Jump to content

Grovkalibere til AR-10 og AR-15


Vaquero

Recommended Posts

Det kan være interessant å kikke litt på grove kalibere for AR-10 og AR-15 plattformer:

Jeg har to morsomme "relativt ukjente" patroner som 502 T-SBR (Tunder Sabre) og .499 LWR (Leitner-Wise). Begge disse to har som døgnfluer stille avgått med døden. 

Det interessante i utgangspunktet er at .50 Action Express (.50AE) som kom i 1988 til den godt kjente Dessert Eagle-pistolen, 50 AE patronen ble lesten til flere nye patroner for autorifler. I USA har både offentlige og sivile ønsket grovere alternativer til tjenestebruk og sivile til jakt med utgangspunkt i AR-10 og AR-15 plattformer. Den mest kjente her i Norge er .458 Socom, de andre jeg vil nevne her er svært irrelevante her til lands.

 

502 T-SBR ble utviklet i 2004 og avviklet i 2010. Patronen har en betydelig mer rebated hylsebunn enn .50 AE, ellers helt lik. Denne fikk trykkproblemer i riflene, det ble erfart med skader på våpenkomponentene.

.499 LWR er også en som er trukket på lesten til .50 AE. Denne kom i 1994 utviklet av den gangen "Land Warfare Resources Company. Patronen ble fort skrinlagt i førsten siden komponentløsningen til aktuelle rifler som AR-15 ble for dyrt og omfattende. Det ble forsøkt gjenopplivning av patronen for det kommersielle markedet hvor den ble presentert på SHOT Show 2000. Her fikk patronen napp hos US Coast Guard som signerte en kontrakt. Etter flere funksjonsproblemer falt konseptet ut i 2004.

 

Patroner som fortsatt holdes i live, .450 Bushmaster og .50 Beowulf (og som jeg savner i egen samling) :

En annen interessant patron (tidligere omtalt her på Kammeret) er .45 Raptor for AR-10 og konstruert av et norskklingende navn Arne Brennan. Denne er ment for det sivile markedet og er stort sett en kraveløs .460 S&W revolverpatron, samme ladedata. 

 

Andre spennende patroner for AR-15 modeller er .450 Bushmaster som kom i 2007 og laget på lesten til .284 Winchester, også rebated (RB) hylsebunn.  

.50 Beowulf er spesiell, denne er også trukket fra .50 AE hylsen. Patronen er tiltenkt tjenestebruk og dukket opp i 2001. Når man leser om patronens egenskaper og bruk så nevnes kontrollposter for kjøretøy. Korte hold og evnen til å holde retningen gjennom tykke bilglass osv. 

 

.50 Beowulf - Wikipedia

.450 Bushmaster - Wikipedia

 

 

DSC06750.JPG

DSC06748.JPG

Edited by Vaquero
  • Like 4
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...