Jump to content

jorn

Members
  • Posts

    24
  • Joined

  • Last visited

jorn's Achievements

Apprentice

Apprentice (3/17)

  • 10 years in
  • First Post
  • Collaborator
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

0

Reputation

  1. Teknisk er det trolig ikke noe problem å konvertere en US karabin til "rettrekker" En kompetent børsemaker bør kunne blokkere / sveise fast gasstempelet som driver mekanismen. Om politiet godtar løsningen bør vel sjekkes ut med aktuelt våpenkontor før en går i gang.
  2. Har bare erfaring med 7x57R og her har jeg bare Norma som referanse. Hylsene er litt hardere å presse enn Norma's men bortsett fra det oppfatter jeg de som uproblematiske. Dette er jo et kaliber som ikke akkurat innbyr til mengdetrening så antall omladinger blir jo mindre enn i andre kalibre, antar at mine hylser er ladet 4-7 ganger. Noen få har sprukket i halsen men det gjør jo de fleste fabrikat etter noe omladinger. Kort sagt, helt ok hylser.
  3. I tillegg til alt det med rase, linjer, premiering osv mener jeg at noe av det viktigste er å komme seg inn i et miljø med innteresse for hund, lokal klubb, jakt lag e.l bare man er en gjeng som har innteresse for å trene å ha det moro sammen med hundene sine så får en utrolig mye ut av hobbyen. Den læringen som ligger i å diskutere med andre og høre deres erfaring er uvurderlig etter min mening. Selv har jeg Gordon men jeg tror alle fuglehundene kan bli gode hunder bare du bruker mye tid i det miljøet som du vil at hunden skal fungere i være seg fjell eller skog eller begge deler. Lykke til!
  4. jorn

    KRAG - samletråd

    En Krag tråd må vi absolutt ha! I vårt skytterlag har vi hvert år et eget Kragstevne hvor skyter både med "DFS-krager" og orginal 1894 gevær. Dette er stor stas og vi koser oss med god mat m.m. etter skytingen. Jeg har to Krag'er. - Mod 1912 ombygget til mod 1925 skarpskyttergevær med Hagens diopter påmontert. - Mod 1894 ombygget til cal .22 Krag er et viktig stykke norsk historie, ta godt vare på dem og bruk dem! Jørn
  5. Lykke til med hjemmeladingen. Dette er en fantasisk morsom aktivitet som vil gi deg mye glede og kunnskap. Det krever litt innsats å starte med lading, å skaffe seg en god "lærer" som du har gjort er et viktig skritt på veien. Som flere her har nevnt, kjøp "Ladeboken" den på norsk altså. Det finnes massevis av god litteratur om lading men "vår egen" "Ladebok" er blandt de aller beste så hvorfor ta sjansen på misforståelser med språk osv. Les boka og følg med når "lærer'n" viser deg hvordan dette skal gjøres så er du i gang. Det viktigste, slik jeg ser det, er å legge opp til idiotsikre rutiner når du lader. Dobbeltsjekk at du har riktig krutt, les tabeller, ikke tro at du husker hva som er riktig ladevekt selv om du har ladet samme patron "ørten" ganger, ikke lad sammen med noen som kan forstyrre deg, er du i tvil så la det være........... osv. osv. Kan høres litt sært ut å skulle opptre så rigid, men på den måten sikrer du deg å beholde både fingre, syn og forstand samt at våpnene dine får en nomal levetid. "Hardlading" er aldri lurt hverken på jakt eller på banen. Masse rekyl og dårlig presisjon gir hverken kjøtt på bordet eller medaljer i skapet. Igjen: Les Ladeboka og du får en lykkelig framtid som hjemmelader! Good luck!
  6. Dobbetstuper er en uformell konkurranse som vi har internt i vårt skytterlag. Som kjent skal man treffe 3 figuer på korteest mulig tid i vanlig Felthurtigskyting. Dobbeltstuper betyr at man skyter "fram og tilbake" det vil si at man skyter korteste, midtre og lengstehold, deretter nok et treff på lengste før man skyte midten og til slutt korteste,tilsammen 6 treff før klokka stoppes. Det er tillatt å ha ett ferdig ladd magasin samt fritt antall løse patroner i en boks lengst fram på standplass. Noen satser på rask skyting med evt omlading ved bom, andre skyter langsommere og satser på treff med de 6 patronene som man har lov til å ha i våpenet når øvelsen starter. Gjeldende "Verdensrekord" er 16,9 sekunder.
  7. Mener absolutt ikke å "hetse ned" utstyr som ligger i en mer moderat prisklasse. Snakker kun ut fra mange års erfaring både med eget utstyr og flere venners utstyr. Det er lett å få "må ha" følelsen når en ser avansert og flott utstyr presentret i fargesprakende brosjyrer. Den enkeltes behov må være det styrende. Skal du lade noe et ikke alt for stort antall patroner i året kan man ha mye glede av det meste av utstyr på markedet. De fleste som lader er entusiaster som holder på med dette over mange år. Da er det god økonomi å satse på utstyr som holder lenge. Gjenger i dårlig støpt plast vil nødvendig vis gå i stykker raskere enn gjenger i stål. Dårlig støpte lettmetalldeler vil normalt ha lavere kvalitet enn deler frest i gode aluminiumskvaliteter osv. En kan ha glede av slikt utstyr i flere tiår hvis det brukes riktig og holder en viss minimumskvalitet. Prisforskjellene er ikke astronomiske når det gjelder slikt utstyr, derfor mener jeg at en ikke ensidig skal fokusere på pris. Det er aldri feil å legge seg "litt opp på skalaen" når en velger utstyr. Dette er min mening, og den står jeg for. At det finnes mange ulike meninger å erfaringer er bare bra. Hva man skal lytte til kan mange ganger være vanskelig å være sikker på. Trådstarter ønskes lykke til i ditt valg, du får uansett mange hyggelige timer med utsyret ditt!
  8. Om jeg har prøvet noen av LEE pressene? Ja , men bare en av de, PRO 1000. Min Pro 1000 har bare kranglet all sin dag. Ligger nå demontert i en krok og samler støv. To hovedproblemer: Hettemating + indeksering. Har byttet deler og stått i, fortsatt no good. Det hjelper ikke mye å ha en karusell med en teoretisk høy ladehastighet når en stadig må rette opp i ulike former for "produksjonsavbrudd" De senere årene har jeg bare ladet 1000-2000 .38 patroner (+ mengder av 6,5 da). Revolverpatronene har jeg faktisk ladet på en Rock Chuker, helt idiotsikkert, og med så små volumer blir ikke tidforbruket spesiellt plagsomt. Det er mange som er fornøyd med LEE, mange er like misfornøyd. Hvorfor kjøpe løsninger som det er heftet mye tvil til når det finnes komponenter som en med høy grad av sikkerhet kan regne med å bli fornøyd med?
  9. Hva jeg ville gjort? Glemt LEE og kjøpt en Dillon. Den funker, punktum.
  10. Til 100 gr. kuler i 6,5 er NC96M godt egnet, ihvertfall hvis du ønsker en presis patron med moderat rekyl. Har ladet noen tusen rekruttpatroner de siste årene uten et eneste tilfelle av soting. Hvilket anvendelsesområde skal du ha patroner til?
  11. Det er sikkert mulig å forske på dette temaet i lengre tid å gjøre mange utrolig morsomme eksperimenter. Kan allikevel ikke forstå vitsen. Det er helt sikkert knyttet er viss risiko til det å behandle krutt på en slik måte som her er antydet. Grunnregel nr .1 når det gjelder lading er jo uansett: Er du i tvil så la det være. De som skyter mye må uansett satse på neck-sizeing, sitte å smøre en og en hylse når du skal lade deg en serie på 500 eller 1000 , eller mer for den saks skyld, blir jo helt meningsløst. De som skyter håndvåpen regner jeg med har skaffet seg carbide-dier for lenge siden. Skal du lade deg et par hundre jakt patroner eller gjøre noen tester i et nytt kaliber vil jeg tro du har tid til å la hylsene tørke etter et vannbad. Så hvorfor i all verden holde på med noe som man ikke er sikker på om er forsvarlig?
  12. For de som tviler på om det er farlig å tromle ferdige patroner kan jeg anbefale en artikkel i Våpenjournalen nr. 8 1994. Artikkelens navn er: Hvordan man lager en håndgranat. I min "ladeverden" er det utenkelig å ikke fjerne fettet før jeg går videre i prosessen. Orker ikke å holde på med det klinet samtidig som jeg skal håndtere krutt etc. Bruker RCBS vannløselig hylsefett. Plassere en bøtte med lunkent vann med en drå¨pe zalo i på gulvet rett under pressa, slipper hylsa rett oppi etter pressingen. Lar hylsene tørke i to døgn på badet før jeg fullfører ladingen.
  13. Kjøpte min 687 L i 1986. Har aldri angret en dag. Ikke ett klikk, aldri noe tull. Våpenet er lett og smekkert noe som gjør det til en glede å håndtere selv på lange jaktdager med mange anstrengende bratte lier som skal forseres. Puss våpenet jevnlig og du vil ha hagle resten av livet.
  14. jorn

    Revolvertuning

    Min 686 har vært en tur i Sandefjord. Topp jobb og bra pris. Er noen år siden nå så den prisen jeg betalte er neppe relevant i dag.
  15. Hvis mulig synes jeg at sideskudd er å forerekke på alle typer vilt. Frontalskudd kan også med hell benyttes, særlig på mindre vilt.
×
×
  • Create New...