Jump to content

.38 ACP/Super. 380 ACP - hvorfor "38"?


Doppelganger

Recommended Posts

OJ, det var litt av et spørsmål.

 

Slik er det i veldig mange kaliber, spesielt gamle kaliber.

 

Opp i gjennom årene har det vært mange teorier på hvordan et skytevåpen skal fungere. Fortsatt er vi ikke enige om hva som er best.

 

Hvis du skal stille det spørsmålet må du stille det i ille mange kaliber og det er forskjellige grunner til hvorfor det er slik det er. F. Eks. er en 44 kaliber munnlader revolver akkurat det samme kaliberet som en 45 Long Colt eller en 45 ACP, hvorfor det?

 

Det beste svaret jeg kan gi deg er et tips om å skaffe deg en bok om patroner og lese historien rundt hvert enkelt kaliber opp igjennom tidene.

 

B.E.T

Formann

Fredrikstad svartkruttklubb

Link to comment
Share on other sites

Det enkle svaret er "hælbasekuler". På de første patronene med hylse, så hadde kula samme ytre diameter som hylsa (Som på .22lr). For å få kula ned i hylsa, så måtte basen ha litt mindre diameter. Krevde også hulbase for å tette godt nok for gassene. Senere gikk man bort fra hælbase, men beholdt messingen som den var, dermed måtte man redusere kulediameteren tilsvarende tjukkelsen på veggene i hylsa..38 (.358) og .44 (.430) er typiske. Så har du markedskreftene som produserer ting som .460 Rowland (.451).

 

Så har du .38-40 som er en .40 kaliber, men som man burde lese som en .38 med 40 grains ladning iflg logikken med .32-20, .30-30, .44-40 (som er .427), .45-70.

 

Øivind

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

bra spm. ingen har klart å svare deg enda. jeg har grublet siden igår kveld på denne nøtta. tror det kan være noe med at når J.M Browning bynte å produsere var det allerede etablert en "feil" i kaliberbetegnelser. slik at selv om kula er .355/.356 heter patronen .38 super etc...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...