Jump to content

Hjemmelaget saft, utmerket sommerdrikke!


Innante

Recommended Posts

Tenkte dele denne oppskriften med forumets medlemmer da det er en personlig favoritt og så enkelt at selv far klarer det. Det fordrer tilgang på en del bær, men mange har tilgang på en del nå, det kan brukes mye forskjellig men mest vanlig er nok bringebær og rips. Jeg har tilgang på litt bringebær og plukket i går. Det ble til slutt 5 liter veldig modne og søte bringebær.

 

Oppskriften jeg går ut fra er som følger:

 

6 liter bær

3 liter vann

 

500 gram sukker pr.liter råsaft.

 

Dette gir en veldig søt saft, vil du ha en friskere og syrligere smak kan du enten bruke mindre sukker evt tilsette sitronsaft inntil du er fornøyd. Prøv deg fram med den ferdigkokte saften.

 

Slik gjør du:

 

Ha bringebæra (evt ripsen osv osv) i en helt ren 10 liters bøtte, mos dem godt med f.eks en potetstapper, når du har lagd en fruktgrøt av dette så heller du oppi vannet. Bland godt og sett kjølig i et døgn.

Så skal du sile fra bærmosen og samle opp råsaften. Dette gjøres best ved bruk av en såkalt silepose eller sileklede, disse er vevd og laget med dette formål. Har du ikke tilgang på slik (spør mor, bestemor eller lignende om de kan tenkes å ha) så kan du bruke et hvitt rent putevar det ikke er brukt skyllemiddel under vask på. Målet er altså å la saften renne fra og skvise mosen for væske. Når dette er gjort kaster du den skviste mosen og har råsaften oppi en stor nok kjele, husk på at du skal ha en del sukker oppi og "havnivået" vil stige en del i en kjele som er marginalt stor nok så ta høyde for dette. Mål opp antall liter råsaft og beregn sukkermengden. De fleste har ikke 2,5kg sukker i huset til enhver tid f.eks så ta høyde for hvor mye sukker du vil trenge. Sett kjelen med råsaft på full blåst på komfyren og ha oppi sukkeret og rør forsiktig med en tresleiv til sukkeret er løst opp og saften koker, skru litt ned og la det koke. Det er litt vanskelig å si hvor lenge dette skal koke, det kommer litt an på hvor sterk saft du vil lage og du bestemmer blandingsforhold alt etter hvor mye du koker saften inn. Det som skjer er jo at du koker bort vann og desto mindre saft du har igjen, desto tykkere blir den og desto mer vann må til for å få et drikkeferdig resultat.

 

Som et eksempel fikk jeg omtrent 5 liter råsaft av bæra og kokte dette ned til omtrent 3-3,5 liter ferdig saft.

Saften vil tykne ytterligere når den kjølner så pass på at du ikke står igjen med en tykk sirup som må filleristes for å kunne blandes.

 

Denne saften holder seg godt i fryseren, fylt på f.eks melkekartonger men bør nytes iskald nå i varmen enten som tørsteslukker eller til mat. En sommerklassiker fra mine hjemtrakter er stekt makrell med agurksalat og rømmesaus, rabarbrasuppe til dessert og selvsagt bringebærsaft som drikke.

 

Lykke til

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...