Jump to content

Hvilke knivstål skal jeg se etter?


FermanHrile

Recommended Posts

Hei, kliss ny til knivmakeri, ikke veldig opptatt av ''smykker''. Men mer opptatt av et fornuftig stål til mitt bruk, og her går jeg meg vill, for det er jo en jungel å velge i!

 

Kniven skal brukes til å gjøre opp ild, sløye fisk, normalt trearbeid både i skog og hjem.

Jeg er har ikke prøvd å bryne en kniv før, så den bør ikke være for hard, samtidig holde en god egg.

Og siste jeg kan tenke meg til er at den skal tåle å være ute i en uke uten å bli nevneverdig rusten.. Kommer selvsagt til å tørke fukt av bladet, men det er jo ikke til å komme ifra at det blir vått når man er ute.

 

Veit dere her inne er flinke på den her slags, så gleder meg til å få litt fornuftige svar på hvilke stål jeg leter etter! Kanskje tilogmed noen hint om hvilke smeder som selger online.

 

Ferman Hrile

Link to comment
Share on other sites

Brukskniv..

440c

12c27

Greit å slipe, holder eggen fint.

Rimelig lett å skaffe, 440c emner fås enkelt på ebay, kvaliteten varierer litt.

12c27 i diverse utgaver får du tak i på brusletto og helle sine hjemmesider.

Ellers er det bare å søke litt rundt på kammeret her. Det er fullt av gode smeder som også selger blad.

 

Det kommer sikkert masse gode forslag etter hvert vil jeg tro.

Metallurgen har en tråd her inne om akkurat dette

Link to comment
Share on other sites

... hvilke stål jeg leter etter! Kanskje tilogmed noen hint om hvilke smeder som selger online.

Først hadde det vært greit å vite om du skal ha stål eller ferdige knivblader?

 

Kniven skal brukes til å gjøre opp ild, sløye fisk, normalt trearbeid både i skog og hjem.

Dette er oppgaver som krever forskjellige egenskaper. Hva er viktigst for deg av trearbeid og fiskesløying/rustmotstand?

 

Jeg ville ikke anbefalt 440C til din bruk, men 12C27 er et greit kompromiss om du må ha rustmotstand.

Som Rhumstad nevner kan du finne mange greie blader i rustfritt stål fra Helle og Brusletto.

Link to comment
Share on other sites

Hei igjen,

Dette var fornuftige svar jeg ikke helt greide å bli sikker på av Knivstål FAQ tråden, så det var en fin oppklaring.

 

Først hadde det vært greit å vite om du skal ha stål eller ferdige knivblader?

Det må bli ferdige knivblad i første omgang, kanskje prøve å bygge seg en simpel\basic smie i løpet av vinteren... Får se litt på det, hadde vært et morsomt prosjekt.

 

Dette er oppgaver som krever forskjellige egenskaper. Hva er viktigst for deg av trearbeid og fiskesløying/rustmotstand?

 

Jeg ville ikke anbefalt 440C til din bruk, men 12C27 er et greit kompromiss om du må ha rustmotstand.

Som Rhumstad nevner kan du finne mange greie blader i rustfritt stål fra Helle og Brusletto.

Ok, tre arbeid er definitivt det viktigste. Fisken skal trossaldt bare sprettes buken på. Har forsovidt en foldekniv som gjør jobben greit i noe slags rustfritt.

 

Hva rustmotstand anngår, så har jeg kun erfaring med en samekniv som ikke var ''rustfri''. Dagen etter fisketur var den full av små og større rustflekker, og det er det jeg vil unngå. Om det er litt rust etter etpardager ute gjør ikke det noenting, sålenge det ikke sprer seg som ild i tørt gress. Viktigste er at funksjonen ikke blir vesentlig nedsatt den perioden man ikke har tilgang på knivpleie utover det å ha med seg et kompakt bryne av noe slag.

 

Kom over en svensk smed som hadde noen pene blader som var svarte i ''råsmidd kvalitet''. Er dette noe man kan få i et stål som egner seg til trebehandling? Trenger somsagt ikke være ''rustfritt'' sålenge rusten ikke sprer seg i alle himmelretninger over etpar netter.

 

 

 

Ferman Hrile

Link to comment
Share on other sites

Kniver i karbonstål/ikke-rustfritt stål vil som regel få flekker etter en fisketur om den ikke blir vedlikeholdt skikkelig. Litt olje på bladet før turen, og skylling i ferskvann og tørking etter den har kommet i kontakt med blod og saltvann.

 

Av rustfrie stål vil 12C27 og AEB-L være av de best egna til trearbeid.

 

Kniver i karbonstål vil være lettere å bryne, og egner seg bedre til trearbeid enn rustfrie kniver.

 

Råsmidde blader vil være vanskeligere å vedlikeholde pga. den grove overflaten.

 

Det kan være en smed i nærheten som kan levere blader. Hvor i landet holder du til?

Link to comment
Share on other sites

Jeg holder til ikke langt unna Mongstad i Nordhordland. Har ikke greid å finne frem en smed her på internett, men kan jo godt være en gammel traver som kanskje ikke er helt stø med internett rundtforbi.

 

Om jeg forstår deg rett, så vil rusten spre seg fort, uansett sålenge det ikke er rustbestandig? I så tilfelle blir det å få kjøpt seg to knivblad, ett i rustbestandig og ett i karbonstål, ikke råsmidde. Er det samme ulla hvilke slag karbonstål det blir lagd i, eller er det vesentlige forskjeller her?

Link to comment
Share on other sites

Skal du bruke kniven til både fisk og kvist, må vel det beste være å anskaffe en "ren" fiskekniv som også er egnet til filetering, og en som du kan spikke og kose deg med ellers.

Tror ikke du klarer å få alle ønskede egenskaper inn i et enkelt blad.

Tennstål og filet kniv blir like vanskelig som filetering med samekniv.

Nermeste variant er Eka fishblade.

Du vil få litt krøll med skjeftematrialet også hvis du f.eks bruker bjørkeskaft som ikke er stabilisert i saltvann osv....

En til hvert formål, du smører ikke brød med øks.

Link to comment
Share on other sites

Om jeg forstår deg rett, så vil rusten spre seg fort, uansett sålenge det ikke er rustbestandig?

Nei, det går helt fint med karbonstål bare det blir vedlikeholdt riktig. Karbonstål har fungert til det meste i noen tusen år.

 

Det er ikke behov for å bruke stabilisert skaftmateriale heller. Sett den inn med olje, og ikke la det ligge i vann over tid. I likhet med karbonstål har vanlig treverk fungert meget godt i lange tider.

 

Det er noen knivmakere og smeder i Bergen. Du kan prøve å kontakte den lokale knivklubben der.

Link to comment
Share on other sites

Skal du bruke kniven til både fisk og kvist, må vel det beste være å anskaffe en "ren" fiskekniv som også er egnet til filetering, og en som du kan spikke og kose deg med ellers.

Tror ikke du klarer å få alle ønskede egenskaper inn i et enkelt blad.

Tennstål og filet kniv blir like vanskelig som filetering med samekniv.

Nermeste variant er Eka fishblade.

Du vil få litt krøll med skjeftematrialet også hvis du f.eks bruker bjørkeskaft som ikke er stabilisert i saltvann osv....

En til hvert formål, du smører ikke brød med øks.

 

Missforstå meg rett, jeg skal bare sprette fisken med kniven, filetkniv har jeg hjemme. Greit å ha når en har middagsbesøk eller fruen skal ete fisk, men ellers så stekes fisken hel for min del.

 

Nei, det går helt fint med karbonstål bare det blir vedlikeholdt riktig. Karbonstål har fungert til det meste i noen tusen år.

 

Men er det slik at det må vedlikeholdes kontinuerlig på si en uke i skogen? Eller går det fint bare å tørke det etter bruk og ha med bryne? Og hvilke sort karbonstål er det som egner seg best til trebehandling, kvist og denslags?

Link to comment
Share on other sites

Hehe. Du kan å spørre :)

Karbonblad type 'strømeng' er egentlig flott til det meste.

Til trearbeid er det godt med en mindre kniv, 6-7 cm blad lite smalt og spisst. Til kvist og evt hogging er det bedre med større og tykkere igjen.

Så spørs det om du skal bryte og hugge noe, eller kun skjære. Da er det litt 'krav' til bladets tykkelse.

 

Legg i litt ekstra i blad, høyglanspolert elmax fra rudolf løseth. Da slipper du å tenke stort på vedlikehold som sliping og tørking.

Han har en litt annen fremstillingsprosess på bladene sine enn det som er gjengs over vanlig, men da får du et blad du kan bruke til alt.

Og bryne kan du trygt legge igjen hjemme :D

Link to comment
Share on other sites

Har du forresten noen preferanser på fulltange/stikktange?

Leste trådstarteren din, og begynte å tenke litt.

Har selv hatt en brusletto hunter hengende i beltet siden 1989

Og den har blitt misbrukt til det meste. Med tanke på bladstørrelse om dette er interessant, eller er du mer på helle temagami med fulltange type? Helle leverer både 12c27 og karbon blad i denne.

Litt mindre størrelse på allround enn disse igjen eka nordic 8 og 10.

 

Når alt kommer til alt, er vel egentlig alt en smakssak og følelsen av hva som blir riktig.

Finn deg en bladstørrelse du trives godt med i hånden, avvei litt om karbon/rustfri og lag deg et skaft som passer hånda.

PS legg inn bilde når du er ferdig :)

Link to comment
Share on other sites

Elmax så jo rått ut da, type ''idiot proof''. Ble helt overbevist om det nå når jeg søkte litt på det, at det er noe å gå etter i en utekniv :D

 

For min del spiller det liten rolle om det er fulltange eller stikktange, sålenge det er bortimot gjennomgående.. Dog ikke helt igjennom, det synes jeg ser ganske stygt ut. Liker godt selve formen på temagami, kanskje litt langt blad i forrhold til det jeg ser for meg, men det er ikke langt unna. Trives godt med blad på rundt 8 cm.

 

Og sånn forresten.. Klart man skal spørre! Jeg har jo ikke litt greie på dette her, tenker nå som så at jeg vil ha et best mulig egnet blad til friluftsbruk, og gjøre allt det en kniv bør kunne gjøre (uten å leke øks). Blir det et dårlig resultat skal jeg nok klare å skilde bladet fra skaftet å gå igang på nytt.. :D

Men ja, jeg er en jævla vinglepetter, greier aldri bestemme meg for noe, så det er vel bare å hoppe i det.

 

Har forresten starta på en filetkniv med et tilfeldig blad jeg kom over en gang på internett.. Må forme skaftet litt, gjevne det ut å få en fin finnish på det samt pusse vekk litt epoxy som ligger å ser lite pent ut rundt tangen... Kommer nok til å se lite pent ut, er litt småskjeft. Har hvertfall lært at det ikke lønner seg å drille hull til tangen med hånddrill, så utålmodig som jeg er.:D

Link to comment
Share on other sites

Legg i litt ekstra i blad, høyglanspolert elmax...

Elmax så jo rått ut da, type ''idiot proof''. Ble helt overbevist om det nå når jeg søkte litt på det, at det er noe å gå etter i en utekniv :D

Elmax er ganske sprøtt (absolutt ikke "idiot proof"), så det er ikke veien å gå. Det er en vanlig misforståelse at stål blir bedre jo mer det er tilsatt.

Det egner seg i hovedsak kun til jakt, siden det blir for sprøtt til trearbeid når eggvinkelen er brukbar. Det er også svært krevende å bryne når det må gjøres.

 

Skal du ha et håndsmidd blad er det heller håpløst å spesifisere stålet. De fleste smedene har et stål de bruker til alle bladene.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...