Jump to content

brevind

Members
  • Posts

    26
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by brevind

  1. Du hadde godt igjen for den turen, Videlgen! Gratulerer med CERT til Arro ! Lykke til neste gang !
  2. Tusen takk Jamt ! Ja, jeg håper (og tror) at avkommene skal vise styrke i skogen etter hvert! Blir spennende å se neste høst! Lykke til videre med Adina, - og fortsett tråden hennes, den er hyggelig lesning for fler enn oss, tror jeg !
  3. Hovedmålet for dette året er nådd !!! Jämttispa mi har klart todagers løshundprøve til 1.premie! Det var "bare " det som mangla, så nå kan hun smykke seg med tittelen NORSK JAKTCHAMPION !! Glede og lettelse !
  4. Ser du har tatt godt vare på valpen, jamt! Mine myrsnipeøyne sier at det er jaggu en av de fineste valpene jeg har sett ! Når drar du oppover? Jeg drar i morra e.m. Har ikke så lange veien , men det er viktig med noen timers gjensynsprat over ei øl før premiärmårrån veit du! SKITT JAKT !
  5. Takk for det, Bellmann! Det er den "oppskrifta" jeg har funnet ut at er mest fornuftig. Jeg har jo selv brukt den , og da er det utrulig mye informasjon en kan skaffe seg. Jeg synes det er viktig at folk går for det beste når det gjelder jämt, for det er en nesten uovertruffen hund til løshundjakt, men får du en skopusser eller en feiging av rasen, så vil jeg heller ha gråhund! Jeg har dømt stjerneeksemplarer av jämt, men har også sett drittbikkjer i skogen. Det gjelder å bruke litt tid på forarbeidet! Kun det beste er godt nok når det gjelder valpekjøp!
  6. Søk etter tispelinjer som har gitt friske hunder , tidlig jakt og godt over gjennomsnittet i jaktpremiert avkom, helst i flere generasjoner.Legg lista der. Sjekk ut oppdrettere som har ligget på "topp-10" lista i Sverige eller Finland i flere år. Vær klar over at i Finland reknes, så vidt jeg vet,kun 1.premierte med i statistikken. Når du har funnet en oppdretter du vil satse på, still deg på venteliste. Slike planlagte valpekjøp gir deg oftest et bedre utgangspunkt for å få til en god hund enn mer tilfeldige kjøp på "spotmarkedet". Når det gjelder bjørnejagende linjer, snakk med avlsrådet i jämthundklubben, evt. andre som jakter bjørn med jämt i Sverige eller Finland. Det finnes linjer som har har mere rovdyrskarphet enn andre . Dette er, for praktikere, ikke bare et miljøspørsmål men også helt klart genetisk.Du vil kunne få anbefalinger på enkelte hunder som det er en fordel å ha i stamtavla om du med rette skal kunne håpe på en bjørnejager. Å leite etter jämtvalp i Norge blir dessverre ofte preget av synsing og kompisanbefalinger! Av uforståelige grunner har vi ikke et åpent tilgjengelig statistikkmateriale slik de har i våre naboland. Men det finnes seriøse oppdrettere i Norge også som har gode tispelinjer. Hanhunder med særdeles gode gener har vi også noen av nå, så om noen år tror jeg rasen viser jaktmessig framgang også her i landet. Konklusjon: Bruk tid på "research" og vær meget kritisk til hvilke linjer du kjøper valp etter! Skitt Jakt !
  7. Ja, T3X4CO, det er en seljekvist. Stort sett alt som går an å bite i ,- og det viser seg å være det meste, er interessant. Gamle sko, kvister, vedtre, elgbein, - alt blir "behandlet". Å sitte ved valpene nå, er virkelig underholdning! Tron ; ja jeg synes også at alle bidragene her har gjort dette til en koselig tråd. Men så er det jo også et fint tema å ha tråd om da Du Graahund; Vi er ikke en dag eldre enn vi kjenner oss sjøl veit du Det er jo først og fremst pågangsmot , tid og tålmodighet som skal til for å gå i gang med en valp igjen, og disse egenskapene ser det da ut til at du har! (Kfr. annen jakttråd du har her inne!) Åsså veit du at skaffer du deg en jämt av rette "ståndhundslinjer", så står elgen som fjettra i uttaket , og da trenger du ikke gå milevis - Åsså kommer han tilbake til "husse" når dagen er omme,- og det er det ikke alle graahunder som gjør (det var dagens forsøk på hyggelig dult i sida !)
  8. Nå nærmer tida seg når en etter en av våre små skal reise til sin nye flokk . . . Det blir nok temmelig tomt og stille her da. Men alle skal til "gode hjem" så da går det vel bra! Det har vært ei fantastsk artig og lærerik tid, men disse snart 8 ukene har gått fryktelig fort ! Alle valpene har hele tida vært sunne og friske og vokser nå så en nesten ser det fra dag til dag. Jeg vil som avslutning av tråden takke for alle gode råd og hyggelige innspill som har kommet ,- og så håper jeg Jamt legger ut noen bilder slik at man kan se "resultatet" så langt.
  9. Jeg har fått laget meg ei kort og lett ei . Den er med 50 cm løp og veier 3,5 med kikkert. Den er hendig og fin , - og så har jo kaliberet en kraftig virkning . . . Hvilket våpen skel du kjøpe ? Jeg har RCBS dier og hylser fra Hornady (er vel bare de som lager dem). For meg har detter fungert fint noen hylser har jeg ladet 5 ganger nå. Jeg har for det meste brukt 300gr hornady til trening og 300 gr woodleigh til jakt. Jeg bruker da i mitt våpen 58 til 62 gr N135. Maxladningen , 62 gr, er kronografert til 750 ms. Jeg bruker vanligvis 58 gr for den er adskillig mer behagelig å skyte med i et så lett våpen. Mine erfaringer stemmer med det du sier Edge, snille ladninger som er oppgitt fra Hornady. Hvilket våpen har du Edge? Fabrikkammoen til Hornady hadde vært fint å få tak i, for av og til skulle jeg ønske jeg bare kunne ta med meg ei pakke å gå på banen. Vapex kan nok skaffe, men det tar laaang tid Viss flere brukere kommer til, så kanskje noen her på berget kunne importere ? Men uansett ; det er et meget godt og fornuftig kaliber
  10. Spennende at du vil prøve 376 da, Loddfåvne ! Det står en artikkel i nr 2 for 2007 av Jeger, Hund & Våpen, med en del ladedata på 3 kulevekter 300gr,270 og 235. Jeg har selv brukt kaliberet et par år og er meget godt fornøyd. Er nybegynner på lading så jeg har bare noen få som jeg bruker selv. Jeg halspresser hylsene, som nevnt ellers i tråden, de holder jo lenger da. Jeg har erfart at det er lurt med en krymp, men behovet for dette vil vel variere med ladning og våpenvekt kanskje? Vil gjerne ta del i erfaringene dine framover !
  11. Vi har hatt det litt travelt her på gården ei stund med lamming i tillegg til hundestell! Valpene er nå godt 4 uker allerede, de er fortsatt jevne og friske, får nå 3 små måltider daglig i tillegg til suginga. Klørne er klippet en gang og står for tur igjen. De vokser nesten så en ser det. Det er viktig å klippe jevnlig ellers blir det for vondt for mora. De står for det meste og suger nå. Mora renser fortsatt opp etter dem men hun foretrekker en tilbaketrukket vileplass for seg selv. Ikke så rart ! Hun har holdt fint synes jeg, men er selvfølgelig tynnere nå. Hun har fått veldig bra med foring og mosjon hele tida. Det har vært ei fantastisk utvikling der en har sett endringer fra dag til dag. Jeg begynner å se små forskjeller i væremåte hos noen av dem, de er mere individuelle på en måte nå enn den første uka. Vi har begynt å "pøse på" med sosialisering nå, - valpekjøpere med familier , - venner og naboer, - det er bra med mye besøk når 10 valper skal koses med! Ja, en ting til; læringsevna er det ingen ting å si på, jeg plystrer lavt når de skal få mat, - etter første gang satt det som et skudd! Full reaksjon momentant! Skal se om jeg får organisert noen bilder etter hvert.
  12. Godt innlegg fra styreleder ! Du sier at brukerne er de viktigste osv. Det er selvfølgelig riktig, men det at vi har mange moderatorer ,at de er samstemte og at moderering skjer i en voksen, bestemt men hyggelig tone , er med å skape den gode atmosfæren her inne. Det kjennes trygt å være her som bruker og da blir automatisk terskelen lavere for hva jeg vil komme med av både kunnskap og spørsmål. Det er i denne ånden forumet blir et slikt godt sted å være ! Jeg har bare en ting å si : "HALD FRAM SOM DU STEMNAR!"
  13. Tusen takk for hyggelige hilsener her da! Mye god faglig fundert omsorg her ! Fullt fokus på valper og mor har det vært disse 3 døgna siden de kom. Føler at øra mine kanskje er i ferd med å komme til syne over skuldrene igjen nå. . . Har vært litt småbekymra for tispa , men hittil uten grunn. Hun har litt mørk utflod, men det er visst normalt som en rensing sier dyrlegen. Hun har stabil kroppstemperatur, 38,4 grader hver dag og voldsom apetitt. Tispa er jo krumtappen her så, mye og god mat som Buster påpeker, betyr alt. Jeg bruker et anerkjent valpefor som hun får 3 måltider av om dagen allerede. Jeg ser at når de virkelig begynner å tappe henne , om kanskje en uke eller to, kan det bli spennende om jeg klarer å få i henne nok næring. Veit noen om det er noe slags ekstra tillegg hun bør ha utover valpeforet? Jeg bor i "gråhundland" så det er få av kjentfolk som har erfaring med så store kull . . . Hittil har alt gått veldig bra. Hun tar seg veldig godt av dem. Jeg har begynt , morgen og kveld , å gi litt tillegg til en 3-4 som jeg ser kan komme litt baki køen ved suging, hun har 9 spener, men alikevel . . . Er jo trangt om plassen og noen skaffer seg selvfølgelig litt ekstra plass ! Disse "noen" ,faktisk to tisper, er allerede synlig rundere enn de minste. Tror det er lurt å spe på litt ekstra framover for å hjelpe til litt. Når de først er kommet til verden , må vi jo satse på at de en dag skal dra ut med peiler på seg! Åsså var det selvfølgelig bilder da! Jeg har lagt de inn på photobucket og jeg prøver å legge inn. Ett eller annet gjør jeg feil. Kan noen hjelpe? Kan jeg f.eks. maile bildene til en omsorgsfull sjel som så legger dem inn? Jaktlykke , du har jo gjort det før . .
  14. Gullet mitt, jämttispa på 3 år, hadde en stri tørn i går kveld ! Fødselen starta ved 1800 tida og varte til 2230 omtrent. Det ville liksom ingen ende ta med valper. Men alt gikk rolig og fint. Jeg må si en blir imponert over instinktene som heldigvis er bevart i mange hunderaser jeg har sett at avl har ødelagt mye hos mange slags dyr, bare vi mennesker har fått tukla lenge nok med dem! Men hunder altså, ihvert fall jämt klarer seg! Hun bare sleika og tok i mot, la valpene og seg selv til rette etterhvert, gjorde seg liksom klar med en og en hvalp. Det tok slik i gjennomsnitt en halvtime før neste kom. . . Herregud , - er det rart en nesten griner ? Til slutt var det altså 10 som leita og kravla på likt. Utpå natta var jeg oppe for å sjekke og da var alt nesten stille. Og i dag ,- ja i dag lar hun jammen halvparten ligge inntil og suge og deretter om et par timer snur hun seg så neste pulje kommer til! Men etter en stund er det som en stabel med svarte kropper ved magen hennes.Jeg veit ikke hvor mange ganger jeg har stryki henne over hodet det siste døgnet og sagt at du er flink du, Sonja !! Detta er en opplevelse jeg unner alle ! Puhh , - - godt å få skrivi av seg litt og få fortalt til flere!
  15. Gratulerer med fin valp, - og lykke til !
  16. "Valpekassa" er fortsatt stengt for "uvedkommende" ser det ut til ? Er vel muligens noe i systemet som låser seg litt ? Har andre dette problemet når du ikke er logget på, eller er det bare meg?
  17. Mine mål for dette året er at både jeg og jämthundene mine skal være i enda bedre form når jakta starter . Det har de fortjent! Skyte enda mere stående med "lang arm" før jakta. Ellers er det store målet at jämttispa mi skal klare todagersprøva som løshund for dermed å hale i land Jaktchampionatet!
  18. Jeg har hørt fra oppdrettere at på unge dominante tisper kan det lønne seg å sette munnkurv (tøystykke med borrelås). Dette bidrar til å roe ned tispa og gjør en kanskje uerfaren hanhund mere trygg. Det hender nemlig at hanner ikke vil pare etter å ha fått seg en ublid omgang av ei tispe. . . Ellers kan du regne med som GB sier at når hun slipper egga, er hun mere medgjørlig. Vilke dager i løpetiden tispa er mottagelig varierer mye , alt fra 11. til 21. dagen har jeg hørt. Mest vanlig er vel 13. - 15. dagen. Den som veit dette best er alltid hanhunden. Blodprøve som blir nevnt kan taes enkelt som hurtigtest, du får svar i løpet av et kvarters tid. Det er en slags lakmustest der den framkomne fargevarianten på papiret sier hvor hen i syklusen, dvs antall dager til eggløsning, tispa er.
  19. Jeg har jämthund, Jaktlykke! Ellers må jeg si : Denne valpekassa fungerer utmerket !!! Det var det jeg ante at folk her sitter på utrulig mye kompetanse som er en skatt å få ta del i ! Veldig inspirerende og stimulerende med responsen her!
  20. Kan geitemelk brukes direkte? I andre sammenhenger er det jo gjerne ett eller annet pulver som må blandes ut . . Vel : Geitemelk må altså skaffes til fryseren på forhånd. Ellers har NKK et par bra artikler på hjemmesida om de første leveukene. Jeg tror selve oppdrettsbiten, drektighet, fødsel, - og de første 7-8 leveukene blir mye det samme enten det er jakthunder eller andre raser. Det viktigste er uansett å legge forholdene godt til rette slik at de nye individene får en maksimalt god start! Alle oppdrettere ønsker vel at "deres" avkom skal bli gode representanter for rasen, - som det heter på litt pompøst språk!
  21. Veit ikke om jeg tør å bruke den tråden , men - . Veie jevnlig ja, det er jo eneste sikre. Kjennes bra ut å "tenke høyt" sammen, man blir mindre bekymra da! Dette er jo det første kullet hennes, hun er bare 3 år! Har for 10- 12 år siden hatt et kull på ei anna tispe, men jeg legger liksom litt mere i det denne gangen!
  22. Takk for det! Kan man gå ut fra at tispa har nok melk til valpene de første ukene , eller vil det ofte være behov for tilleggsforing med noen form for melkeerstatning? Hvordan ser jeg det?
  23. Takk for tips! Er enig i at de første par ukene bør være mye skjerming så det må vi få til.
  24. Burde vi kanskje ha en egen "valpekasse" (el et annet navn) i kammerets "hundegård ? Opdrett reiser gjerne en rekke spesifikke problemstillinger både når det gjelder tispa og valpene. - I alle fall for de av oss som ikke er profesjonelle! Ved å sortere alle innlegg som berører dette temaet til et eget sted , ville det bli enklere å finne fram tror jeg. Kunne på denne måten bli en kunnskapsbank som var lett å finne.
  25. Hei ! Jeg har "vært med" en stund, men dette er mitt første innlegg her! Jeg lurer på om det er folk med oppdrettserfaring her? Tenkte dette kunne være en tråd med tips og spørsmål for de av oss som har interesse av oppdrett. Jeg går selv og tripper rundt og er full av forventning til valping som skal skje om et par uker! Som fersk oppdretter får man lett følelsen av at det kanskje er mere man burde ha husket, ordnet på forhånd osv. Jeg har: Romslig valpekasse med innvendig liggelist, har tatt markekur på tispa ved 40dg drektighet, forsikring i orden (i tilfelle dyrlegebehov), overbevist resten av familien at valpekassa faktisk må stå like ved siden av kjøkkenet, sørget for fri fra jobben rundt valping. - - - - Hva mere må planlegges ? Gleder meg egentlig som en unge og håper alt går bra !
×
×
  • Create New...