Jump to content

preging på rev og hare med stuttfoting :-)


foxchase

Recommended Posts

har en beagle som jeg mot manges formodning skal bruke på rev, og hare. Hunden er 5 mnd og har allerede begynt å prege henne på rev. Har ett skinn vi leker med å hunden blir i extase. Har di siste ukene dratt spor i skogen som hunden går uten å blunke, med dertillhørende ekstase når hunden finner skinnet.

 

Er ikke sikker på om dette blir å funke men er om ikke annet god trening.

Men nå lurer jeg på, begynner jeg med rev, blir da hunden mindre spor nøye? Ville det være lurt å starte med hare for å få henne mere spornøye?

 

Ønsker en lett debatt rundt dette, da jeg er litt i tvil.

 

Takk for svar.

Link to comment
Share on other sites

Etter min mening er det ikke dumt å starte med hare når du skal slippe for alvor, siden de avgir svakere vitring og tvinger hunden til å bli mer spornøye. Samme fremgangsmåte når man skal forme en rådyrhund, mener jeg (hvis man synes det er ok at rådyrbikkja ikke sier nei takk til en harelos). Reven avgir som du antyder en sterkere vitring enn hare, og kan øke muligheten for litt overværsjaging. Men hva så..? Bikkjene er ikke dummere enn at de uansett følger den luktstrengen som er sterkest når de jager, enten det er fra spor eller overvær.

 

Utfordringa di blir om hunden kan preges til å jage både hare og rev, og for eksempel ikke rådyr (om det finnes der). Mye kan formes, men man vet det aldri sikkert før man ser hva hunden faktisk er interessert i. Det er sikkert ikke dumt med den revepelsen uansett. :D

Link to comment
Share on other sites

Skal du jage rev med bikkja så preg den på rev og ingenting annet er nå mitt råd. Det er fy på rådyr og fy på hare. Ros på rev. Jeg fatter ikke hvorfor de aller fleste vil jage inn rovvilthundene sine på hare for å få de spornøye. Når dere er ferdig innjaget og fått en spornøye hund på hare, så lurer jeg på hvordan man forteller hunden at nå er moroa slutt og at fra og med i dag skal hunden plutselig jage annet vilt og kun det??? Jeg har plagdes med de fleste bikkjene mine med en og annen harelos og noen av de ble aldri helt harerein. Det finnes knapt noe mer jævlig enn en revestøver som drar på en lengre tur med hare. Jeg har også hatt utmerkede hunder for at jeg kunne tenke meg en kombihund for rev og hare, kan med engang si at det fungerte veldig dårlig etter min mening..

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Ho er tydelig intrissert i den pelsen så det er det ikke tvil i.. Her er ikke rådyr :-) er litt usikker, har vært greit med mange tips, kansje fått ringt noen.. Hint hint :-)

 

Fordelen min grim er at noen områder jeg skal jakte på er ikke hare, bare rev. Skjønner at det kan bli vanskelig dær det er begge deler. På en annen side beite vellvikke haren der reven er, så begge typer kan man ungå, gertfall når det er sporsnø..

Link to comment
Share on other sites

Ho er tydelig intrissert i den pelsen så det er det ikke tvil i.. Her er ikke rådyr :-) er litt usikker, har vært greit med mange tips, kansje fått ringt noen.. Hint hint :-)

 

Fordelen min grim er at noen områder jeg skal jakte på er ikke hare, bare rev. Skjønner at det kan bli vanskelig dær det er begge deler. På en annen side beite vell ikke haren der reven er, så begge typer kan man ungå, gertfall når det er sporsnø..

Link to comment
Share on other sites

Det sies at en hund blir mere spornøye av å jages inn på hare. Men trenger den være det på rev, da? Det jeg i alle fall kan skrive under på er at beaglen kan ha lett for å bli rein harehund, så er revejakta viktig råder jeg deg til å vente med haren til etter noen rever er skutt.

 

Beaglen er forresten ikke en "stuttfoting", men en liten hund med normale bein.

Link to comment
Share on other sites

Skal du jage rev med bikkja så preg den på rev og ingenting annet er nå mitt råd. Det er fy på rådyr og fy på hare. Ros på rev. Jeg fatter ikke hvorfor de aller fleste vil jage inn rovvilthundene sine på hare for å få de spornøye. Når dere er ferdig innjaget og fått en spornøye hund på hare, så lurer jeg på hvordan man forteller hunden at nå er moroa slutt og at fra og med i dag skal hunden plutselig jage annet vilt og kun det???

Nå skal jo trådstarter forsøke å jage både hare og rev med bikkja da… Og kan tildels velge å jakte i terreng med bare rev, som han sier.

 

Jeg ville også vurdert å la harene hoppe forbi uskutt til det kommer en rev i losen, og så skyte den. Om bikkja trenes endel på hare og loser villig vekk på den (sjansen er jo stor for at det funker med beagle), så trengs det ingen belønning i form av harefall med det første, før interessen for rev eventuelt har satt seg når bikkja blir mer voksen og erfaren. Tviler på at hareinteressen vil forsvinne pga det. :)

Link to comment
Share on other sites

Tror dette er en bra måte å gjøre det på. Bra jeg masa på deg Ranger :-) Leser flere plasser på nett om beagle som jager ''alle tre '' , men om dette fungerer på min hund vet jeg jo ikke.. blir spennende å se. Fungerer det ikke får jeg bare påskudd for å få en til hund :-) er mange måter å gjøre dette på. Hunden nyter uansett godt av treningen :-)

 

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

Link to comment
Share on other sites

Joda, jeg ser trådstarters intensjon, mitt bidrag var til debatten rundt tema :D

Når det er sagt så finnes det ikke kombinasjonshunder i min verden, trådstarter er litt inne på det selv og har tanker om en hund til hvis det ikke fungerer :wink:

 

Har man flere hunder kan vi fremheve spesialister for det viltslaget vi jakter på, hva er vel bedre enn 2 suverene bikkjer i hundegården slik at man velger den hunden for det viltslaget man jakter på.

Hvis man ser litt stort på det så er kanskje langsiktig avl jeg tenker på for fremtiden, hvor man avler konstruktivt hunder etter linjer som jager ønsket viltart.

 

Slike diskusjoner er som regel et minefelt å bevege seg i men verdien i debatten kan bli stor 8)

Link to comment
Share on other sites

Du er inne på noe nå grim. Får vell ikke rdvespesialist men hunden jager det den blir preget på. Det har jeg stor tro på. Kommer selvsagt Ann på hunden. Men den jobben jeg har lagt i henne nå tar hunden så bra at jeg tror det skal gå greit..

 

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

Link to comment
Share on other sites

Kan være både enig og uenig i at man kan ha spesialister til hvert viltslag. Selv er jeg opportunist på en måte; bikkja mi får jage det den måtte finne når vi trener i skauen. Kan vel godt si at han er en ekte kombihund, siden han jager både rådyr, hare, hjort og rev med samme iver og innsatsvilje. Nøkkelen til å redde dagen hvis jeg ønsker at han kun skal jage rådyr denne dagen, er stålkontroll på innkalling. Han har aldri tatt skade av å bli kalt inn fra en harelos, nøler ikke med å ta ut hare ved neste korsvei, men her spiller graden av jaktlyst også en viss rolle.

 

Ares er forresten 90 % innjagd og brukt på hare, og jeg er ikke i tvil om at hans (i mine øyne) gode søk, fot- og tapsarbeid på alle viltslag i stor grad er takket være det. Når det gjelder dette med å bli spornøye på grunn av innjaging på hare, så ses dette best ved fotarbeid og tapsarbeid. Under selve drevet så mener jeg at bikkjene er smarte nok til å følge det luktbildet som er sterkest, enten det er fra sporene etter dyret, eller overvær. Og gjerne en kombinasjon! Er bikkja tett innpå så kan det gå på overvær selv på haren, blir avstanden til drevdyret stor så kommer nesa i bakken selv etter et "stinkende" rådyr eller rev. Alt dette kan selvsagt variere en smule fra bikkje til bikkje, de er individualister de og.

 

"Timer i skogen" vil vise hva slags bikkje man får, og ikke minst dette med å lære hunden å kjenne. Det er jo egentlig bikkjene som utdanner oss, ikke omvendt! :D

 

Takk for hyggelig samtale i går foxchase, vi må se om det kan bli en tur i skauen med bikkjer og fleskepanne i løpet av høsten! :D

Link to comment
Share on other sites

Ja det må vi fikse jens, hørtes meget bra ut :-)

 

Planen er nå som følger, er ute med hunden ca annenvær dag, starter først med å spore opp skinnet jeg har, spor stringen blir lengre å lengre for vær gang. Setter meg ettepå å camper :-) og en vakke dag tar vell hunden ut enten hare eller rev, men skyter ikke hare for henne før jeg har skutt rev for henne. Dette er da plan alfa :-)

 

Skulle dette reveproskjektet bare bli drit blir hu harespesialist, så får jeg søke til øvrigheten om en til hund :-)

 

Er det noen andre med andre forslag er det bare å gi gass? Er et interessant tema, med mange metoder

 

Roy

Link to comment
Share on other sites

var ute idag på skinn sporing.. er legesiden vi har vært sist og d skulle jeg få merke.. batt fast hunden, så dro jeg spore etter meg en 150 200 meter. så jikk jeg tilbake og slapp hunden. jeg sa "spor" og borte var hunden, hunden spurtet frem til skinnet.. var mere i luften enn på bakken.. tenkte hu skulle ta det greit, men d var da veldig....

 

godt å se at jobben gir resultater :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...