Jump to content

Spørsmål vedrørende kniv og det offentlige rom


Huscarl

Recommended Posts

Aller først, ordlyden i loven.

 

Med bøter eller fengsel inntil 6 måneder eller begge deler straffes den som forsettlig eller grovt uaktsomt på offentlig sted bærer kniv eller et lignende skarpt redskap som er egnet til bruk ved legemskrenkelser. Medvirkning straffes på samme måte. Forbudet gjelder ikke kniv eller annet redskap som brukes til eller bæres i forbindelse med arbeid, friluftsliv eller annet aktverdig formål.

 

Arbeid er greit nok. Per Snekker har nok sitt på det rene. Turid Turist like så, der hun gjør klar engangsgrillen. Men hvordan kan en tenke seg at Onkel Blå definerer "aktverdig formål"? Er dette bare enda et eksempel på vage formuleringer i norsk lov, eller finnes det noe som helst av retningslinjer? Og hvor er grensa mellom "kniv" og "annet redskap"? Med en multitool eller sveitisk lommekniv blir linjene litt uklare.

Link to comment
Share on other sites

Ikke minst kommer det nok veldig ann på hvor i landet du oppholder deg. I Oslo var det jo noen ivrige betjenter som innbrakte en fyr for epleskrelling, men han nektet skyld og ble heldigvis frikjent. Andre steder i landet blir det ikke hevet et øyenbryn engang på kniv i beltet, så lenge det ikke er på byn en lørdagskveld. Typisk norsk vag formulering som åpner for alt for mye skjønn, dessverre.

Link to comment
Share on other sites

Som så mye annet, er det nærmest behovsprøvd.. Har du behov for å ha med deg kniv? Kan du svare for deg? Har du evne til å føre en høflig samtale med en Politibetjent som evt. spør deg om han ser en synlig kniv?

 

Min erfaring med Politi er at de er svært så hyggelige om man er hyggelige mot de, skal godt gjøres å komme borti en vrang faen som ikke godtar ett konkret, svar, evt. en beklagelse på "vet du hva, beklager, jeg visste ikke at dette var ett problem, kan jeg legge kniven i sekken og levne den hjemme ved neste anledning?"

 

Hovedhensikten er åpenbart å kunne straffe de som har med seg kniv i offentlig rom og som skal bruke den til alt annet enn epleskrelling og åpning av grillmat, og kanskje spisset mot storbyene hvor knivstikking på åpen gate/utesteder er ett reelt problem.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...