Jump to content

Lommebrenner - Esbit


Grimner

Recommended Posts

http://esbit.net/product-detail/items/0 ... blets.html

 

Liten forbrukerrapport:

 

Fantastisk for en person som skal koke ca 1/2 liter vann enkelt og lett.

Passer for små stearinlys i Fjellduken.

Brenneren lukket m/fire 14 gr brikker får god plass i håndflaten.

B-b-b-billig.

Enkel i bruk.

Lav vekt.

Fast brennstoff.

 

Brikkene bør oppbevares luft,- og vanntett. Først fordi de har lukter tvilsom fisk og for det annet fordi brennstoffet trekker til seg vann.

En enkel vindskjerm, en kjele som passer og noenlunde flatt underlag er en fordel.

Fire grams brikkene duger til en kopp varmt vann. 14 grams brikkene tar 1/2 liter på ca 10 minutter og da koker det skikkelig.

Soter undersiden av kjelen. Dette kan vaskes av når du kommer hjem, inntil videre har hele kjøkkenet egen pose.

 

Dette er ikke noe for gourmeten som skal diske opp med fem retter på vidda eller andre med snev av avanserte behov. Men etter noen turer hvor den fine Multifuel brenneren fra Primus bare ble brukt til å varme vann til frysetørket mat på pose (og en og annen kopp te), så er dette noe av en åpenbaring. Nå får alt kokeutstyr - brenner og drivstoff - plass inne i kjelen (som har krympet fra 1 liter til 0.7). Ikke noe dill med gass i vind og kulde, ei heller søl med bensin. Vektbesparelsen er merkbar. Dels "brenneren" (som egentlig ikke er noe annet enn en sammenleggbar minipeis i rustfritt stål), dels drivstoffet som ikke bruker beholdere utover litt plast.

Den virker spinkel, men det som kan ryke her, kan sannsynligvis repareres/erstattes i felten. Tror ikke jeg kan si det samme om primusen.

 

Av en eller annen grunn later det ikke til at denne selges i særlig grad av sportskjedene, men Equipnor har tatt seg bryet med på selge noe som må ha meget lav avanse.

Link to comment
Share on other sites

Dægern lenge siden eg har sett Esbit-tabletter ja.. "Tørr-sprit" ble det kalt av mange - og mange tror vel enda det er tørket sprit :roll:

Brukte noe lignende for mange år siden, virker OK men ikke den store effekten. Men det er smått og det virker, tablettene kan sote endel (mye). Både tablettene og sotet er giftige.

 

I utlandet og på nettet, og også her hjemme kalles slike tabletter (det er flere enn Esbit som lager dem) ofte enten "hexametylen", eller "trioxane". Som oftest er slike laget av en blanding av hexametylentetramin og 1,3,5-trioxan

Jeg har faktisk lett etter slike tabletter og kommer til å kjøpe en haug, for de er geniale til å tenne opp bål med vrang og ved med, tenn på og glem, istf. å dille og bale med å få fyr.

 

K

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...