Jump to content

GPS-til fjellbruk


Ho-ward

Recommended Posts

Jeg bruker en stor Android-mobiltelefon, og Norgeskart. Mye bedre kart og skjerm enn noen GPS.

Ok, den har tvilsom baterikapasitet, men det har jeg løst ved å kjøpe ekstra batteri som kan lade mobil. (og nettbrett for den del)

 

Denne http://dx.com/p/foldable-solar-power-ch ... ack-228977

 

og/eller denne

 

http://dx.com/p/6000mah-rechargeable-ex ... blue-54010

Link to comment
Share on other sites

Hvordan har du tenkt å bruke GPS'en?

På gammeldags vis, dvs bruke den til å plotte posisjonen på papirkart, finne waypoint's på papirkartet å legge inn i GPS'en osv eller vildu ha kart, kompass og full pakke på GPS-ens skjærm?

Link to comment
Share on other sites

da blir det på det på gammelmåten[...]

Til det bruket er jeg veldig fornøyd med min Garmin Etrex 10, koster sånn ca 700. Finner raskt posisjonen og batteriet holder fint en hel sommer om du kun skrur den på i en 5-10 minutter når du skal bruke den.

Link to comment
Share on other sites

Jeg alltid med meg papirkart og kompass i fjellet. Finnes ikke den skjerm i verden som kan måle seg med et papirkart når jeg ligger i teltet og planlegger neste dags rute. Dessuten så kan elektronikk slutte å virke. Men som suplement til kartet er de geniale.

 

Jeg har en Garmin eTrex av gammel årgang. Så gammel at USB ikke var en mulighet ennå. Kun brukende til å finne koordinater med i dag. Jeg har også en Garmin 62s, dette er en god GPS, men skjerm er liten. Fordel er at den tåler mye juling, har god antenne sammenlignet med mobil, og bruker lite batteri. Det er lett å ha med reserve til mange dager. Den er også lett å bruke selv med hansker. Muligheter for å legge inn ruter og punkter på forhånd er letter enn på mobil. Kartene koster penger, og er mindre detaljert enn de på mobilen. Kartene til de områdene som jeg bruker koster fort over 10.000,- til GPS, må mobilen er dette gratis.

 

På mobilen bruker jeg Norgeskart.https://play.google.com/store/apps/details?id=haavards.wmsmap&feature=search_result

 

Hjemmesiden til Norgeskart: http://www.kartapps.no/

 

Fordelen med denne er de detaljerte kartene som ALLTID er oppdatert. Henter data rett fra kartverk. Så snart kommunen har oppdatert sine kart, så kan jeg også se dem. T.o.m dreneringsgrøfter på skogbrukseiendommer tegnes inn. Det samme med alle eiendomsgrenser, gård/gr.nr, osv... Man har også tilgagn til alle typer kart helt gratis.

 

På skjerm er denne totalt overlegen alle GPSer jeg har sett. Kommer selvsagt an på hvilken mobil man har. I tillegg er den alltid med i lomma eller sekken, ligger aldri hjemme. Før jeg drar på tur, så laster jeg ned kartområdet hvor jeg skal ferdes, da er det ikke noe problem at jeg ikke har mobildekkning. I tillegg så fungerer mobilen som kamera og notatblokk.

- Ulemper er selvsagt batteritid. Men jeg slår av mobil store deler av tiden i fjellet hvor det allikevel ikke er dekning, i tillegg har jeg med en ekstra batteripakke for å lade mobilen. Holder til en ukes bruk da. Mobilen som jeg har i dag tåler ikke slag, støt og vann, men neste blir en Samsung S4 Active eller en Sony, og da blir dette problemet mindre. Garmin 62S er nok bedre med hansker på, og på vinterstid har jeg som regel med denne.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...