Jump to content

Hund til rådyrjakt...For stor??


Beago

Recommended Posts

Hei!

 

På dette forumet er det jammen masse interessant å lese, så nå tenkte jeg at jeg kunne sende ut ett spørsmål selv også.

 

Jeg har en hund som er blanding av beagle og golden retriever. Jeg har tenkt å få den godkjent som ettersøkshund og trener blodspor en gang hver uke.

 

I tillegg kunne jeg tenke meg å bruke den til litt rådyrjakt. Jeg har aldri satt meg skikkelig inn i hvilke lover å regler som gjelder for hund på dette området. Men nå har jo endel spørsmål dukket opp.. Det jeg er redd for er om den er for stor. Den måler ca 47cm opp til toppen av ryggen fra bakken. Jeg har skjønt at den er for stor til å være hund som loser og driver rådyr...

Når jeg har prøvd den noen ganger i skogen og han jager rådyr når vi kommer tett nok innpå. Da tar han ut og jager rådyret i ca 3-7min og så gir han opp eller mister dyra...så går det litt tid så kommer han tilbake. Kan han da klassifiseres som en støtende hund? Er det noe som offisielt heter det og finnes det en lovfesta definasjon av hva som er støtende hund i forhold til drivende hund?

 

Er det jeg som har misforstått noe? Eller kan jeg fremdeles benytte hunden min til rådyrjakt? hvis han alltid kommer tilbake innen noen få minutter er han da lovlig å bruke på rådyrjakt? Men hvordan kan han eventuellt læres til dette?

 

På forhånd takk for svar! :-)

Link to comment
Share on other sites

En støtende hund kan ha skulderhøyde over de nevnte 41cm - nøkkelen her er om hunden er en "løs på drevet halsende hund". Jager bikkja di med full los, ja da er det faktisk ulovlig.

.., nå er jo denne regelen skapt for at man ikke skal la harehunder jage rådyr i timesvis, en golden retriver med nesa i bakken noen minutter vil kanskje være ulovlig, men tror det skal MYE til for at du kan havne i trøbbel for dette.

F.eks en vorsteh (eller elghund for den del) kan du bruke til å støte rådyr, men tror nok ikke at dette vil være en særlig effektiv jaktform med våre rådyrbestander. Forutsetningen er at den ikke jager med full los.

Link to comment
Share on other sites

Hva vil da definasjonen av "løs på drevet halsende hund" være i forhold til støtende hund da? vil ikke det være ett skille som er vanskelig å definere dersom det ikke står svart på hvitt en plass?

 

Sånn som hunden min har arbeidet nå vil jeg kalle han en støtende hund. Han tar ut på rådyr når de er innnen synsvidde eller når han værer de rett i nærheten. Så jager han de med bjeffing en 3-7min å så gir han opp eller mister de og kommer tassende tilbake til meg etter en stund... Hvis jeg setter meg ned en plass i terrenget så reiser han ut en tur og snuser. Er vekk en 10min max tenker jeg før han kommer innom meg igjen. Så reiser han ut en tur igjen etterhvert.. Hvis han da værer rådyr i nærheten tar han ut på de i noen minutter som beskrevet, før han dukker opp hos meg igjen.. Det er jo da jeg håper han jager de mot meg...

 

Hva kan vil kalle en slik hund da? hehe... Er veldig fersk i gamet så blir noen spørsmål....

Link to comment
Share on other sites

Hei!

 

Slik jeg leser forklaringen din har du en løs på drevet halsende hund, og erfaringsmessig vil jeg tro at hunden din med tiden vil jage lengre og lengre etterhvert som h*n blir vant til å være i skogen og borte fra deg. Min dachs jaget også i 3-4 minutter de første jagene sine, og slo ut lite når jeg gikk i skogen. Nå som han har "skjønt det" er han borte i lengre perioder av gangen og losen går i 1,5-2 timer før han gir seg.

 

Uansett jager hunden din i de 3-7 minuttene og er da både løs, på drevet og halsende.

Link to comment
Share on other sites

Jeg kan ikke skjønne annet enn at hunden går under begrepet "Løs, på drevet halsende hund". Således er den for stor for å være lovlig. Begrepet kan muligens diskuteres, da det vel ikke står noe sted at støtende hunder ikke får lose?

 

Uansett, tror også jeg at hunden vil jage lenger og lenger dersom den får holde på, i og med at det er Beagle i den. Da vil den ihvertfall gå over til å være "løs, på drevet halsende". Løsningen kan kanskje være å bruke den som bandhund for å støte ut rådyr? Dette fungerer isåfall best i små områder med relativt høy rådyrbestand.

 

I Sverige har de en type hund som kalles "kortdrivere", som fungerer akkurat slik du beskriver. Det er hunder som fungerer som støtende, men som "støter" med los. Disse skal avbryte losen etter maks. 5 minutter (dersom jeg husker rett). Blandt annet Wachtel-hunder og Vorsteher er populære til dette, men også retrievere. Dessverre har jeg ikke funnet at vi har noe slikt i Norge.

 

 

Mvh Dagl

Link to comment
Share on other sites

takk for svar og oppklaring...skjønner nå at jeg får prøve å avbryte denne interessen for å jage rådyr og heller konsentrere meg kun om sporing :-) Hva menes med bandhund(som støter)? Er som sagt ny i gamet og da blir det stadig nye spørsmål....hehe..

 

På forhånd takk for svar :-)

Link to comment
Share on other sites

Hva menes med bandhund(som støter)?

 

Med det mener jeg at du går med hunden i bånd, gjerne i sele. Søker i kryss mot vinden for å finne dyr, og sammen med hunden støter du ut dyrene. Hunden vil finne dyrene ofte på overvær eller spor, og følge vitringen/sporene. Slik "driver" du dyrene foran deg og til postene. Man kan gjerne ha med ett jakthorn og blåse korte støt innimellom, da vet dyrene hvor de har deg hen, og turer bedre. Iblandt kan det være på sin plass å støkke de skikkelig, for at de skal gå på postene, da er det bedre å gå stille til man er innpå, og sette skikkelig støkk i de.

 

Jaktmåten er svært krevende fysisk, men på samme måte blir elgjakt drevet med bandhund. I den del tilfeller får du også skuddsjanse selv, dersom du er flink til å smyge stille. Ved bruk av horn, vil rådyrene stoppe ofte, og man kan få skuddmulighet dersom man går med rifle eller kombi. Jeg ville anbefale kombi til dette bruk. Jaktmåten kan også praktiseres alene, særlig dersom man har terreng som er noenlunde oversiktlig med hogstflater eller jorder innimellom. Det blir en form for smygjakt / lurjakt, hvor hunden hjelper deg å finne dyr. Det er da en fordel om hunden er stille ved syn av dyr. Det er kanskje ikke enkelt da den loser allerede.

 

Jeg har gått en del med min fars beagle på denne måten. Først og fremst fordi hun var veldig trang til å lose til å begynne med, men etterhvert praktiserte vi det med stort hell i nærheten av veger etc. som vi ikke ville slippe hund.

Som sagt egner det seg best til små områder med god bestand. Men det kan være svært interessant, og spennende.

 

Lykke til!

 

Mvh Dagl

Link to comment
Share on other sites

hmmm...det kunne jo absolutt høres ut som en interessant måte å jakte på da...Har sansen for dette med å jakte aleine på "smygjakt". Altså snike seg innpå dyrene og ha mulighet til å skyte selv. Mer spennende det enn bare med å poste...

 

Hvordan kan jeg trene hunden til dette da? Rett og slett ta den i band og gå stille ut i skogen i motvind å se om den kan spore opp dyr for meg? Hvor lang line? hva slags type jakthorn snakker du om? Dette kunne være interessant for meg siden jeg ikke kan drive med hunden løs.... :-)

Link to comment
Share on other sites

hmmm...det kunne jo absolutt høres ut som en interessant måte å jakte på da...Har sansen for dette med å jakte aleine på "smygjakt". Altså snike seg innpå dyrene og ha mulighet til å skyte selv. Mer spennende det enn bare med å poste...

 

Hvordan kan jeg trene hunden til dette da? Rett og slett ta den i band og gå stille ut i skogen i motvind å se om den kan spore opp dyr for meg? Hvor lang line? hva slags type jakthorn snakker du om? Dette kunne være interessant for meg siden jeg ikke kan drive med hunden løs.... :-)

 

I ettersøk brukes lang line for at hunden skal få jobbe fritt uten styring av fører. Jeg ville i dette tilfelle bruke ett kortere bånd på et par meter eller drøyt det. Samt sele. Lydløst må det være, og man kan gjerne feste båndet i midjebelte/beltestropp etc. Slik at du har hendene fri.

 

Med jakthorn mener jeg messinghorn som tradisjonelt er brukt som jakthorn på kontinentet. Disse fåes kjøpt hos enkelte våpen / jaktbutikker. Egentlig kan alt som frambringer en lyd brukes, men jeg synes det er litt mere "stas" med ett skikkelig jakthorn. Det trenger dog ikke være stort. Dette brukes i de tilfellene hvor du har poster ute og vil at dyrene skal ture foran deg som om en hund jager dem. Ved ren "smygjakt", trenger man ikke jakthorn.... Da vil man istedet at dyrene skal stoppe opp iblandt, slik at man får skuddsjanse selv.

 

Å trene opp hunden til det, er vel rett og slett å være i skogen med den som du sier. Men, du vil jo gjerne prege den på rådyr. Ved å bare gå på måfå i motvind, kan det jo hende andre ting er interessante også. Ergo må man prege den på det viltet man ønsker til man er rimelig sikker på at den reagerer på korrekt vilt. Nå er den vel noe preget allerede, såvidt jeg skjønner. Det er bare å fortsette å prege på rådyr. Lær den at rådyr er interessant, og annet vilt ikke interessant. Bruk situasjoner da du her sett rådyr på jorder etc, og gå i motvind mot stedet. Se hvordan den reagerer, og ros når den er interessert i vitringen. Dersom du, eller noen annen du kjenner får skutt rådyr, gå i motvind mot fallet slik at hunden "finner" dyret. Masse ros på fallet. Nå er det jo mange som sporer til fallet ved å la hunden gå sporene fram. For å utdanne en "smyghund", ville jeg forsøke å gå i motvind utenom sporene, slik at den finner dyret ved overvær.

 

Når du vet at hunden er interessert i rådyr, bør man jobbe med å lære den søk i motvind på åpent vær. Gå på kryss og tvers i terrenget, og kryss opp mot vinden. Om hunden blir interessert i noe, følg med. Forhåpentligvis ender det i rådyrspor, masse ros! Kan kombineres med ett rådyrfall som den "finner" (se over). For å trene hunden til å holde seg stille ved syn av dyr, forsøker man enhver mulighet til å ta med hunden slik at den ser dyr. Dyr på jordet er fint, og uansett årstid. Ros den lavmælt da den ser dyrene og er stille, korriger forsiktig om den bjeffer eller piper. Vær forsiktig, den må ikke forbinde rådyr med ubehag! Dersom forsiktig korrigering ikke hjelper, ta den heller med bort fra situasjonen den dagen og forsøk igjen en annen dag.

 

Gjerne gå spor, og utdanne den til ettersøkshund. Det trenger du jo om du skal jakte rådyr alene uansett, og det er en verdifull tilgang å ha ettersøkshund. Det er mulig at det kan bli en konflikt her, ved at hunden skal være svært spornøye i ettersøksjobb, og man ved en smyghund ønsker en som tar overvær. Personlig tror jeg at hunden vil følge sporet om den har dette i nesa. Men, den vil også ta overvær dersom den ikke har spor å gå på. Dette kan nok være en del avhengig av individet også.

 

Trening bør også innbefatte noe dressur. Hunden bør gå pent i slakt bånd hele tiden, ihvertfall ikke dra så den peser. Det er en stor fordel om hunden kan settes eller legges igjen og bli der mens du lister deg noen meter fram for å få fritt skuddfelt...

 

Fordelen med å ha bandhund, er at du alltid vet hvor hunden er. Rådyrene tar ikke ut så langt, men man har de ofte på terrenget hele tiden. Man avslutter når man vil, da man har hunden under absolutt kontroll hele tiden. Dessuten kan en bandhund trenes hele året.

 

Til slutt vil jeg si at jeg er ikke noen ekspert hverken på ettersøk eller bandhundjakt. Jeg har som nevnt jaktet en del slik med en beagle, men det er garantert mange her på forumet som er mere erfarne enn meg. Du vil sikkert få andre tips og vinklinger av andre.

 

Mvh Dagl

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...