Jump to content

Gordon setter under oppflukt.


Saksvoll

Recommended Posts

Du har en hund som mangler dressur !

 

Dette kan du trene på hjemme med enkle metoder. Jeg mener der finnes et tynt hefte som heter noe sånt som "dressur av fuglehund".

 

Og et lite tips til; fuglehunddressur er ikke samme som å male huset sitt -skippertak hver 6 år. Dressur av fuglehund er noe man bør gjøre hver dag -5 min daglig kan være tilstrekkelig.

Link to comment
Share on other sites

Hei. Ro i oppflukt er ikke alltid like enkelt, når du løser standen så er hunden nær randen til sammenbrudd, ekstremt heit. Vist du skal få skikk på dette ville jeg brukt langline om du får sjansen til dette. Blir ofte til veldig mye brøling og skriking, og alle som er i fjellet setter seg, utenom hunden din. Ellers så er de aller flest her inne greie, med mye god erfaring. Ikke alle tar imot nykommninger og ønsker deg velkommen, men de aller fleste gjør det (99%). Lykke til :wink:

Link to comment
Share on other sites

Hei!

Jeg har ei gordon setter tispe. to og et halvt år, hun markerer godt og tar kjempe fine stander, desverre får jeg ikke hun til og sitte eller ligge under oppflukt.

er det noen som har noen forslag på hva jeg skal gjøre?

=)

 

Jeg ville startet med mengde trening på sitt/ligg, og så tatt kontakt med noen som driver med trening på tam/utsatt fugl

Link to comment
Share on other sites

1 Du må trene mye sitt på avstand, er mange måter å gjøre det på, en måte jeg har brukt med hell er å få en annen person til å gå med hunden så den kommer ett stykke bort, du roper sitt/ligg og medhjelperen din sørger for at den gjør dette umiddelbart.

 

2 Gi kommandoen når den løper fritt, hvis den ikke lystrer umiddelbart skal den alltid tas tilbake til der den var når kommandoen ble gitt og gi sitt/ligg ordre. IKKE gi en kommando du ikke har mulighet for å korrigrere. Gå fra den ett stykke før du blåser den inn og roser den masse.

 

3 Når dette sitter kan du slippe den i fugl, ha en dressurline klar med løkke, når hunden står i stand går du rolig opp på siden og smetter løkken rundt halsen, reis fuglen sammen med hunden og få den til å sitte/ligge så fort dere hører vingeslag. Masse ros når det fungerer. Hvis du ikke bruker line og den ikke lystrer så er den om å gjøre å få tak i hunden, ta den tilbake til der den skulle ha satt seg, gå fra den ett stykke (tilbake der du kom fra) og blås den inn til deg før den får fortsette søket.

 

4 Lær den at skudd betyr sitt/ligg. Du kan bruke samme metode som under punkt 1. Dette blir en ekstra forsikring når du er i fuglesituasjon, etter endel apporter er det fort at de går i skuddet. Hvis du trener jevnlig med sitt på smell unngår du dette.

 

5 Når dette sitter 100% kan du jakte med den, men ha gjerne med deg en skytter de første gangene da kan du forkusere på hunden. Når du er helt trygg på hunden kan du begynne å skyte selv, men vær forberedt på at det krever jevnlig trening å ha en hund rolig i oppflukt og skudd. 70% trening og 30% jakt vil jeg si.

 

6 Ikke gi apportordre med en gang etter skuddet, vent noen sekunder til den roer seg litt.

 

Dette er ingen fasit og det er helt sikkert mange andre løsninger, men er i korte trekk hvordan jeg har lykkes med mine.

Lykke til!

Link to comment
Share on other sites

Når du trener inn vanlig sittkommando bruker jeg å løfte høyre hånd samtidig slik at den sitter på håndsignal også. Da kan du bare gi håndsignal og fyre av startpistolen samtidig, den skjønner sammenhengen raskt Gå med hunden med fot og få en annen til å skyte ett skudd, si sitt samtidig som du trykker bakenden ned, ikke påfør den smerte men vær kjapp med hånden den skal sette seg øyeblikkelig og raskt ned. Tren litt på dette så vil du oppdage at den komandoen den lystrer best er nettop skudd.

 

I etterkant eller under jaktturer der det blir skudd mye fugl for hunden bør det reperteres endel på dette :)

Link to comment
Share on other sites

Ser at det er gitt tips om at når du HØRER vingeslag så skal hunden sitte.

Sjøl har eg lært at hunden skal se fuglen for å forstå sammenhengen.

 

Kanskje flisespikkeri, men for at hunden skal koble sammenhengen er det synet av fuglen jeg ville brukt som koblingen til sittordren, ikke lyden, men det er mange veier til målet når det gjelder hundedressur.

 

Ellers er det som det blir sagt, mengdetrening og atter mengdetrening som gjelder.

 

Hvis hunden ikke lystrer i fjellet, ta den med ned med en gang og tren mer mengdetrening.

 

Funker det ikke 110% i treningsmiljøet hjemme, kan du bare glemme det i fjellet.

 

Mengdetrening på dressur er tingen.

Link to comment
Share on other sites

Da er jeg ganske uenig med deg :twisted: Er ofte i tette kratt og skog at ikke hunden har mulighet for å se fuglen, men jeg ønsker like fullt at den skal sitte. Den skal selvølgelig også sitte på synet av en fugl om den skulle se en den ikke hører. Lyden av flaksene fugl lærer de fort å kjenne. Det er nå MIN mening :)

Link to comment
Share on other sites

Hei. Ro i oppflukt er ikke alltid like enkelt. (...) Blir ofte til veldig mye brøling og skriking, og alle som er i fjellet setter seg, utenom hunden din.

 

Et apropos til dette, og som kan berolige trådstarter med at han ikke er den eneste som sliter med ro i oppflukt.

Husker en jaktstart midt på 90-tallet med særdeles flott, vindstille vær. Jeg var på en fjelltopp drøye 1000 moh sammen med en kompis etter fjellrypa, og vi kunne bivåne og HØRE fuglehundfolket på myrene 4-500 m lavere og opptil kilometervis unna. Det var godt med rype, og tydeligvis uregjerlige bikkjer all mass, for vi HØRTE brøling, skriking, roping og fløyting. Syntes det "forurensa" dagen mer enn smellinga.... :roll:

 

Da var vi skjønt enig om at det var bedre å tusle stille og rolig etter fjellrypa mens de nedenfor gikk i kø og ikke kunne vite sikkert om de avanserte mot egne eller andres bikkjer...

Link to comment
Share on other sites

Det har kommet frem mye fornuftige tips her.

Jeg vil bare legge til en liten ting til.

Husk at når hunden jager og preller fugl, er det ett stressnivå helt på topp. Bruk drefor tid på å bringe hunden tilbake til sete og roe den ned i minst 10 minutter. Inne i sitt lille hode jager den fortsatt. Slipp den ikke ut i søk igjen før den har roet seg ned og utredet området.

Ellers støtter jeg de andre tipsene, med line i reisen samt at hjemmedressuren må sitte 110%.

Og trøst deg med at du er ikke alene, de fleste må bruke mye tid med å få hunden rolig i oppflukt og skudd.

 

Lykke til.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...