Jump to content

Reg av ei hagle som går i arv


erikb

Recommended Posts

Fyll ut søknad om erverv med våpennr og din onkels navn som selger. Spesifiser at det er arv, så skal den ikke telle med i jaktgarderoben. Dersom den var lovlig uregistrert, skriver du på det også, var den registrert leverer du med hans våpenkort. Arv av våpen er fritatt for avgift, og det er ingen begrensninger på bruken.

Link to comment
Share on other sites

For andre enn enn søker i rett opp og nedadstigende slektslinje i forhold til arvelater gjelder vanlige regler for erverv av våpen. Det vil si man må dokumentere behov. I det aktuelle tilfellet vil den avdøde onkelen være selger og bostyreren holder prokura.

 

”Etter våpenforskriften § 20 kan det gis tillatelse til å erverve og inneha inntil tre rifler og/eller hagler til søker i rett opp- og nedadstigende slektslinje som ønsker å beholde omsøkte våpen som et minne etter arvelater, uten at vedkommende kan påvise et annet behov for våpenet”

Link to comment
Share on other sites

Ettersom man ikke kan påberope seg våpenet innvilget som arv da en onkel ikke er slektning i rett oppad elle nedadstigende rekke må man - som andre - søke våpenet med en annen begrunnelse. Eksempelvis til jakt eller til trening/konkurranse. Eventuell innvilgelse vil gis på den oppgitte bakgrunn. Dersom man søker med jakt som formål vil våpenet gå inn i "jaktgarderoben". Selgers/kjøpers slektsforhold er her irrelevant.

Link to comment
Share on other sites

I våpenrundskrivet (pkt. 3.5.1.4.2) åpnes det for erverv på grunnlag av affeksjon i andre tilfeller en rett oppad- eller nedadstigende linje hvis det anføres "annen rimelig grunn" (som hjemlet i våpeloven § 7 tredje ledd ) til dette.

 

Hvis du kan sannsynligjøre et spesielt sterkt forhold til din onkel, f. eks. at dere har vært mye på jakt sammen og har felles minner relatert til dette våpenet, kan søknaden godkjennes på dette grunnlag.

 

Her avhenger mye av forvaltningens "frie" skjønn, som dessverre kan slå begge veier :(

Link to comment
Share on other sites

Fra rundskrivet:

"Slike søknader kan f.eks. innvilges hvor det kan sannsynliggjøres at arvelater eller en annen i

rett oppadstigende linje har brukt det aktuelle våpen i motstandskampen under siste krig.

Det vil likeledes kunne tenkes å foreligge grunnlag for ervervstillatelse i andre helt spesielle

tilfeller."

 

Dette er knytt opp mot våpen brukt i motstandskampen under andre verdenskrig - se avsnittets første del . For eksempel der arvelater ikke hadde slektninger i rett linje og et ønske om at det angjeldende våpenet beholdes i familien - ut ifra affeksjonsverdi.

 

Om dette skulle kunne gjøres gjeldende for et moderne haglegevær er mer tvilsomt.

Link to comment
Share on other sites

Den delen av det referete avsnittet du siterer fra omtaler da altså pistoler og andre ikke-jaktvåpen, les og forstå hele avsnittet...

 

Direktoratet viser til at forskriften § 20 ikke har affeksjonsverdi som selvstendig grunnlag for erverv, uten at denne er knyttet opp til en arvesituasjon i rett opp- eller nedadstigendelinje. Politidirektoratet viser imidlertid til at våpenloven § 7 tredje ledd om «annen rimelig grunn» fortsatt må vurderes på selvstendig grunnlag . Dette innebærer at det også vil kunne gis ervervstillatelse på grunnlag av arv/affeksjon i andre tilfelle, for eksempel til gjenværende ektefelle eller mellom søsken. Forskriften § 20 vil da ikke komme til anvendelse.
Link to comment
Share on other sites

Før rundskrivet kom i 2009 var det veldig ulik praksis rundt om i landet. Rundskrivet skulle i så måte utvirke en ensartet prosess og praktisering.

En av konsekvensene er at dette med å arve skytevåpen fra andre enn egne foreldre og/eller barn har blitt omtrent umulig.

Så kan man kverulere mot forskrifter og rundskriv så mye man vil. Er man genuint interessert i å finne ut hvordan rundskrivet praktiseres så kan det gjøres ved å bringe en relevant sak inn for domstolene.

Link to comment
Share on other sites

Du kan selvfølgelig liste opp saker med negtivt uftall, og da også utenfor Sogn og Fjordane, som også er avslått ved anke til POD?

 

Saken er at dette kommer inn under forvaltningens skjønn og rundskrivet er tydelig på at muligheten er der dersom det er tilstrekkelig begrunnet.

 

Jeg ser derfor ingen grunn i det du skriver til at TS ikke skulle forsøke på en søknad begrunnet slik jeg beskrev, det værste som kan skje er at han er like langt...

 

(Ellers er din motpåstand forsåvidt like mye "kverulering" rundt rundskriv)

Link to comment
Share on other sites

En av konsekvensene er at dette med å arve skytevåpen fra andre enn egne foreldre og/eller barn har blitt omtrent umulig.
Ser ikke hvordan du kan hevde dette uten å kjenne til et antall saker som har gått gjennom hele saksprosessen (dvs. avslag på søknad hos våpenkontor, med påfølgende avslag på anke til POD) til endelig avslag (eventuelt også gjennom rettsvesenet).

 

Basert på våpenrunskrivet alene tyder alt på at dette ikke er intensjonen.

Link to comment
Share on other sites

Den som følger med i hva som skjer når det gjelder sivile og bruk av våpen og vet hvordan man danner politiske opinioner samt vet hvor viktig det er for politikere og myndighetspersoner å opptre ansvarlig og ha de til enhver tid korrekte politiske meningene har nok en fordel når det gjelder sannsynlighet i positivt treff på vurdering av utfall i saker som gjelder erverv av våpen utenfor de vanlige dokumenterbare begrunnelsene.

 

Nå antar jeg at vi er på vei åff tåpikk her så jeg setter min strek her_.

Link to comment
Share on other sites

Selv om det er off-topic, kan jeg opplyse om, etter egen erfaring, at for håndvåpen er det et absolutt krav for å få det på arv/affeksjon at våpenet har vært "tjenestevåpenet" til en motstandsmann under andre verdenskrig. Det holder ikke at det ble beslaglagt fra en tysk offiser i maidagene -45 og deretter gått fra farfar til far til meg, da ble det som spesialpistol i stedet...

 

For TS blir det nok enklest å søke på erverv som ethvert annet jaktvåpen.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...