Jump to content

Kinesiske 6,5x50SR Arisaka.


Vaquero

Recommended Posts

Kinesisk 6,5x50SR Arisaka Type 38:

Jeg har tre 6,5x50 Arisaka patroner, egentlig er denne japaneren et samlerområde for seg selv, patronprodusentene var mange. Arisaka-rifler ble produsert i et stort antall og var involvert i mange konflikter fra Asia - Afrika og Europa. I våre nærområder kan vi nevne England i "The Great War" og Finland - Estland og Rusland. Den britiske Kynoch var en storprodusent i Europa, flere andre produserte patronen for stridende parter. Kina var en stor bruker av Arisaka-rifler og de produserte patroner på ulike steder, særlig Mudken Arsenal (Shenyang Arsenal). Mudken Arsenal produserte også sin egen "Mauser-variant". Med litt konsulær bistand fra Steyr fikk de utviklet sin Type 13 Manchurian Mauser (Liao Type 13). Inspirert fra Arisaka Type 38 hadde denne også et støvdeksel over låskassa. Denne kinesiske Type 13 ble levert i kaliber 7,92x57 og 6,5x50SR (SR=Semi-Rim.)

 

Kort forklart:

Japan hadde sin Murata Type 22 i kaliber 11x60mm.R Svartkrutt. Som alle andre land ville de modernisere sitt arsenal og kom frem til Arisaka Type 30, det var i 1897 hvor denne ble approbert. Patronen var 6,5x50SR Type 30, Type 30 patronen hadde en kobbernikkel 160 grain rundneset kule. Etter noen dårlige erfaringer med Arisaka Type 30 riflene i den Russisk - Japanske krigen i 1904 - 05 ble Arisaka-riflene en del rekonstruert og fikk betegnelsen som den bedre kjente Arisaka Type 38. Derav kom også en ny kule, en spiss 139 grain v/0 760 m/s. Den runde kulen i Type 30-patronen forsvant og de spisse og lettere kulene overtok mens riflene Type 30 og 38 fortsatte deltagelse på slagmarkene frem til slutten av den kinesiske borgerkrigen. Våpentypene i den kinesiske borgerkrigen, Type 13 Manchurian Mausere og Arisaka-rifler Type 30 og 38 ble brukt parallelt sammen med eldre og nyere Sovjet-våpen, også i Koreakrigen. Det hører med til en annen historie at kineserne bygde om Type 30 rifler/karabiner til kaliber. 7,62x39, SKS-Simonov piper blir nevnt.

 

Vil en følge Arisaka riflenes historier og bruk under flere konflikter rundt om i verden så er kapitelet omfattende for den som vil søke.

 

https://www.cartridgecollector.net/65-x-50-japanese-arisaka-type-38

 

https://www.cartridgecollector.net/65-x-50-japanese-arisaka-type-30

DSC05737.JPG

Mine to kinesiske patroner er fra Mudken Arsenal, ellers har Norma levert både hylser og ferdige patroner for Type 38 og 7,7x58 Arisaka Type 99.

Surplussvåpen har et marked for patronene, særlig i USA. Tinnsoldaten til høyre illustrerer en kommunistsoldat fra Kina i 1946, med SKS-Simonov.

Soldaten til venstre (vist tidligere) er en japansk infanterist med Arisaka Type 38. 

DSC05740.JPG

Edited by Vaquero
  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...