Jump to content

.25-20 Single Shot


Vaquero

Recommended Posts

En av mange glemte patroner er .25-20 Single Shot:

En kan undres over hvordan denne har havnet i Norge, det er det i grunn mye rart som har gjort.

 

.25-20 Single Shot (6,5x41R Tesching) så dagen lys i USA året 1882, det sier seg selv at det innledningsvis var en svartkruttpatron. Den var konstruert av J. Francis Rabbeth. Patronen var en av de første sentertente villkatt-patroner i kaliber .25" De første kommersielle patronene ble produsert av UMC Remington. Stevens og Winchester kamret enkelt-skudds-rifler (Single Shot) for patronen. Ingen kommersielle rifler er produsert for denne patronen etter sent på 20-tallet, og produksjonen av patroner opphørte på midten av 30-tallet. Patronen var for lang til å passe f.eks. Winchester m/92 mekanismen. Til mer moderne rifler innen Lever-action fantes det bedre og nyere alternativer til patroner. Når vi snakker om .25-20 er det første som faller en inn .25-20WCF som fortsatt er i produksjon, den ble populær i nettopp Winchester m/92.

 

.25-20 WCF (Winchester Center Fire) har vi skrevet litt om tidligere her inne, men jeg fant det litt naturlig å trekke den frem her siden vi skriver om .25-20"

Denne patronen kom så sent som i 1895, for Winchester m/92, deretter fikk vi andre rifler i Slide-Action (pumperifler). Både Wnchester og Marlin, Remington fulgte også opp med rifler til denne patronen. T.o.m. Savage boltrifle modell 23. Når det skrives om .25-20WCR så er det en småviltpatron, likevel er det skutt/felt mye hjort med patronen i USA.  De skriver at desto flere hjort er skadeskutt enn felt. 

 

For sammenligning har jeg stilt opp .22 Hornet og en .22LR til høyre, begge disse lever i beste velgående og godt kjent og brukt.

 

DSC01394.JPG

SCAN0050.JPG

Denne Stevens No. 52 ble levert i .25-20 Single Shot.

Edited by Vaquero
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...