Jump to content

AaS

Members
  • Posts

    12
  • Joined

  • Last visited

AaS's Achievements

Rookie

Rookie (2/17)

  • First Post
  • Collaborator
  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

0

Reputation

  1. Forbud - Forbud - ser ut til at det er løsningen på alt! Det er jo også totalforbud mot å bære kniv. Dessverre skjer altfor mange knivdrap. Ukentlig å lese i avisen. Samfunnet bør ta vare på de som ikke er skikket til å være blandt normale mennesker. AaS
  2. "Det skyldes at kulen ekspanderer mer, og bremses raskere." Etter min mening skyldes det enten for lav energi i kula eller for "dårlig" kule i den forstand at den ekspanderer for mye for raskt "bløt kule" - de samme kulene har vel også normalt lav restvekt. Holder kula sammen og du benytter 30 - 06 er det normalt gjennomskudd på de avstander det skytes elg på i Norge, dvs. fa 20 - 100 m. Er avstanden > 100 m er det litt mer avhengig av treffpunkt.
  3. Er det noen som kjenner til om det er noe bly i det elgen spiser? Jeg tror en kan legge til side diskusjonen om gram bly i elgen etter en kule. Hvor godt kjenner en journalist til hvor mye mye en kule veier - eks. 20 gram? Jeg tror nok Arnemo har et poeng, men er spørmålet todelt, hva som er igjen etter kula og om det er noe i det elgen spiser som inneholder bly? jeg vet ikke.
  4. Elg dør av alt - indianerne i USA skyter til og med elg med 22 LR - men de skytern de bak øret på kort hold. 60 - 70 % av all elg som skytes i eks. Finland skytes med 308W, neste andel er 30 - 06 (ca. 20 -30 %) og deretter (de resterende ca. 10%) kommer det en liten andel med 6,5 x 55, 300 WM, 339 WM, 7MM RM osv. Det viktigste er å treffe riktig med første skuddet mot dyret og at kula er en kvalitetskule som holder samme og danner en så stor sårkanal som mulig inn/ut. Derfor mener jeg at det minste kalibret bør være 308 W så lenge det er snakk om blyammunisjon. Når forbudet mot blyammunisjon inntreffer (det tror jeg ikke vi jegere har noen særlig påvirkning på når kommer), er det et spørsmål om 308W oppnår stor nok hastighet med eks. 165 grains kule/150 grains kule slik at anslagsenergien blir høy nok på 100m. Derfor er et klokt valg til norsk elg 30-06 - kjedelig eller ikke - den er effektiv og du får også gode kuler til denne (Barnes eks.). Rekyl er vel ikke noe problem på de kalibre vi snakker om her.
  5. Når det gjelder bruk av vann til slakt uansett tilstand slaktet er i - snakk med en veterinær! Er ikke slaktet tilsølt med mageinnhold eller mold/jord er det ingen grunn til å bruke noe i det hele tatt. Ellers: Tørk av med kniven eller papir, men vær forsiktig. Jord/mold på innsiden av dyret er ikke bra overhodet - tenk på rakfisk - når du renser ørretten kan du overhodet ikke ha hverken fisk eller kniv i forbindelse med jord - botulisme - det er enkleste måten å skifte blod på vhis du rekker frem i tide - noe de fleste gjør heldigvis! Kjøtt blir bedre ved at det luftes - derfor er det viktig at bogene løsnes helt eller delvis fra kroppen ved skuddsår - skjær vekk alle blodansamlinger slik at kjøttet blir rent å fint - da unngår du også endel blyavleiringer som ligger der. sett en ren pinne av tre eller plast mellom. En annen viktig sak er også at er det fuktig vær - selv om dyret henger innendørs med god lufting - vil kjøttet oppnå et langt høyere fuktighetsgrad enn i tørt vær - dette kan skade kjøttet og antall hengedøgn med derfor reduseres selv om antallet døgngrader ikke er oppnådd
  6. AaS

    .300 Win Mag

    Nettopp fordi Nosler Partion splintrer er den ikke brukbar til kjøtt som skal spises selv om den er "sykelig effektiv". Det kan også hende at den bakre delen i Partion slipper. Det kan være at den holder sammen i 30 - 06, men her kan du også fint oppnå hastigheter på 850 m/s V/0 på 180 gr kule og risikoen for splintrin øker. Bruk TBBC som holder sammen, mine kuler er kjøpt i USA, men de kan sikkert bestilles her hjemme også, eks. XXL - og ikke minst TBBC kulene har høy restvekt - i 300 WM. Det samme kan også sies om Nosler Accubond i 30 - 06, som holder fint sammen.
  7. Gjennomskyting av hjortevilt i Norge kan skje med alle godkjente kalibre, fra 6,5 og oppover. Det er kun hyppigheten av gjennomskytingen som øker når kalibret øker og kraften blir større. Er det elg har også sårkanalen betydning, desto større desto bedre, og med gjennomskyting har du sårkanal både på inn og utgående skudd. Det at et skudd stopper i dyret er forårsaket av for liten energi i skuddet, ellers hadde det gått igjennom.
  8. Skjær hullet i skinnet og trekk det vekk fra kjøttet mens du flår. Husk at hinnen på kjøttet skal være på kjøttet etter flåing - skjær ikke hull i denne unødvendig. For all del ikke bruk vann i det hele tatt, det sprer bakterier - ikke bare de som er i vannet, mne også de som eventuelt måtte finnes i kjøttet. Sjekk med veterinær hvis du tviler på det.
  9. Til elg i Norge: 30-06/300 Win mag/338 Win Mag - kule Trophy Bonded Bear claw 180 grain i de to førstnevne -338/225 grain. I 30 - 06 kan du også bruke Nosler Accubond - fin kule som holder sammen og med riktig ladning oppnår du 840 m/s med denne. Husk på at 30-06 har høyere anslagenergi generelt over 200 meter enn 9.3 - 62. Den kan komme anledninger hvor over 200 m er aktuelt. 8 - 57IS har samme kulebane som 9.3 - 62 og du bør holde deg under 200 meter. Eller er 7 mm rem mag og oppover et bra kaliber.
  10. AaS

    .300 Win Mag

    Hei, jeg har dårlige erfaringer med Nosler Partion og 300 Win Mag. I alle elger skutt med denne kula - Nosler Part 180 gr og 200 gr, har kula splintret og forårsaket mye blodsøl og mørkt kjøtt. Årasken til dette er at avstanden til dyret er forskjellig og er den 100 m eller mindre skjer dette. Etter at jeg gikk over til Trophy Bonded Bear claw 180 gr fra Federal er dette problemet vekk. En topp kule etter min mening.
×
×
  • Create New...