Jump to content

Ukjent patron


TheCollector

Recommended Posts

Tyskerne utviklet Mauser 1918 i kal.13mmx95 som antitankrifle i første VK. Denne patronen ble tatt som utgangspunkt for panservernrifler fram mot 2vk. Da ble den presset ned til 7,92 x95 til bruk i bl.a. PzB38 (Panzerbuchse), PzB39

og PzB 41.

Jeg har bare mål på patronen i tommer og gidder ikke regne om, men her følger: Patonlengde 4,64, hylselengde 3,75, hylsehodediameter .824, kulevekt 225 grains, kruttvekt 200grains, munningshastighet 3800 fps.

 

Opprinnelig hadde prosjektilet en stålkjerne faktisk med en liten ampulle tåregass i teorien om at den skulle drive vognbetjeningen ut etter penetrering. Det var naturligvis håpløst mislykket, gassmengden var alt for liten. Polakkene benyttet samme kaliber, men med wolframkjerne i prosjektilet idsteden. Denne hadde klart bedre panserbrytende egenskaper, så tyskerne gikk over til dette prosjektilet i 41.

Gjennomtrengingsevne er oppgitt til 30mm ved 30graders anslag på 100m hold.

Kilde:Military samall arms of the 20 century: Ian Hogg/John Weeks

 

Ut fra bildene dine tipper jeg at dette er en god kandidat. Kula ser ut til å være en del større enn på AK-74 patronen (5,45x39?) men noen vitale mål ville ha gjort oppgaven enklere.

 

Ut fra bildet tror jeg imidlertid at bunnstemplingen viser 38, og ikke 3,8. Det kan se ut som det er en irrflekk mellom tallene?

 

Uansett så er nok ikke dette en av de aller vanligste å komme over, så det er et artig funn.

 

Som et kuriosa påstås det at John Moses Browning ble såpass imponert over foreldrepatronen til denne, 13x95 at han brukte den når han utviklet sitt M2 tunge maskingevær i .50BMG (12,7x99)

 

mvh Trombone

Link to comment
Share on other sites

Den til venstre kan trolig være en nedstrypt .55 Boys (13,9x99 Belted) til .303. Disse ble utviklet for en modifisert Boys panservernrifle insprert av polakkenes wz35 Marosczek rifle. Denne var en av flere forsøk på å oppgradere panservernriflene til å holde følge med utviklingingen i panser.

Det ble også forsøkt en utgave med konisk løp (taper bore) som skulle presse ned kula til mindre diameter og derved oppnå ekstrem hastighet og penetrasjon. Man oppnådde også ekstrem løpsslitasje, og panservernrifler var uansett dømt til å tape kampen mot økende pansertykkelse og andre former for panservern. Britene utviklet sin PIAT som var et nokså desperat mellomløsning, og USA og etterhvert Tyskland kom med rekylfrie rakettkastere og kanoner.

 

Denne patronen må være skjelden om det virkelig er en .303 Boys!!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...