Jump to content

magnkarl

Members
  • Posts

    12
  • Joined

  • Last visited

magnkarl's Achievements

Rookie

Rookie (2/17)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

0

Reputation

  1. magnkarl

    Minkjakt

    Hei alle minkjegere! Jeg tenkte jeg bare skulle gi en rapport fra en lita øy ved Sandnessjøen i Helgeland hvor Jackrussel har vært på jakt etter mink i snart to sesonger nå. Allerede etter det første året kom ternene, ærfuglen, storspovene, fiskemåkene og mange andre fuglearter tilbake til øya. Bestemora mi bodde på denne øya når ho var ung, og har minner av spove, enkeltbekkasin og mange andre fugler som hekket i landskapet rundt den lille gården hun bodde på med familien sin. Tidlig på 90-tallet kom minken og det første den gjorde var å utrydde en hel fiskemåkekoloni bak gården på en natt. Vi gikk forbauset opp dagen etter for å se rundt 100 måker + egg døde. Jeg kan gledelig nå etter to år melde at det er rundt 30 måker som er tilbake på den samme plassen. Ternene har ikke vært på øya siden samme tid, men nå er det omtrent 100 par med rødnebbterne og makrellterne som hekker på de mindre holmene rundt øya. Det mest gledelige for mormora mi (snart 90) var å høre storspova igjen, hun ble nesten tårevåt da den spilte nede i fjæra ved naustet og dette betyr ekstremt mye for oss! Jeg må bare si, tusen hjertelig takk til alle som gjør en innsats for å utrydde minken her til lands. Den hører ikke hjemme og lager kaos for fuglene. Jeg håper jeg kan motivere flere jegere ved å skrive dette! En stor takk til Jackrussel og hans hunder som gjør Helgelandskysten til et bedre sted for fugl og fe! Keep up the good work!
  2. magnkarl

    Minkjakt

    Som naturverner ser jeg absolutt ingen problemer med å drepe mink mens den har unger. Et minkkull kan ødelegge store omeråder i løpet av få uker når de begynner å jakte, og for å være helt ærlig så veies minken mye mindre enn alle de fuglene, gnagerne og eggene den tar. Faren min sluttet i en dyreverngruppe på 60-tallet fordi de slapp ut mink, det var absolutt ingen som tenkte på at hele naturen kom til å få ringvirkninger enn han. Lar dere iberiasneglen være når den har lagt egg? Det er altid noen som vil lage litt drama, spesielt i dyrevernskretser. Rådet mitt er å ignorere de og fortsette det fine arbeidet mange norske jegere gjør med mink. Stå på, så kommer kanskje hubroen og andre arter tilbake til store deler av landet! Jeg tar heller de 200 måkene som fulgte båten min på 80 og 90 tallet enn den ene minken som rydda kyststripa her på 2000 tallet. Hadde menneskene som art vært tilgjengelige for mink så hadde den drept oss som fluer, mink er en av de få artene i verden som dreper uten tanke på hvor mye den trenger.
  3. Problemet er vel at det å vente på jaktoppsynet som regel kan ta år og dag. Når man står der med en eller flere personer som helt klart tjuvjakter, har ladde våpen og er engstelige for politi er man ikke så veldig ilter på å gjennomføre sivil arrestasjon. Som regel holder det å vise seg, de løper som oftest da ganske fort til båten og stikker igjen. Jeg har vurdert diverse "kameraskilt" rundt om, men jeg må søke datatilsynet for det og det er noe jeg ikke gidder for å prøve å holde diverse fauna og fredede dyr levende. Det er flere hinder for å være hjelpsom enn det å være destruktiv i vårt samfunn. Nå er det ganske vanskelig å legge til øya bortsett fra hvor det er hus, så jeg har begynt å la lys stå på når jeg ikke er der. Det har tilogmed vært så ille at folk ringer meg for å høre om noen er der, for så å legge på hvis jeg tar telefonen. Avskum finnes i alle kretser, også blandt jegere som vet å nyte naturen utenfor jakttid.
  4. Som grunneier av en av øyene rett ved siden av Dønna så må jeg si meg at jeg kjenner meg igjen med at det er mye tjuvjakt og folk som tar seg fritt fram i rype, rådyr og annen jakt. Jeg har selv spurt Jackrussel om han kan jakte etter mink på øya mi og jeg er glad for at han gjør det. Det jeg ikke er glad for i det hele tatt er at jeg til stadig møter ungdom og til ogmed eldre menn som helt klart er på jakt etter rype/rådyr langt utenfor sesongen, og uten godkjenning fra grunneier. Det har til og med vært folk som har prøvd å stjele havørnegg, og vi måtte til slutt ringe politiet fordi de nektet å ta bort klatreutstyret og festene sine fra fjellveggen rett over ørnereiret. Greit nok at folk kommer i land og plukker molte, selv om jeg ikke er begeistra over dette heller, men det er tullete at noen i det hele tatt våger å skyte utenfor sesong og uten tillatelse på en ØY som det er umulig å feilnavigere til. Det er mye uvett generelt fra jegere som tror de kan skyte på alt som går og kryper når som helst.
  5. Som grunneier i rypeommeråder har jeg flere observasjoner jeg vil dele med dere. Vi har klart å få opp en god bestand nå igjen etter at en kar var og tjuvjaktet bort nesten alle parene vi hadde her. *Vi forer litt om vinteren med antiparasittfor - for det meste så pleier jeg å samle rognebær om høsten så jeg har gratis for. Det å legge ut bær har vist seg å ha virkning på gråtrost og annen trost, noe som har gjort at predatorene holder seg til de lettere artene. Dvs. at de holder seg mere til trost osv, til og med hønsehaukens ribb har vært enestående av trost. *Skikkelig skilting mot tyvjakt og noe mer tilstedeværelse har gitt gode resultater. Det har vært flere ganger jeg har vært ute å gått mens jegere har prøvd å legge til utenfor jaktsesongen (Det er en øy). En liten prat om hva de har tenkt til å gjøre med 3 støvere og hagler er altid spennende. *Bestemt minkbekjempelse. Jeg har sett forferdelig stor oppsving i populasjonen etter minken på øya har blitt rensket ut/minimert. Det er en myte at mink bare holder seg langs vann, jeg har sett mink på toppen av øya som er over 500 meter høy og langt unna vannet. *Mindre bærplukking gir mer mat. Spesielt med blåbær er det viktig at omerådet ikke blir rensket helt reint for bær generelt. På høsten når kullet trenger næringa er det viktig at det er nok mat. *Bag limit når det er jakt. Overjakt ødelegger fullstendig.
  6. Ytterst i Tønsbergsfjorden gir deg mye bedre utbytte, det er flere skjær som går under vann ved høyvann der enn utenfor Kjerringvik. På kart er disse holmene som regel merket, prøv deg fram!
  7. magnkarl

    Måker,

    Jeg er enig med Foxterrier, det er veldig mye mindre måker i skjærgården enn det vi hadde før. Det skyldes nok i hovedsak overfiske og mindre mat i havet. Det er veldig mange måkearter, så pass på at at dere ikke feller Krykkje, Sildemåke og Svartbak i og med at de er ganske truet. Beste løsningen er å dekke til avfall og å ikke fore måker i innlandet, så finner de nok veien tilbake til havet igjen. Men kom igjen, klag ikke over at du har måkeskitt på båtkalesja. Måkene hører til i havfaunaen og når du spiser og sprer avfall fra båten din så ber du om det, akuratt som ved avfallsdeponier. Måker er oppurtunister.
  8. Jo, det er i tankene. Må bare få klarsignal fra resten av familien og den andre beboeren på øya. Også er jo ikke øya liten da, godt over 200 mål så det kommer til å ta litt tid.. Hvis det blir tillatelse så blir det nok en del bilder og rapporter her
  9. Takk for fint svar Celcius, jeg har ikke jegerprøve personlig, men faren og bestefaren min har det så jeg bare prøver å finne ut hvor de kan kjøpe dette i og med de ikke er racere på nettet. Jeg og familien synes det er uhorvelig trist at denne intrengeren som egentlig ikke hører hjemme her ødelegger for de andre artene som pleide å være signaturen av Nord-Norge og Helgeland.
  10. Må jeg dra til Sarpsborg for å kjøpe denne? Ser ikke noe kjøpealternativ på siden dems..
  11. Takk for tipsene hittill, hvor kan jeg kjøpe en slik felle? Er det noen som har noen tegninger jeg kan prøve å snekre til? Keep it coming
  12. Hei, familien min og jeg har et sommerhus/bruk på en øy i Helgaland (nære Sandnessjøen) hvor vi gjerne drar opp hver sommer. De siste årene har jeg merket mer og mer mink og minde og mindre sjøfugl/måker. Jeg leste i går at minken er svartelistet og burde jaktes bort fra holmer og skjær. Så da lurte jeg på hvilken måte som er best for å ta knekken på så mange mink som mulig over en sommermånde i året. Vi har ikke hund og det eneste våpenet jeg kan få tak i på så kort tid er et luftgevær. Hvilke feller er best, kan jeg evt. lage de selv? Jeg tar gjerne imot byggeplaner, tips og erfaringer!
×
×
  • Create New...