Jump to content

AR-15 kloner. Hva er mulige og lovlige modifikasjoner?


walk

Recommended Posts

Hei. Lurer på å kjøpe meg en AR-15. F.eks en Bushmaster XM15 - V-match. Men uten å ha inngående kjennskap til forskriftene eller våpnene, så har jeg noen spørsmål. Ser Practac selger f.eks Bushmaster V-match 16". Er dette lovlig? Trodde dette ble for kort løp i Norge, og har vært av den oppfatning at man må kjøpe 20" her til lands?

 

Hvordan er det å skifte forskjeftet på en Bushmaster til ett med picatinny-skinner? Er det mulig, er det lovlig?

 

Er det mulig å skifte ut kolben på en slik rifle? (forutsatt at man holder seg innenfor loven), eller er den støpt sammen med lower?

Link to comment
Share on other sites

16" = Ja

Piggtrådforskjefte = Ja

Kolbe = Ja (sålenge den holder totallengden på 84 cm med kolben i korteste posisjon)

 

Når det gjelder innskyvbar/justerbar kolbe, så anbefales det å spesifisere dette på søknaden.

 

Omtrent alt på en AR kan byttes/oppgraderes. Duplo for voksne.. :wink:

Link to comment
Share on other sites

1. Det er 20" som er formelt godkjent av Kripos, men etter våpenforskiften som kom i 2009 er det nå minste tillate løpslengde 40 cm.

2. Ja, du kan bytte forskjefte.

3. I følge rundskrivet til POD så anser de å skifte til innskyvbar kolke på en Ar15 som vesentlig endring. Mange er uenige i den tolkningen. Likevel kan du skrive "innskyvbar kolbe" på søknaden og da ha ditt på det tørre. Lower og kolbe er kun skrudd sammen. Det finnes sivil og mil-spec buffer tube (rørert i kolben hvor rekylfjæren sitter). Ved bytte av kolbe kan det tenktes du også må bytte buffer-tube.

 

Ta deg tiden det tar å få en grunnleggende forståelse for våpenloven og forskrift. Da slipper du å lære mye galt. Mange misforståelser og rare tolkninger der ute.

Link to comment
Share on other sites

En ting til våpenforskrift/lover. Er det noe smart litteratur utenom loven/forskriftene i seg selv? Regner med at dette er skrevet av/for jurister, og at det dermed vil være en del smutthull/fallgruver som ikke nødvendigvis er åpenbare for oss dødlige?

 

Er det noen som kjenner de typegodkjente AR-15 klonene, og kan si noe kjapt om de? Regner med at dette er veldig subjektivt og sikkert kilde til metervis av diskusjoner. Men for konkurranse i praktisk skyting, er det noen som er bedre/dårligere egnet enn andre? Er det noen som skiller seg ut ved å være "særere" enn andre når det kommer til kompatibilitet med tredjeparts-deler etc? Er det noen av de som er dyrere enn de smaker, osv osv?

 

Som dere leser har jeg ingen erfaring med sivile AR-15 kloner og/eller lover/regler fra før. Men jeg har en del erfaring med standardmodellene av rifle/maskinpistoler forsvaret har hatt i bruk de senere år, inkl. HK-416. Så om det er noe åpenbart forskjellig på de sivile (med unntak av mangel på flerskudd) i forhold til HK-416, så kunne jo det også vært kjekt å vite.

Link to comment
Share on other sites

Etter å ha lest litt, ser jeg mange anbefaler å en 20" AR-15 som man kapper ned til 18", fremfor å gå for 16". Noen spørsmål til det:

 

1. Hvor mye tar ca børsis'en for denne jobben?

2. Søker man fortsatt om 20" på våpensøknaden?

3. Hvis ja på forrige, må man søke på nytt for å kappe ned til 18"?

 

Og en kjapp etterbrenner. HK SL-8. Noe tess til praktisk, eller bare å se bort fra? Ser den er en del dyrere enn en Bushmaster AR-15 dog.

Link to comment
Share on other sites

Alle tilgjengelige AR rifler i Norge er milspec (dvs delene går om hverandre), bortsett fra JP. Og alle er egnet til konkuransebruk, JP i særdeleshet, denne produsenten lager i hovedsak rendyrkede raceguns.

Kappe 2" av en 20" skaffer deg neppe ekstra poeng, muligens noen problemer, men sansynligvis ikke. Er mere for cool faktoren, eller å kunne ha et så kort løp med et rifle gasssystem som mulig.

 

Montering av annet forskjefte er stort sett en ganske enkel oppgave om man har bittelitt innsikt, og forståelse for jobben + verktøyet.

 

Trenger ingen søknad for å kutte av 2", stokken vil de nok gjerne se et skjema på, eller ihvertfall bør det nevnes, og påføres infoen på våpnet hos politiet.

 

SL8 er en artig rifle, og den går fint å bruke i konkuranse, men er mere et våpen for HK entusiasten. Våpnet som høster poeng er en AR enten man liker dem eller ikke

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...