Jump to content

Bever og beverfangst i praksis


BigHorn

Recommended Posts

images?q=tbn:ANd9GcShgzvBUMdkIpUgeIH-HZ1F5de5YUqFGn1jEgMGzV19yEuGvFS6

 

Denne tråden er laget for å gi vår største gnager, beveren, den oppmerksomhet den fortjener. Informasjonen rundt beverfangsten er først og fremst rettet mot grunneiere og fangstmenn (kvinner). Beveren utgjør en stor ressurs i fangst sammenheng. Den har flott pels og velsmakende kjøtt. Beveren var en gang så ettertraktet som viltressurs at den stod nær utryddelse i Norge.

Dessverre blir beveren i dag ofte betraktet som kun ett skadedyr. Dyr blir skutt og dumpet, demninger og hytter blir ulovlig sprengt. Jeg håper denne tråden kan gi dere en del nyttig informasjon rundt beveren og utnyttingen av den som en viltressurs.

 

260px-Beaver_pho34.jpg

 

Biologi

 

Beveren er Nordens største gnager, og voksne individer ligger fra 18 – 25kg. Det er ingen størrelse forskjell mellom kjønnene. Den er tilpasset et liv i vann med svømmehud på bakføttene. Beveren kan oppholde seg under vann i 10-15 min, og bor i trehytter eller jordhull i tilknytning til vann. Den er veldig sosial og lever i familiegrupper. Gjennomsnittlig familiestørrelse er 4-6 individer, men her er variasjonene store. Noen familier består kun av 2 individer andre så mange som 10. Familien består som regel av foreldre, ett åringer og to åringer. To åringene flytter ut om sommeren for å skaffe seg nye og egne revir.

Beverhunnen føder normalt en til tre unger i slutten av mai eller i begynnelsen av juni, litt senere i nord enn i sør. Ungene veier ca. 500g ved fødselen. De er kjønnsmodne i en alder av halvannet til to år, og parringer foregår i januar-februar.

Beveren har sterkt territorielt adferd og er aggressiv mot inntrengere og naboer av samme art. Duftmarkeringer brukes flittig til å markere territoriegrenser. Beverens syn er dårlig, men hørselen er velutviklet og luktesansen fenomenal.

 

Fangst av bever i Norge

 

Noen holdepunkter:

Jakttid fra 1 oktober til 1 mai i følgende fylker og hvor kommunene har åpnet for beverfangst: Akershus, Telemark, Vestfold, Buskerud, Vest Agder, Øst Agder og Rogaland. Jakttid fra 1 oktober til 10 mai i følgende fylker og hvor kommunene har åpnet for beverfangst: Hedmark, Sør Trøderlang og Nord Trøndelag.

Det er kommunen som årlig fastsetter kvoten på antall bevere som kan felles i kommunen. Kommunen fordeler fellingstillatelsene på de kvoteområdene det er åpnet for fangst. Det er tellende vannlengde eller areal som skal legges til grunn for kvoteinndelingen. Det kan gis kvotefri fangst til et bevervald fra kommunen hvis det foreligger en godkjent driftsplan. Kommunen kan også gi skadefellinger utenom den faste jakttidsrammen hvis det dokumenteres betydelig skade på inn og utmark.

 

Conibear i størrelsen 330 med doble fjærer er det eneste tillatte fangstredskapet til bever i Norge. Den skal alltid plasseres under vann og merket med navn og nummer på fellefanger.

 

Fellefangst av bever kan være svært effektivt. Ved fellefangst kan mann fange bever i den mørke årstiden. Det er om vinteren beverpelsen har best kvalitet, ulempen med beverfangst er at den ikke kan beregnes som selektiv.

 

images?q=tbn:ANd9GcSBoDQ1VzGLDKEU9NC82ltT0X559DfVMVFrxCRi5Bp6zhTjwsVG

 

Noen tips:

 

Sett alltid fella under vann – det er påbudt. Fare for a annet vilt og hunder går i er stor hvis den ikke står 100% under vann.

Bruk alltid gamle stokker når du monterer felleset, friske stokker vil beveren gnage på som videre kan føre til utløsing av felle og feilslag.

 

Egnede lokaliteter for felle plassering kan være:

 

Transportledere til vannet. Fella settes under vann der beveren går på land. Lag et overbygg med gamle stokker slik at beveren tvinges til å gå gjennom fella.

 

Grøfter og kanaler hvor beveren ferdes.

 

Åpninger under vann i forbindelse med hytta.

 

I bekker hvor det er smale passasjer og ikke er for mye vannføring/strøm.

 

Fella kan også settes i forbindelse med demningen. Vanligvis vil det ikke være å anbefale da beveren lett kan komme borti fella med pinner og kvister. Beveren kan også bygge inne fella i demningen. Sjansen for at beveren går i felle på en utilsiktet måte er også til stede.

 

Beveren følger alltid bunnen når den går inn i hytta. I bekker og kanaler dukker den ned mot bunnen når den støter på en hindring. Sett fella to til tre tommer over bunnen og steng den av med tverrstokker over fella opp til vannoverflaten.

 

Sjekk fellene helst hver dag og minst to ganger i uka. I kjølig vann kan beveren beholde kjøttkvaliteten i to til tre døgn.

 

Det går greit å sette fella under isen. Pass på å sette fella dypt nok, slik at ikke toppen av fella fryser fast i isen.

 

På våren kan du også lage egne territorie markeringer inne på ett revir. Dette gjøres ved bruk av mudderhauger og luktestoff/bevergjel. Slike markeringer «skal» den herskende beverstamme alltid rive for å påføre sitt eget sekret. Sikre slike plasser ved å stenge av inn mot markeringen.

 

• Avslutt fangsten i tide – hvis du vil beholde beverfamilien på stedet. To dyr er passe, men ikke mer enn et voksent.

 

images?q=tbn:ANd9GcRJ4iYM8oS5kTQTz8hoXqm7Ij1QWLvzJFZEF3K7d53mHQgnqpsw

 

Håndtering av felt bever

 

På små bever blir det ofte bare bog og lår brukt. På større bever kan man med fordel renskjære kjøtt fra hele beveren. Ved vanlig april-temperatur og lagring i svalt rom holder det å flå dyret innen ett døgn. Skal man bare bruke bog, lår og ryggfilét kan dyret flås uten at buken åpnes.

Kjøttet kan henges til modning som hjortevilt i ca. 40 døgngrader. Ved flåing må man passe på å ikke kutte hull på bevergjel-kjertlene som sitter ved kloakkåpningen. Det setter ille smak på kjøttet. Man bør tenke på hygiene slik at kjøttet ikke får kontakt med hale, føtter og dine egne hender som er tilgriset. Bruk engangshansker og bytt av og til. Voksne bever er ganske tungflådde, særlig rundt nakke, hode og halefestet. Over nedre deler av ryggen og buken er den imidlertid ikke spesielt vanskelig å flå – og man bør her utvise stor forsiktighet slik at man ikke kutter hull. Det er viktig å være klar over dette slik at man ikke bruker samme press på kniven på de ulike delene av beverkroppen når skinnet skal av. Fettlaget flås så av skrotten.

 

Fremgangsmåte ved flåing

 

• Bruk en skarp kniv, fortrinnsvis med utpreget rundet egg. Dette gjør flå arbeidet lettere. Det kan være en fordel med to kniver – en til flåing av kroppen og en til flåing av hode/nakke hvor skinnet kan være vanskelig å flå av. Pass spesielt på når du flår av skinnet rundt ører og øyne, her kan det lett bli utilsiktete hull. Knivene må brynes gjentatte ganger under flåingen.

• Legg beveren på rygg i en flåkrakk eller på et bord. Skjær et midtlinjesnitt langs buken fra hakespiss og rundt begge sider av kloakkåpningen og videre ned i et snitt til halen hvor pelsen slutter

• Skjær rundt handledd og ankelledd og kapp av føttene i leddet. Skjær rundt halen der pelsen slutter, men la den sitte på. Ønskes oversiden av halen bevart med skinnet så snittes denne langs ytterkanten, og frigjøres fra bein og fett innenfor.

• Flå av skinnet fra siden av midtlinjesnittet mens du hele tiden holder det avflådde skinnet stramt. Slik flår du deg rundt beverkroppen. Det kan lønne seg å flå av den ene siden til du har kommet forbi bena, og deretter fortsette på andre siden til du har flådd deg rundt.

 

Fremgangsmåte ved salting av skinn:

 

• Når skinnet er flådd av vil det ofte være litt kjøttrester og en del fett igjen på skinnet. Dette kan skrapes av med egnet redskap – det er lurt å bruke tørr finkornet sagflis ved skrapingen. Er beveren griset til med blod må man vaske skinnet i kaldt vann.

• Skinnet legges med hårsiden ned og man salter rikelig. Bruker man grovt salt bør saltmengden tilsvare ca 70 % av skinnvekten. I praksis vil det si at hele kjøttsiden er godt dekket med salt. Pass ekstra godt på å få salt ut i kantene av skinnet og ved hodet og føtter. Fint salt er best, det trenger bedre inn i krinkler og kroker. Bruker man fint salt trenger man ikke like stor saltmengde.

• Skinnet bør ligge med saltet i ca en uke før det saltes om igjen. Etter ytterligere noen dager ristes saltet av og skinnene fryses før oversendelse til bereding.

 

bever2.jpg

 

Kjøttet

 

Beveren er vegetarianer og har et velsmakende kjøtt. Unge dyr egner seg best, men etter marinering er voksne dyr også god mat. Det blir ganske lite kjøtt av en bever sett i forhold til levende vekta. Dyret deles oftest bare i bog og lår. Det er imidlertid ingenting i veien for å bruke ryggen også. Øvrig kjøtt kan brukes til hundemat eller f.eks mårfella. Boger og lår kuttes lett av med en kniv. Husk at det sitter et ekstra bein i skuldra. Du må kutte dette benet løs fra skroget. Lårene kuttes av ved lårkula.

 

:wink:

Link to comment
Share on other sites

Jeg marinerer mye av beverkjøttet, bruker helmelk eller kefir. Har lagd alt fra biff til kjøttkaker med beverkjøtt og det er kun din egen oppfinnsomhet som gjelder. Eldre beverer bør som beskrevet marineres. Det går også fint å røyke eller speke beverlår uten at jeg har noen oppskrift på det! (Se matprat)

 

Skinnene er forøvrig kjempe fine julepresanger :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...