Jump to content

Ullsokk

Members
  • Posts

    41
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Ullsokk's Achievements

Contributor

Contributor (5/17)

  • Dedicated Rare
  • 10 years in
  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter

Recent Badges

0

Reputation

  1. Både 6,5x55 og 30-06 er over 100 år gamle og er dermed klassifisert med lave grenser for kammertrykk, hvilket medfører behov for langsomt krutt og langt løp. De av oss som liker korte løp og ikke gidder å lade ammuniasjonen selv kommer derfor i teorien bedre ut med 308 win, for å være sikker på at kruttet brennes opp mens det fortsatt er i løpet. Hvis man lader selv er 30-06 selvsagt svært fleksibel. Vedrørende stigning på løpet så er det kulas lengde som er viktigst (ikke vekt eller materiale). Når man går fra bly til kobber bør en reduksjon i kulevekt på et gram eller to gi tilsvarende lengde på prosjektilet slik at stigningen forblir akseptabel. Jeg har selv en Sako 85 med 11" stigning, 48 cm, rustfritt løp. Av all bly og kobber fabrikkammunisjon jeg har testet i mitt våpen er Federal Trophy Copper 150 best på presisjon. Jaktdepotet anbefalte denne særlig for korte løp. Bly er åpenbart svært giftig og bør ikke spres i naturen, og i hvert fall ikke i maten til noen man ønsker vel. De som har samlet statistikk på dette mener bly og kobber er like godt egnet, hvilket burde være viktigere enn den enkeltes subjektive empiri.
  2. Ullsokk

    Sakoklubben

    Har hentet stokken nå. Det som er limt sammen ser nesten som nytt ut, så det er greit nok. Det viktigste for min del er at den fungerer, så jeg får håpe den holder nå. Det er fremdeles 3,5 år igjen av reklamasjonsretten også...
  3. Ullsokk

    Sakoklubben

    Ja jeg får håpe det. Stokken er lakkert, og manualen påstår at stokken ikke skal trenge noe vedlikehold i det hele tatt.
  4. Ullsokk

    Sakoklubben

    Jeg var innom forhandleren i dag. Der fikk jeg vite at stokken var blitt limt sammen igjen, og at jeg kan forvente å få den tilbake en av de nærmeste dagene. Jeg er ikke fornøyd. Hvis det var slik at akkuratt denne stokken var unormalt dårlig (produksjonsfeil - og at en erstattning dermed ville blitt vesentlig bedre) hadde det vært greit nok. Men at det skal lappes og limes på en 1,5 år gammel stokk på en rifle til 16 000 synes jeg ikke er akseptabelt. Da blir det bare vente til den sprekker opp igjen, for ny runde med lapping hos børsemaker, for tillitten til den nå er ikke særlig høy. Jeg har behov for et bruksvåpen som tåler å bli skutt med og å være med i skauen og på fjellet uavhengig av vær, men hvis det er slikt man kan forvente er jeg ikke særlig imponert. Angående tiltrekking av skruer står det i manualen at dette bør sjekkes minst en gang i året, uten at noe tiltrekkningsmoment er oppgitt. Jeg har sjekket noen ganger at det sitter, uten å overdrive strammingen. Jeg kan vel ikke gjøre annet enn å fraråde å kjøpe Sakos laminatrifler. I hvert fall om man har tenkt å skyte med dem. Det kan tenkes at mitt syn er noe farget, men helt urimelig er jeg vel ikke her? Er det urimelig å prøve å presse forhandleren til å gi meg en ordentlig stokk i tre eller plast i stedet for dette tullet?
  5. Ullsokk

    Sakoklubben

    Jeg leverte i dag stokken til min Sako 85 Laminated Stainless hos forhandleren. Den sprekker opp i samme retning som lagdelingen i kolbehalsen, foran og bak magasinbrønn, samt helt fremderst ved løpet. Med en alder på bare litt over et år bør det være en grei sak å få en ny stokk, men jeg vurderer å be om en plaststokk i stedet dersom dette er å forvente av laminaten. Rifla har vel gått rundt 500 skudd, hvorav kun et par dagers bruk var i regn. Jeg håper dette bare er en mandagsutgave, og at det ikke er representativt for kvaliteten. Er plastkolben noe tess, eller er den myk og med hul lyd når man dunker på den? Dette er et bruksvåpen, så estetikk kommer i annen rekke. Ellers er jeg veldig fornøyd med rifla
  6. Ullsokk

    Sakoklubben

    Til student å være har jeg investert relativt tungt i ei skikkelig rifle... Sako 85 Hunter Laminated Stainless, 308 win, kappet på 48 cm. Schmidt & Bender PMII 3-12x50 A-tec Maxim Jeg er fornøyd Har ikke prøvd den på jakt enda, så jeg håper å endre på det i relativt nær fremtid.
  7. På engelsk wikipedia står det at 308 win tillater noe høyere trykk enn hva 7.62 NATO gjør.
  8. Garanti kan de fjerne nærmest etter eget forgodtbefinnende. Reklamasjonsretten man i Norge har gjennom forbrukerkjøpsloven er noe helt annet. De må nok argumentere hardt for at det er demperen som har ført til evt. skade dersom de skal nekte reparasjon på dette grunnlaget.
  9. Slik jeg har forstått det der det ikke tillatt å sende ammunisjon med posten (smartpost, "norgespakken egenembalert" etc.). Derimot kan det sendes som "stykkgods" med Bring. Det er visst nok ikke det samme.
  10. Ullsokk

    En 9mm til

    Jeg har selv en Glock 26 som spesialpistol, men jeg tror også G19 er liten nok hvis magasinet kortes ned noen millimeter. Dermed skal det også gå glatt å få innvilget G19 som spesialpistol. Edit: var visst for treig her
  11. Kun 2 setninger, men huff så mye feil.. Hva er feil, og hva er din kilde? Jeg vet at dette med f.eks. lås er tull ift. lovverket. Slik jeg leser våpenloven er det heller ikke ulovlig å sende et fullt fungerende våpen med fly, i posten etc. De som har fått tilsendt våpen via post fra forhandler har nok som regel fått dette komplett. Forhandleren får vel også sine våpen komplett fra produsent uten at det er videre problematisk. Flyreiser blir det samme. Men om noen uvitende skulle kontrollere sendingen ser det bedre ut om det er låst/mangler noe. Her mente jeg sikkerhetskontroll både av innsjekket og passasjer (/håndbagasje). Det er ofte samme folka som sjekker begge steder. Personen jeg snakket med hadde i hvert fall jobbet begge steder. (Om det var det du siktet til) Dette er et gebyr som kommer i tillegg til prisen for å sende et kolli. Dersom du skal ha én koffert med bagasje og litt ammunisjon + 1 våpenkoffert med deg blir det 2xgebyr for våpen/ammo og 1xgebyr for ekstra kolli (siden SAS har 1 kolli inkludert i prisen).
  12. Det er nå en arbeidstime, sparte penger er skattefrie. Jeg snakket med en bekjent som jobber som vekter i sikkerhetskontrollen, og han sa også at det var uten betydning hvorvidt våpenet var merket og meldt fra om. Men de foretrakk at det ikke var skyteklart, dvs enten demontert/låst eller vital del i eget kolli. Primuser sa han de måtte være strenge på, da regelverk krevde attest på at den var tom og renset for brennbar væske (med mindre den var helt ny). Og en slik attest kunne ikke hvem som helst skrive ut må vite... Dette må vel kunne sies å tangere mot hysteri, men slik er nå reglene (var noe felles-for-EU-greier).
  13. I går tok jeg med 2 etthåndsvåpen i innsjekket bagasje. Ingen merket noe. Alvorligheten i dette er nok omtrent som med en koffert på 25 kg som ikke er merket "heavy". 200 kr spart.
  14. Når jeg har sendt våpen og informert og merket etter alle kunstens regler har bagasjen kommet rett på båndet sammen med "vanlig" bagasje. Da synes jeg det virker tryggere om potensielle kjeltringer ikke blir opplyst om at det er et ubevoktet våpen som kommer. Dette er 2 av 2 sendinger, så det er ikke sikkert det er "normalen". På avinors sider står det at våpen er tillatt å sjekke inn, uten videre merknader. Ammunisjon har derimot merknad: "Selskapenes prosedyrer for håndtering av våpen og ammunisjon skal være i henhold til bestemmelsene for farlig gods." De skriver også helt generelt for bagasje: "Husk at flyselskapene og tollmyndigheter i ulike land kan ha andre begrensninger på hva du kan ta med." Sakset herfra: http://www.avinor.no/avinor/bagasjeogin ... 20_Bagasje" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank Dermed tolker jeg det som at flyselskapet vil loppe meg fordi de fleste vår med på det uten protest. 200 her og 200 der, det blir penger det også for en student. Sparte penger og også skattefrie
  15. Dersom man tar med ammunisjon på fly plikter man å informere flyselskapet om dette (ihht. § 28 i Forskrift om forebyggelse av anslag mot sikkerheten i luftfarten mv.: http://www.lovdata.no/for/sf/sd/xd-2011 ... 14.html#28" target="_blank" target="_blank" target="_blank). Dersom man skal ta med våpen ser jeg ikke noe sted (bortsett fra SAS' egne nettsider) at man må opplyse om dette. SAS begynte å ta 200 kr i gebyr pr. kolli som inneholder våpen i Desember 2012. Scannerene som gjennomlyser innsjekket bagasje er automatiske og leter kun etter ekspolsiver, etter det jeg kjenner til (derav kravet om å varsle om innsjekket ammunisjon). Jeg skal forholde meg til lovverket, men flyselskapenes retningslinjer er det kanskje ikke så farlig med... Tar jeg feil noe sted?
×
×
  • Create New...