munin Posted November 14, 2016 Share Posted November 14, 2016 Hei! Om jeg bygger meg en egen vannlås med vesentlig mere motstand enn standard, vil det være mulig å få kullsyre i en cider under gjæring? Tanken er å slippe å bekymre seg for sprengte korkede flasker, og muligens spare en uke eller så. Eller vil dette bli veldig grumsete? Hvor mye trykk må til for å karbonere? Har ikke brygget så mye selv enda så er relativt fersk. Takk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erlend Meyer Posted November 14, 2016 Share Posted November 14, 2016 Tror du får et gedigent problem når du prøver å tappe det på flaske. Gjør som folk flest, det funker. Kjenner ikke til detaljene for cider, men for øl er det ikke vanskelig. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MorganKane Posted November 14, 2016 Share Posted November 14, 2016 Kanskje ett slikt trykkfat til cider produksjon? Det blør ut trykket på ett bestemt nivå. Så kan det enten gjære seg til å bli karbonert, eller man kan tilføye CO2 om man vil det. Jeg synes det fungerer greit.. men valgte i år å gjære det på vanlig gjæringsfat først, deretter tappe over og karbonere med CO2. Ble klarere og ikke så uhorvelig overkarbonert. For øl.. vel.. er man bekymret for flaskebomber, så løser man det med å sette seg inn i ølbrygging fremfor lur løsning med vannlåsen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
munin Posted November 14, 2016 Author Share Posted November 14, 2016 Pff. Ikke be meg om å gjøre som folk flest. Jeg får undersøke det på egenhand da. Takk for innspill. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erlend Meyer Posted November 14, 2016 Share Posted November 14, 2016 Selv om jeg mener dette er en dårlig idé har jeg stor respekt for den holdningen. Karbonerings-trykket vil avhenge av både mengden kullsyre du vil ha og temperatur. Du finner slike kalkulatorer på nett. For middels kullsyre og lav temperatur vil du nok havne rundt 0,3bar, mens det for mye kullsyre og romtemperatur vil kunne være opp i 1 bar. Hvilken temp gjæres cider ved? Problemet med flaskebomber har vel 3 typiske årsaker: 1. Ufullstendig gjæring. Dette løses ved å måle egenvekt før flasking. 2. For mye sukker til ettergjæringen. Enkleste fix er å kjøpe sukkerkuler, 1stk for 0,33, 2 for 0,5l. 3. Infeksjon. Renhold og desinfeksjon er løsningen her. En flaske Star-San er drøy i bruk og funker upåklagelig. Hvordan har du tenkt å lagre produktet? Flaske eller fat? Jeg kan se for meg at tapping vil bli en utfordring, prøv med en boks ferdig cider og se selv hva som skjer når det helles gjennom en slange. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
munin Posted November 14, 2016 Author Share Posted November 14, 2016 Dette vil i utgangspunktet være et veldig småskalagreie. Mer et eksperiment enn reell produksjon. Jeg tenker å brygge cideren rett på juice-flaskene, så jeg vil få kansje 5x1 liter. Da vil det bli så sterilt som det kan, og jeg slipper å flaske om, var tanken. Jeg må riktignok ha 5 gjærlåser for å lage 5 liter.. cideren blir å gjære på rundt 18-19 grader. Bare 1 bar altså? det gjør det jo litt enklere hvertfall. Det kan godt hende du har rett i at dette er en dårlig idé, men man kan ikke la seg stoppe av en slik bagatell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erlend Meyer Posted November 14, 2016 Share Posted November 14, 2016 Hvordan har du tenkt å bli kvitt bunnfallet? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
munin Posted November 14, 2016 Author Share Posted November 14, 2016 Ja.. det tror jeg nok kan bli et problem. Det skal drikkes der det brygges, så jeg så for meg å helle det forsiktig over i glass. Om jeg klarer å få kullsyre i det vil det kanskje bli umulig å ikke få med seg store deler av bunnfallet? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erlend Meyer Posted November 14, 2016 Share Posted November 14, 2016 Aner ikke. Ved vanlig ettergjæring er ikke bunnfallet noe stort problem, men så er det bare snakk om et tynt lag i bunn. Hele gjæringsprosessen produserer et flere centimeter tykt lag, hvordan det vil oppføre seg med kullsyre er det store spørsmålet. Du får søke litt på nett, tipper at ølbrygging er relevant nok om du ikke finner noe om cider. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MorganKane Posted November 14, 2016 Share Posted November 14, 2016 Hmm.. ikke helt fornøyd med svaret nei. Nytt forsøk; Du får kjøpt korker som kan påmonteres trykkmåler.. google i vei! Da kan du løsne litt på korkene når trykket begynner å bli i overkant heftig. Men det vil fortsatt være en dårlig idé, ettersom gjærgugge i cider er ikke stor stas og det dannes såppas mye Co2 at du må blø ut trykket fra de flaskene ofte. Skikkelig knotete løsning på ett ikke-problem, kan ikke annet enn å ønske deg lykke til. Tror ikke helt jeg henger med på hva du vil oppnå heller, slippe å vaske gjæringskar og lage en enkel sukkerlake på ca 5g sukker/liter cider rett før tapping (etter at cideren er utgjæret) ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
munin Posted November 14, 2016 Author Share Posted November 14, 2016 Det kan godt hende det vil bli for mye grums om jeg får kullsyre i uten å stikke om ja. Nei det er kanskje ikke så mye å oppnå. Jeg ser flere plages med å få rett mengde kullsyre i øl/cider, så jeg tenkte dette var enklere om jeg hadde en ventil som åpna med rett trykk. Også var tanken å ha en ferdig cider etter 2-3 uker, i stede for 4-5 om jeg klarer å karbonere samtidig som jeg brygger. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MorganKane Posted November 14, 2016 Share Posted November 14, 2016 Med sukkerlake i gjæringskaret er det null stress å karbonere riktig (slike sukkerdrops har jeg aldri skjønt poenget med..) Det Speidel fatet jeg la ut bilde av, er for å gjøre nettopp det du vil, altså gjære og tappe ferdig cider rett fra fatet. Det fungerer, men som sagt.. blir litt vel overkarbonert og det blir ikke særlig klart. Tapperøret går ned til bare ett par cm over bunn, så det første man tapper er temmelig uklart. Også blir det nødvendigvis mye skum, men det forsvinner heldigvis kjapt for cider. Etter 2-3 uker vil det fortsatt være gjæring og smaken vil bli deretter. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.