Jump to content

Finsk 7x50SR Sako


Vaquero

Recommended Posts

At finnene hadde Arisaka rifler i sine oppsetninger er godt kjent for de som har lest litt militærhistorie. Disse riflene kom finnene i hende innledningsvis fra russiske beholdninger under og rett etter Tsarrikets fall. Finland startet sin frigjøringskamp og samtidig en blodig borgerkrig i 1918. Finnene hadde etter hvert flere modeller Arisaka rifler (japanske) som i seg selv er en lang historie.

Etter hvert solgte de noen av riflene sine til Estland og Albania, likevel satt de på en del overskudd av disse riflene som ble avhendet til sivile jegere på 30-tallet. Samtidig hadde hæren et stort overskudd av ammunisjon/hylser som de ville kvitte seg med. Med dette som resultat laget Sako en 7mm. patron på Arisaka hylsene, utvidet fra 6,5 til 7mm. Finnene produserte ikke 6,5x50SR Arisaka ammunisjon selv, de brukte japanske patroner og import fra England produserte av Kynoch. 

 

Finske jaktgarderober er ikke ukjent med finske 7mm. kaliber. Først fikk de denne 7x50SR på tidlig 30-tallet, deretter rett etter krigen kom Sako med sin rifle modell L46 i kaliber 7x33 Sako. Lapua kom samtidig med en 7x54 basert på 6,5x55 hylsen. 7x33 Sako er i dag den eneste som har en viss utbredelse hvor komponenter fortsatt er å få tak i.  7x50SR er nok helt ute av manns minne i dag, den blir beskrevet som "Finnish Sporting" og "Running Deer".   7x50SR ble produsert med en bred miks av hylsefabrikat, japanske og Kynoch hylser, Kynoch hylsene er kjent med bunnstempel fra 1914 -1918 (14 - 18). Mitt eksemplar er Kynoch K 16. For sammenligning har jeg satt opp en kinesisk produsert 6,5x50SR. 

 

7x50SR Sako.JPG

7x50SR blir kategorisert som kommersiell villkatt. (CW) SAA 2775.

 

7x50SR.JPG

Edited by Vaquero
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...