer...

Han er ivrig og vil følge blodsporet, men får fort problemer når vi krysser ferske spor, rådyrspor - selv timegamle spor er vel så spennende som blodet og han virrer derfor veldig mye rundt. Er seff stødigere på sammenhengende spor, på ferskere blodspor eller spor hvor det er brukt mer blod.

 

Hvor gamle blodspor kan en forvente er OK å følge, prøvde igår på et som var rundt 50 timer gammelt, etter ca 2 timer endte vi opp der det endte (400m, 3dl) og jeg skjønner ikke helt hvordan det foregikk... Han bare virra rundt og snuste i varierende intensitet, og måtte resettes et par ganger, (bæres tilbake til 0) da han tok av på det som åpenbart var ferskfot. Men ca. senter av all søkinga var hele tida sporlinja, han var opptil ca. 20m ute, men henta seg inn igjen stort sett.

 

Om en ser blod, og hunden bare søker forgjeves til siden, er det OK å vise den det?

 

uansett til syvende og sist hadde han snust seg over et jorde ved å nærmest inhalere hele, og fant krysningspunktet over en bekk - og etter 15 minutter fram og tilbake langs bekken fant han fortsettelsen og gikk rett til kjøttbiten de siste 30-40m.

 

Et problem når han søker i siksakk er å holde rede på lina - det er helt umulig (HELT UMULIG) å følge i hundens fotspor her, og må gå forbi og hente opp lina hele tiden når han går under og gjennom de verste vindfall/bringebær/bjørnebær-krattene, og til overmål MÅ gå tre ganger rundt ethvert tre, og i 8-tall om det er to trær... hva skal en egentlig gjøre?

 

Og, kan en i det hele tatt forvente at han klarer å overse et minuttgammelt ferskpor på tvers av blodet, eller tilogmed et rådyr midt i veien?

 

K

Link to comment
Share on other sites

Nå vet jeg ikke hvor mye du har trent, men skynd deg langsomt er et stikkord. Generelt råd med alle typer trening av hund, er å aldri gi den oppgaver du ikke er helt sikker på at den mestrer. Start med rette, korte spor som ikke er så veldig gamle. Vinkler, økende lengde og liggetid får komme etterhvert som hunden blir sikrere. Tren gjerne i et viltfattig område.

 

Det er en prøvelse å følge lina innimellom, men det er lov å ta snarveier, bare du har kontroll på lina. Dette blir ikke mindre krevende den dagen du evt skal gå et reellt ettersøk.

 

Dessuten er det greit å huske at den sterkeste lukta ikke alltid ligger midt oppå strengen. Det spiller ingen rolle om hunden ligger 20 meter til siden for sporet, da er det sansynligvis der den beste luktstrengen ligger. Hovedsaken er at hunden tar deg effektivt fram til sporslutt :D

Link to comment
Share on other sites

Pass på at du har lang nok line, gjerne drøyt 10 meter, og la hunden gå i alle fall 5 meter foran deg. Da blir det gjerne litt mindre stress med lina. Du vil også forstyrre hunden mindre hvis du er et stykke bak. Vær veldig bevisst på vinden, hvis hunden er i le av sporet har det , som Funnsjødalen sier, ingen betydning om den går mange meter til side for sporet. En del hunder vil også gå i sikksakk over sporstrengen, litt som en fuglehund i søk. Dette er antakelig for å ha kontroll på utbredelsen av luktstrengen.

Når du ser at han slår over på ferskspor leder du ham vennlig, men bestemt inn på blodsporet igjen. Ikke noe kjefting eller straff, bare en markering av at nå er det blodsporet som gjelder.

Du kan ikke forvente at han ignorerer ferskspor. Du må lære deg å lese ham, slik at du kan lede ham tilbake på sporet når det skjer. På et virkelig ettersøk vil jo ikke dette være noe problem, da følger du et ekte, levende dyr. :wink:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...