Jump to content

Torquemada

Members
 • Content Count

  169
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

2 Neutral

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Fikk virkelig testet effekt på myggmiddel i Finnmark i sommer. Da varmen kom, så kom også mygg og reinsflue. Horder av dem. Det er kun klær som myggen ikke greier stikke gjennom som er skikkelig beskyttelse. Men når man skal fiske, så vil man ikke pakke inn hender og hodet helt. I alle fall ikke når det er godt og varmt ute. Vi hadde med 3 ulike myggmiddel, og i tillegg myggspiral. OFF! kjøpt i Finnland var det suverent beste myggmidlet. Jungelolje har jeg brukt tidligere, og kan ikke forstå at dagens produkt er samme som for 10-20 år siden. Klissete, og ikke særlig god effekt. Mygga - bedre enn jungelolje, men ikke i nærheten av OFF! Myggspiral i leiren når vi lagde mat fungerte utrolig bra. Mot knott har jeg jeg kun opplevd et middel som har fungert skikkelig. Fly-Rite repellent. Det har nesten 100% DEET i innholdet. Knotten dauer når den lander på. Når man bruker middel med høyt innhold av DEET, så er det noen ting man bør ta hensyn til. - Ikke ha det i panna hvis du vet at du kommer til å svette. (Erfaring, det gjør veldig vondt i øynene) - Det svir skikkelig på områder med tynn hud, hvis du får på lepper, øyelokk osv. - Ikke ha på steder hvor klær skaper friksjon, du blir sår. Svett caps med mye DEET = sår i panna. På skuldre når du bærer sekk = AU! - Det kan skade ulike typer plaststoffer. Lina på fluesnella mi nærmest smeltet da det kom av stoffet på den. PS: Myggspiral på caps er verdt å prøve
 2. Torquemada

  Go light!

  Havalon har en kniv med sagblad på også. Bladene på disse knivene er for spinkle etter min smak, men du finner ikke noe som er skarpere. Jeg bruker en middels stor samekniv av ukjent merke som jeg overtok etter min far. Den er med på alt. Verdens beste kniv så lenge jeg passer litt på den. Men siden dette er arvegods, med høy affeksjonsverdi, så er jeg neppe nøytral i vurdering av kvalitet. Gjennom årene så har den hatt noen runder med bryne, og bladet er nok litt smalere enn orginalt. @Greppe når kniven blir sløv, så finnes det råd - jeg har et rødt (fin) DMT minifold i sekken min. Lett, lite, enkelt og billig. En annen ting som alltid er i tursekkene mine, er en leatherman. Den har berget mer enn en tur. Tanga er nok det verktøyet jeg har brukt mest. Kun en gang har den ikke greid å fikse oppgaven. 18 grams stingsild med 2 kroker inn i hodebunnen ble for vanskelig. Xtherm ble vurdert, men var ikke på lager. I tillegg var Exped på tilbud akkurat da, så da ble det valget. Noe tyngre, men med ekstra isolasjon. Jeg frykter at fruen kommer til å legge beslag på dette når hun oppdager komfort.
 3. Torquemada

  Go light!

  Ser at enkelte lar gram-jakten gå såpass langt at de tar vekk en del av liggeunderlaget sitt. De sparer kanskje 150 gram eller så. Jeg byttet ut mitt gamle z-rest med Exped Downmat denne helga. Du verden for en forskjell i komfort og varme, og jeg kan virkelig anbefale dette. Jaktkompis har Therm-a-rest Neoair Xlite. Det knittrer og bråker på omtrent samme måte som en som roter i potegullposen sin hele natta. Jeg bærer gladelig disse 500 gram ekstra som mitt veier. Jeg testa også ut 100 grams gassboks. Det blir for lite på 3 dager hvis man skal lage mat og kaffe til to jegere. Som det skrives over her, så er det tull å ha med for lite ammo. Det uhyggelig sjelden at jeg må bruke to skudd på et dyr, jeg kan bare komme på et tilfelle, men allikevel har jeg med et magasin + 12 skudd som får plass i en boks. Hvis man faller og skader seg, så er det greit å kunne lage litt lyd hvis noen kommer for å lete. Ser at noen har med seg sag. Det har jeg aldri hatt behov for. En god kniv gjør jobben. Så et enkelt lite mattips som kan gjøre en kald dag litt bedre. Jeg kjøper noen poser rett i koppen, pleier å beregne 2 pr dag. Så har jeg med en god pølsesnabb med mye smak og krydder i. Kutter små terninger fra denne og har i koppen sammen med suppa. I tillegg har jeg en neve Unckle Bens hurtigris oppi. Med alt dette oppi, så må man bruke noe mer vann enn vanlig. Jaktkompis pleier å ha sprøstekt løk i tillegg. Supert lite minimåltid når man har ei skive i tillegg.
 4. @bback - ja vi har nok alle ulike vaner og preferanser. Det er sjelden jeg har behov for å ha på telefonen/gps hele tiden. Jeg setter telefon i ultrasparemodus, og deaktiverer denne når jeg trenger å se på kart. På natta slår jeg den av helt, og slår den ikke på før jeg har behov for kartet. Jeg har også med papirkart og kompass. Det er sikkert gammel vane, men jeg synes det er mye lettere å planlegge etappen tidsmessig når jeg ser på kart i 1:50.000. Ironisk nok så har jeg med papir og kompass i de områdene hvor jeg er oftest på tur, mens plasser som jeg kanskje bare besøker en gang og ikke er så godt kjent, så bruker jeg stort sett bare mobilen. Burde nok ha vært motsatt. På lange turer kjøper jeg alltid papirkart. På Finnmarksturen sommer brukte jeg Norgeskart:no sin tjeneste for utskrift i stedet for å kjøpe kart. Men det var kun mobilen som ble brukt. 5 dager gikk det før jeg måtte ta lade vha powerbank, men da tok jeg rotta på batteri pga filming når junior kjørte stor røye.
 5. @xxxdodge Sverige topo kartan, koster 47kr for pro-versjonen. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.atlogis.sweden
 6. @bback - vekten av ekstra batterier og GPSen tilsvarer en ganske solid powebank. Norgeskart har ALLE kartene, og det for kun 40kr pr år. Ikke noe behov for å kjøpe nye kart. Hvis jeg skulle ha kjøpt topo-map for Garmin som jeg har brukt i sommer, så hadde dette kostet meg 6000 kroner. Siden jeg har rotet litt rundt i Sverige i sommer i tillegg, så kjøpte jeg den svenske varianten av Norgeskart for en slikk og ingenting. I tillegg så seiler jeg og driver med dykking. Da er sjøkart en nødvendighet. Kart til plotteren i båten må til. Men det er veldig kjekt å ha mobilen/nettbrett i tillegg når vi skal ut med rib for å dykke.
 7. Jeg har en Garmin GPSMAP 64. Men etter at jeg kjøpte Norgeskart på mobilen, så har jeg sluttet å bruke Garmin. Den ligger i bilen, og blir ikke med på tur. Mobilen har like lang batterilevetid som GPS, og med en ekstra powerbank med på jakt, så er det ikke noe problem med strøm. Skjermen på mobilen er totalt overlegen, og navigering på skjerm mye enklere. Men mobilen kan være litt utfordrende hvis det plasker ned. Norgeskart-appen koster 40kr pr år. Da har man tilgang til topo-kart, 1:50.000 serien, sjøkart, kommunale kart med eiendomsgrenser osv. Når jeg skal til områder hvor det er dårlig mobildekning, så laster jeg ned området til mobilen. Jeg kan planlegge turen på nettbrettet med stor skjerm, og evt. punkt som jeg legger inn finner jeg igjen på mobilen uten å måtte gjøre noe. Man kan også bruke Asplan Viak sin portal på nett, og planlegge turen på datamaskinen og skikkelig stor skjerm. https://norgeskart.avinet.no/ Du kan også eksportere data, og laste dem inn i Google Earth om ønskelig. Jeg bruker støtt og stadig Google Earth på mobilen i kombinasjon med Norgeskart. Google earth er utrolig kjekk for å danne seg bilde av terrenget når man bruker 3D visning, og på mobiltelefon er den utrolig rask. Mitt forslag er å droppe GPS og satse på mobilen. De 2500kr du sparer, kan du bruke på annet turutstyr du har lyst på. (hvis du har iPhone, bytt til noe med Android som fungerer når det er kaldere enn +5°C)
 8. Jeg er nesten tom for tennhetter, og må handle inn. Men det er mange butikker som er tomme, eller har lite utvalg. Noen forslag til butikker som kan ha tennhetter. Jeg har brukt CCI 200. Winchester sine har jeg dårlig erfaring med, men det var trolig en lot med mye feil på.
 9. Jeg har fått jakt på Dovre 2 - noen som kan fortelle meg hvor grensene for dette området går. Har leita på fjellstyrenes sider i området rundt, men finner ingen kart som beskriver dette.
 10. Atenposten har denne overskrift, og ingress på forsiden nå. http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Blytung-hostjakt-for-viltjegere-7291749.html#.Uhz5gmSD7ro Jeg bruker Barnes TSX, så jeg er ikke bekymret for bly i kjøttet mitt. Jeg er litt mer usikker på hva et blyforbud vil ha å si for riflejegerne. Selv bruker jeg 270win, og greier anslagenergi langt over kravet pga høy fart. Men hva med 6.5mm? Blir den forbudt?
 11. Tester nå egen IPA som ble flasket for 2 uker siden. Den trenger en uke til for å få nok kullsyre. Men smak og aroma er jeg særdeles fornøyd med. I morra skal jeg tappe en dunk "Nutcase Brown Ale" på flasker. Da er det bare å vente 2-3 uker til første prøvesmak. Juleøl brygges til helga
 12. Har en Ruger M77 Hawkeye .270 win som går meget bra i mine øyne. I benk så ligger 5-skudd-samlingene på 12 - 24 mm. Best går den med Barnes TSX 140 grs. Oryx går også bra i denne. Hornady Interbond går greit nok, men ikke slik som Barnes. Var ikke helt fornøyd med det tunge avtrekket, så jeg kjøpte nytt fra USA. Var svært enkelt å bytte selv, og man må ha 12-15 tomeltotter for ikke å greie ut med den oppgaven. Med avtrekk ned mot kiloen så ble en allerede god rifle ennå bedre. Jeg kan skyte 50 skudd og skikkelig varmt løp uten at treffbilde endrer seg i særlig grad.
 13. Jeg har skutt 100% av alle mine dyr, fugler og fisk uten røyk.
 14. I år blir det Barnes TSX 140 grs med Norma MRP bak til jakt. Kjøpte også 3 pakker Hornady Interbond 150grs for halv pris. Har brukt disse til trening, da med VV N160 bak. Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
 15. Jeg har brukt Norma Oryx frem til i år. Har fungert helt fint på elg, rådyr og hjort. Reven var også alergisk mot oryx.
×
×
 • Create New...