Jump to content

TMB

Members
 • Content Count

  80
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

TMB last won the day on August 8

TMB had the most liked content!

Community Reputation

46 Excellent

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Liker godt sjateringene i gammelt epletre, Så en stubbe ble kappet opp for bruk til lavett. Grunne Grunnen for det så sære utskjæringen var at emne også skulle brukes til ett par kniver. Grovskåret og høvlet. merket at epletre har en tendens til å vri seg veldig når en jobber med den. Hjul ble skåret ut med hullsag.
 2. Det estetiske midtpunktet og balansepunktet var ikke helt enige. Så angret litt på at jeg ikke gjorde løpet fremover noe slankere. Men det hadde jo sammenheng med den grove overdimensjoneringen. Og når en alt har kappet emne og tatt delen ut av dreibenken så må hele lengden dreies på nytt for å slippe noen stygge overganger. (måleklokka var på utlån til sjefen som var bortreist... Merkelig at slikt dreies nå det kun er meg på verkstedet og kan planlegge andre arbeidsoppgaver så kanonen kunne stå i dreibenken i noen dager å tas i pausene) En kjapp test lavett ble laget...
 3. Hadde printet ut en liten grovskisse for å gå etter. Men fant fort ut at det var bedre å lage ting etter eget hue, ja, da må man stole på at man har ett overblikk over det estetiske. Jeg tenkte at kanonen skal tåle alt hva en finner på å putte i den. Så den ble en smule overdimensjonert når man tar materialkvaliteten med i beregningene. En støpejerns kanon med stål liner tåler mye, men denne vil nok leve lengre enn meg selv.
 4. Da min søster skulle gifte seg fant jeg ut at det måtte salutteres, og da jeg samtidig manglet en bryllupspressang som ikke flyte kriteriene mine (personlig, ikke masseprodusert, og den skulle kunne stå uten kort og fortelle hvem den kom fra). Så falt det naturlig å påta seg jobben med å lage en saluttkanon. Og siden det skulle være bryllupsgave til min egen søster, så holdt det ikke med noe liten standard kanon, men den skulle ikke være så stor at man skulle være redd for å bruke den. Så ett lite emne av akselstål i god kvalitet ble valgt fra overskuddslageret til nissen. 50mm diameter. Sponfraskillende arbeid har alltid vært morro. Men det å borre ett hull, milevis inn i en aksel av litt mer enn gjennomsnittelig kvalitet viste seg å være en utfordring uten siestykke. Det ble ofret ett par bor til Guden, og ja sannelig fikk de høre det når det ble ofret også. Å plukke ut ett knekt 8mm borr 10cm inn i en aksel er en ting, Men når en knekker hovedborret på 13,5mm 32cm inn i akslen. Ja, da blir det mye ærbe og fustrasjon og glosetrening. Men høl, ja det blei det. Og borret, ja det kom seg da ut til slutt.
 5. TMB

  Stabilisering av epletre

  Eika var ikke tørr se, og det skapte litt hodebry. Da det var det som var plantlagt å bruke. Epletreet var tørt, men det er ganske store svigninger på luftfuktigeten nå for tia. Finnes det noe resin som trekker inn dypt nok inn og bare herde hele skiiten? (tenkte kanksje mulle mekke en trykktankt og "impregnere" den med ett vidundermiddel.. Forslag) Hvis ikke må jeg ut å skaffe til veie litt tørr eik eller ask i morra. Revolver størrelse ja... bomma kanskje litt der da gett... Den lille er revolver størrelse og laget av en kompis som gevinst på dugnadslotteriet i klubben. Påbegynt lavett og noen hjul i epletre. (det kommer en liten tråd i børsemaker/prosjekt delen av forumet rundt 04.08.19... )
 6. Driver å lager en lavett i epletre til en liten kanon. Men den vrir seg ettersom jeg jobber, og har ikke til til å legge den på hylla og vente. Noen tips for å hindre videre vridning? Planen var å sette den inn med linolje, men det får jeg ikke metta fult og utvendig tørr tidsnok.
 7. Perkusjonshagle, tipper en årgang rundt 1860-1880.
 8. Takker for svar. Noen anbefalinger av tennhetter å kjøpe til europeiske hylser?
 9. Har begynt å skjære ned på kostnadene på hagle ammo’n jeg bruker. Tenkte derfor å lade opp brukte lærdueskudd. Men synes ikke tennhettene sitter særlig godt i hylsene. Jeg presset ut en da jeg satte rullekrympen. Testet de andre med en finger på innsiden. De kan skyves lett ut... Bruker lee shotmaker til utpressing av gamle tennhetter og innsetting av nye. Noen som har vært borti dette? Er det visse haglepatroner en bør holde seg unna? Tenhettene er cci 209. Til nå har jeg prøvd gytorp, Nittedal sport, og noe italiensk. Men med samme resultat. Tips?
 10. Noen ganger velger man bare å ta en kortverson (les snarvei i valg av ord) tildlig om morgene... Men godt å høre folk har fysikk kunskapene i orden Skal være mer spesifikk neste gang jeg uttaler meg om ting jeg burde kunne til fingerspissene... 🤓
 11. Fordelen med litt høyere montarsje er at du kan få plass til ett varmeskjold over løpet som vil lede strålevarme ut til sidene for siktelinjen din. Mirage vil i teorien avta desto lengre fra varmekilden den er, men da snakker vi nok sikkert om ca +-10cm, og vil variere med løpstemperatur, utetemperatur og luftfuktighet. Men så høyt vil du nok ikke ha kikkerten. Det er sikkert og vist. Du kan rive i filler ei gammal persienne og montere ett blad frittliggende over løpet ditt for å teste. Men til syvende og sist vil bladet også bli varmt, men litt trekk på standplass hjelper.
 12. Om en ser bort fra pris kan en jo bare kjøpe hvilken som helst premium kikkert... Jeg mener nå at pris er per i dag den faktoren som avgjør hva du til syvende og siste kjøper. Alle ønsker mest bang for the bucks, men alle har forskjellig budsjett. Kan man strekke seg litt på budsjettet, ja da får man ofte litt bedre kikkert. og slik kan en holde på til smertegrensen er overgått mang en gang. Ett sted må en selv sette streken på hvor mye en ønsker å handle for. For under 2000kr så er det få kikkerter som kan måle seg kvalitetsmessigt er min mening om ikke du kjøper brukt. Til sammenligning så ligger vel en Nikon Monarch 5 10x42 til omlag 3500kr, altså 1500kr mer. (selv om den er klasset i mellomskiktet, En Nikon Aculon er vel lavere på rang i Nikon sin kikkert familie, men har en annen oppbygning og bør ikke brukes i sammenligningen her) Klart at legger du 1500kr oppå 2000kr så vil du få noe som er bedre, men ikke såpass at det forsvarer 75% økning i pris. Og sammeligner man med hva man får for 500kr-1500kr, så er det søppel i forhold. Og trådstarter etterspør etter billig og bra. Vortex Crossfire er billig, bra, og med den garantien så ser jeg ingen grunn til å velge noe til 1500kr mer. Og skal du oppgradere en dag, ja, så får du nok igjen 1300-1500kr for den om den er behandlet bra. Jeg gav 1699kr for min Vortex Crossfire 10x50 på tilbud. Og om noen kommer med en ny kikkert til de kr som er bedre. Ja, da tar jeg av meg hatten, tar dem i hånda og gratulerer de med ett godt kjøp.
 13. jeg kjøpte Vortex Crossfire 10x50 på tilbud i våres, og til den prisen så var det ett knall godt kjøp. Spesielt om en tenker på garantien på de. Billig og bra.
 14. Jeg har Peltor Protac Shooter, disse fungerer ypperlig til duejakt etc hvor samtalen med kompisen ved sidenav kan bli avbrutt av skuddsjangse. Men til svartkruttskyting er ikke smellen hard/kjapp nok, og den elektroniske dempingen finner på mye tull som å forsterke deler av smellen. Derfor benytter jeg nå propper. -32db i tillegg. Og når jeg løper og skyter på stålblinker etc så er det kun propper og cowboyhatt som gjelder... Skal jeg på riflebanen å skyte en hel dag, ja, dobbelt hørselværn. Hørselen er noe som blir dårlig med årene, spesielt for oss som har jobbet 13år i industrien, og atpåtill skyter på fritiden.
×
×
 • Create New...