Jump to content

JLmorten

Members
 • Content Count

  38
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

4 Neutral

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. JLmorten

  Valg av Låsekasse og hvorfor.

  Har planer om boltrifle med .450marlin løp. Er veldig glad i 45-70 rifla mi, men ønske en boltrifle med tilsvarende kaliber. Men kunne tenkt meg at det også kanskje var en rifle med løps bytte mulighet. Å Schultz & Larsen er et alternativ jeg har sett på. Har leste i gjennom times vis med andre tråder, men blir aldri helt klok på dette. Hvilke låsekasse bør brukes, hvorfor osv? F.eks så er det mange som sier at det er best å bruke en låsekasse for .308 til .450marlin. Er det pga dette gir kortere ladegrep? eller andre grunner også? kan en bruke samme bolt/bolthode eller må dette byttes? S&L har f.eks 7mm Rem Mag som kaliber valg. Å dette kaliber har jo utgangspunkt i samme hylse som .450marlin. Hvorfor vil ikke en rifle med dette kaliber være bra utgangspunkt for å få tilpasset løp for .450marlin. Bolthode osv vil jo passe perfekt, eller? Vil Magnum magasin/låsekasse gi dårlig mating?
 2. JLmorten

  Boltrifle i Grovt kaliber

  Sansynligvis det ja. Men har sansen for tunge å langsomme kuler med lang/dyp penetrering. Å en en av grunene til slike kuler funker så godt på drivjakt er ikke bare effekten det har på dyret men hvor bra det også tåler å bli brukt i tett vegetasjon. 45-70 feks vil så å si ikke bli påvirket av noen løv/bladet eller små tynne greiener. Mens 308 så vil kula miste rettning/stabilitet å ofte da treffer kula dyret sideslengs å mister mye av efekten da.. Hvordan ei 300gr kule ut av ei 375h&h i 700-800m/s oppfører seg i vegetasjon vet eg ikke, men sansynligvis tilsvarende som ei 308 kule. Men om ei Langsom kule ut av 375 oppfører seg. Tja si det.
 3. JLmorten

  Boltrifle i Grovt kaliber

  300gr kulene er kun for trening osv. Det blir 405gr kuler til jakta. Skal teste noen woodleigh 405gr. Om det blir disse eller 405gr blykuler er jeg ikke sikker på enda. Litt av planen med Woodleigh kulene er å lade disse med litt mere futt en blykulene å se hva som skjer med sammlingene. 405gr blykulene sammler best på ca 470-500m/s. Har da plass til en 4-5gr mere krutt før jeg nærmer meg maksladningene, så vil se hva som skjer.
 4. JLmorten

  Boltrifle i Grovt kaliber

  Du er inne på det jeg er ute etter her ja, Å det er mere å finne et kaliber som passer mitt bruk som er tanken. Mens tanken bak dette inlegget var å få litt tanker og ideer rundt dette om det er smart å gå for kraftigere å lade svakere for mitt bruk å ha mulighet til lade kraftigere ved fremtidig bruk. Men så er det det da, om det er bedre å f.eks lade en liten hylse med Mye krutt å ikke en stor hylse med lite krutt. Mange påvirkninger her. Til å med 45-70"en min samler bedre når jeg lader kraftig, spesielt 300gr manta kuler. Samler best når de er oppe i 600m/s. Jeg skrev at 9,3x62 var minste kulevalg, så var det forøvrig 9,3mm kulediameter eg meinte ikke 9,3x62 kaliber.. Men har f.eks ei 9,3x57 å ei 375h&h ladet til samme hastighet som 9,3x57 like god presisjon osv, ikke er noen ulempe med lade 375 til 9,3x57 sin hastihet så er det jo greit å kunne ha mulighet til lade annerledes. Skulle ønska dette va lika enkelt i virkeligheten som det er i hode mitt. Alså f.eks vil eg lada ei 375 til 300m/s så var det så enkelt å gjøre det uten noe som helst innvirkninger...
 5. JLmorten

  Boltrifle i Grovt kaliber

  Jeg liker potetkastere, som regel ikke lengre enn 20-80m hold, å opp til 100m så kaster det aller meste poteter greit nokk. Så lenge alle potetene faktisk treffer samme plass. 450marlin er en av favorittene, siden dette i grunnen er 45-70 for boltrifle. Men man må nokk skreddersy rifle det kaliberet. Ser at noen har 458win mag. på listene side, dette skal kunne lades til 45-70 nivå fårstår jeg ut fra ladeboka. Fordelen med 375 blir jo at den kan lades kraftigere å da har en pluttselig en super fin afrika rifle for litt lengre hold enn 100m. Men ikke alle boltrifler mater fint når det puttes i rund/flat kule med blytupp. Weatherby rifla mi i 6,5x55 er noe dritt å lade med Laupa Mega 155gr kuler, blyspissen kiler seg ofte på vei inn i kammer. Åååå steike dette får blod trykket til å stige fort når du står der å prøver å få den j.... kula inn mens dyret forsvinner.... vanlig heilmantla lader fint som pokker i den rifla.
 6. JLmorten

  Boltrifle i Grovt kaliber

  Lader til 45-70 selv. Så bør jo klare lade annet også. Er som nevn primært for jakt, men tar noen turer på skytebanen når annledningen er der. Viktig å skyte mere enn de 15x2+5 en gang i året ifbm oppskyting til storvilt. Jeg syns jo også det er svært spennende å teste ut ladestiger,kulevalg osv. Mye mere spennende enn jeg hadde trudd. Så i denne forbindelsen er jeg en del på banen å tester😬 Er selvsagt fornuftig å velge et kaliber med mye utvalg av ammo. Hadde det ikke vært for dette hadde eg bare vurdert utradisjonelle kaliber, har altid vært av den typen som liker å ha det andre ikke har🤪 Hvordan takler 375H&H svakere ladninger? Kan eg lade noen 300gr kuler til rett rundt 600m/s å samtidig få god presisjon? Kulefall er selvsagt noe annet. Å får en 375 kuler som ekspandere i slike hastigheter? Slike hastigehet bør vel gi ganske behagelig rekyl, å kanskje løp varer lengre også? Nå har jo rifla mye å si på rekylen, men ei 375 med 300gr kuler i 600m/s burde vel gi lik rekyl som 300gr kule i 600m/s ut av ei 45-70? Dersom rifla hadde vært samme da. Å hva er fordel/ulempe med 375ruger vs 375h&h ? Ruger utgaven kan brukes med kortere (vanlig) låsekasse, som bør gi litt kortere/raskere mating?
 7. JLmorten

  Boltrifle i Grovt kaliber

  Vet det er mye info om dette i gamle tråder, å jeg leser stadig på disse. Men ønsker noen forslag å begrunnelser. Grovt kaliber, boltrifle som skal ha egenskapene som ligner på 45-70. Blir hovedsakelig brukt til Drivjakt «Villsvin. Skal bruke en Bøylerifle i høst på villsvin jakt, men hender den kiler seg, å dette skaper en liten plagsomme tanke. Hadde en boltrifle med meg på Drivjakt til Kroatia i fjor, å den dritten kilte seg når ene svære monster grisen kom springende. Den rifla er bare 6,5x55 så ikke beste rifla til stor gris uansett😬 Har ikke uendelig dyp lommebok, dette hadde jo derimot gjort alt enklere😊 Skal vær en rifle til drivjakt, så her en noen krav til rifla. -Grove kuler, 300-500gr kuler -Bør vær mulig å få tak i ammo å hylser uten trøbbel, å til overkommelig pris. -Bør være ok enkelt å lade -Rifle som kiler seg å er vanskelig å lade, nei takk -Rask omlading. Noen av Kaliber jeg har på vurderingslisten 9,3x62. Minste kulevalg .450marlin 458win. Kan vel kansje lades til hastigheter ned mot 45-70 .376 steyr .416 Taylor Andre Kaliber ??
 8. JLmorten

  Boring av rekyl brems

  .458 er jo det samme som 11,6mm, så da kan jeg vel i grunnen få den boret opp til nøyaktig 12mm?? Eller må jeg opp til 12,1mm ? Skal ikke bore opp selv, blir utført på i en cnc eller en dreiebenk.
 9. JLmorten

  Boring av rekyl brems

  Har snakket med Vertebrae. Fikk i svar at det ikke var problem å bore opp bremsen for bruk med .458kaliber. Men jeg lurer på hva skal en bore opp til? Rekner ikke med jeg skal bore opp til .458 så kulen tar i.
 10. JLmorten

  Er bøylerifler noe å ha?

  Har gjort en del forskjellige tester i Vinter/vår med Marlin rifla mi. masse ladestiger å noen forskjellige Kuler. Legger med et bilde av hvordan noen kuler ser ut etter skutt gjennom vanndunker. Det er skutt opp mot maks landinger på disse kulene. FTX er fabrikk lada, mens Hornady 300gr FN HP er ladet med N130. ikke Målt hastighet på den, men den spenner like godt ifra som 405gr kule i ca 500m/s 405gr Kula på bilde er ladet med N130 40,5gr å gir en snittfart på 475m/s i mi rifle. 420gr kula var noen jeg fikk for teste, lada med 39,5gr N130. Va forbanna stress å fange de blykulene, de gikk jo gjennom flere meter med vanndunker.... 300gr Hornady kula sammler veldig bra, 4cm sammling på 100m, denne har treffpungt 20cm høyere enn 405gr blykulene med 40,5gr N130 Etter å sett hva disse blykulene går gjennom skal jeg prøve lade litt svakere, Virker som senker en hastigheten bare litt, senkes følt rekyl mye. 405gr Blykuler i 477m/s ved munning skal i følge QL gi storvilt kravet til energi ved 100m. Men trur 450m/s er mere enn nokk for Jakte på villsvin på langt kortere hold. Har også testet 48gr med N135 bak 405gr blykuler, har gitt en snittfart på ca 450 m/s. Denne komboen har gitt beste samling så langt med Blykuler. Bare overgått av 300gr Hornady FN, som ikke er bly.
 11. JLmorten

  Villsvin kuler

  Blir ny jakt på Villsvin til høsten. denne gangen med 45-70 ut fra en Marlin 1895. Har testet å skutt mest med Bly kuler. Sammler bra osv. men kjøpte for morro skyld noen Hornady 300gr HP for test. Disse samler veldig bra på 100m. ca 4cm gruppe. Bedre skytter med mere zoom på sikte hadde nokk kanskje sammlet enda bedre. Hva kuler har folk jaktet å skutt dyr med? har i sommer lyst å teste noen flere kuler. er noen av disse svindyre kulene verd pengene?? "f.eks Rhino å Woodleigh"
 12. JLmorten

  Grovt kaliber til Blazer R8

  32 toms løp, dette hjelper vel en del på. høres ut som du har en litt tyngre å stabil rifle også for å skyte slike ladninger
 13. JLmorten

  Grovt kaliber til Blazer R8

  Lader du bly kuler i 45-70 til over 600m/s ? ikke blying i løp? Lader til rett under 500m/s. men er vel ikke så lett eller noe smart å prøve lade ti 600n/s med 18,5toms løp da. uansett syns ikke det er noe morsomt å skyte når en passerer 500m/s uansett. tenkte porte løp for gjøre det mere anvennelig på villsvin drivjakt. Demper ikke rekyl, men har en liten følelse av at det forsatt kan føles bedre å skyte med når løp stabeliserer litt mere. 375 å 9,3 er begge 2 alternativ, må nokk få prøvd før valget faller... Va på banen i går å skjøt nokk en ca 50skudd med 45-70, var forskjellige ladninger å kulevalg. men mildeste ladningen var 48Gr N135 bak 405gr bly. Å jeg ga meg før jeg hadde skutt opp ammo. Lader selvsagt MYE mildere for morroskyting. Måtte bare skyte opp rester etter ladestiger i vinter.
 14. JLmorten

  Grovt kaliber til Blazer R8

  Har per dags dato bar en simpel 6,5x55 rifle å en Marlin 1895GBL 45-70 Skal jakte Villsvin med Marlin til Høsten, så har ladet masse forskjellige kuler,ladestiger osv for å finne presis å kontrollerbare salver. Min neste rifle skal bli en R8. den skal erstatte 6,5rifla mi, vet ikke om den kommer til erstatte 45-70 rifla. Men ønsker et løp til den som har noe av samme egenskapene som 45-70. Har ingen planer jakte noen store afrikanske dyr. Men ønsker noen erfaringer på kaliber. lader ikke 45-70 til maks, men opp mot 90% av maks. å da er det en del rekyl for min del. Så blir ikke aktuelt med noe som gir mere rekyl. Vet at tyngde våpen, kule valg osv spiller inn. Men en standard Marlin 45-70 mot en standard R8 rifle. Begge ladet med kuler i den tyngre enden å ladet opp mot maks. Hva bør jeg holde meg vekke fra å hva bør jeg vurdere?
 15. JLmorten

  Swarovski Z8i 0.75-6x20

  Sko gjerna hatt nokk gryn i lommeboka til et slik kikkert. Mange meninger om hva som er bra å om billige kikkerter er bra nokk osv osv. En kompis som har prøvd 2 stk forskjellige kina greier. Med første øyeblikk var de kanonbra gode i dagslys osv. men når de kom seg ut i naturen ble de dårligere å dårligere. etter noen uker var de søppel. temp svingninger, regn, osv Vel en dorull er bedre egnet som kikkert en disse var etter noen uker i bruk. Jeg kjøper dessverre ikke kikkerter i fra øverste hylle. *enda* har ikke råd. Men kina produkter, nei fysj. Skal jeg prøve noe slikt må det være produkter som er testet å eid av mange i lengre perioder for at eg skal gidda sløsa penge på slik
×