Jump to content

Færre felte elg og hjort i 2012


ejdanielsen

Recommended Posts

Men vi må ta med i betraktningen at jakta ble utvidet med 48døgn siste sesong. For de som hadde hatt utvidet jakt ble denne utvidelsen mindre.

Med så mange ekstra jaktdøgn før og etter, enn tidligere jakttid, burde det slått ut annerledes. Jeg mener at stammen veldig mange steder er noe mer ned enn statistikken viser.

Får håpe at de som tildeler løyvene ser hva som holder på å skje og setter bremsene på. Det er enkelt med den stammen som er for stor, den kan man skyte ned men man ikke skyte en stamme oppover.

Link to comment
Share on other sites

Dessverre er forvaltningen hele tiden 2-4 år på etterskudd med å sette ned kvotene.Når viltbestandene begynner å gå nedover, og kvotene ikke blir redusert så går det fryktelig fort ned med en viltbestand.Ser det veldig godt på elgbestanden her jeg bor.

Link to comment
Share on other sites

Husk at avskytningstall ikke nødvendigvis reflekterer direkte hvor stor stammen er. Med økning i antall jegere og økt antall jaktdøgn kan avskytningen i prinsippet øke selv om stammen minker. Poenget er at avsktyningstall fra et enkeltår ikke sier så veldig mye.

 

Om man derimot studerer tall for sett hjort over tid (5-10 år), vil dette være en bedre indikator for utviklingen i elg- og hjortestammen.

Link to comment
Share on other sites

 

Om man derimot studerer tall for sett hjort over tid (5-10 år), vil dette være en bedre indikator for utviklingen i elg- og hjortestammen.

 

Mulig, men i så fall legg du til grunn at jegerane si haldning til og bruk av verktøy som "sett hjort" er ein konstant faktor over tid. Og det er det ingen garanti for. Overgangen til dei nye verktøya ein no har fått, frå "ein gong i året"-skippartak med nedskriving på papir og til dagens regime med logging på pc og smarttelefon der ein i praksis kan registrere i sanntid, vil kunne gje store utslag.

 

Kan nye former for organisering av jakta i stadig større vald og bestandsplanområde ha betydning for "sett hjort"-resultata?

 

Det er vel (dessverre) også eit faktum at somme fyller ut Sett Hjort noko "taktisk", ut frå eigeninteresser. Men så lenge dei gjer dette konsekvent betyr vel ikkje det all verda.

Link to comment
Share on other sites

Det vil alltid være vanskelig å tolke bestandsutviklingen på hjort men når det nesten over alt på Vestlandet sies at stammen er på ned så er den nok det. Der har alltid vært forskyvninger, at hjorten flytter internt i en region av ulike grunner, trolig mest p.g.a. beitet.

En faktor som nok spiller en viss rolle angående det at statistikken for felling av hjort ikke går så veldig ned. Er ganske sikkert at "bonusdyr" som aldri ble registrert kanskje ikke lengre blir skutt i så stor grad. Litt mer konkret : Når folk betaler et firesifret beløp for å skyte en hjort så kan det lett bli at de skyter flere på samme kortet. Dette kom selvsagt ikke frem i statistikken og om problemet nå er mindre så kommer heller ikke det heller ikke fram nå. Demed går kanskje det reelle fellingstallet mye mer ned enn det vises hos SSB.

 

I tillegg kommer jo de momentene som er nevnt i de andre innleggene over her.

Link to comment
Share on other sites

Det at jakta vart utvida betyr nødvendigvis ikkje att ein jakter meir. Men over ein lengre periode.

 

Du kan ha litt rett i det men noen plasser fikk man jakte på dyr som tidligere år hadde begynt høstforflyttningen i midten av september. Noe annet er at mange plasser fikk man jakte på vinteoppholdsplassene etter at dyrene var på plass der og dyrene ble/kunne bli jaktet på hele trekket. På den måten kan man jo skyte dyr i områder som er ganske tomme utenom trekkperiodene.

Link to comment
Share on other sites

Me må sjå kor stor nedgangen er over ein lengre periode, gjerne 5 år, helst minst 10 år.

 

Korleis er stamma der horten er eit "innmarksbeitedyr", - der hjorten er eit "utmarksdyr" eller " - fjelldyr", og der hjorten er eit " - foringsdyr/ - rundballedyr". Slike ting kunne eg ha ynskt forsking på.

 

Og er ein nedgang på 5% felte dyr automatisk det same som at stamma har minka 5%...?

 

Jeg spørger helst, mitt kall er ei at svare

Link to comment
Share on other sites

Håper inderlig at du har rett men hva med folk som er presset til å betale blod for løyver og i tillegg kanskje har dårlige terreng og lite erfaring?

I kremområdene vil der være dyr til det siste i regionen er felt, det er dårlige og middelmådige terrenger men vil merke nedgangen = har merket nedgangen mest.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...