Jump to content

Jakt etter sel.


vegard_dino

Recommended Posts

sørtrøndelag vil vel kanskje være den nærmeste for deg. http://www.fiskeridir.no/fiske-og-fangst/j-meldinger/gjeldende-j-meldinger/j-239-2011 her er kvotene fordelt på landet. Du må som sagt søke til det fylket du tenker jakte i. finner eget skjema på nettsiden til Sør Trøndelag her http://www.stfk.no/Tjenester/Verdiskaping_og_innovasjon/Marin-sektor/ . kan også se på sidene til Nordland Fylke her http://www.nfk.no/artikkel.aspx?MId1=3834&AId=16590.

 

Seljakt kan være både avslappende og stressende, og utrolig morsomt. mitt beste tips er å søke etter folk som jakter sel i områdene som kan ta deg med ut til gode områder. men vær også forberedt på at det kan bli bomtur. du kan bli søkende rundt med båt (noe som er et must å ha med) i dagesvis uten å se sel. Men så plutselig er det 50 stk der. Selv jakter jeg her i nordland. og på ganske små områder der vi vet selen pleier være. men ofte virker området helt dødt inntil vi finner rette holmen eller skjæret. Kan fort dra forbi på 50m avstand uten å se de. Lokalkunnskap er godt å ha.

Link to comment
Share on other sites

Hvis du vil prøve seljakt med en erfaren seljeger vil jeg anbefale et besøk hos Sigbjørn Johnsen i Vesterålen.

Se hans hjemmeside: http://www.seljakt.net/

 

Han har alt av utstyr (god båt, flytedresser m.m), enkel overnatting og det er flust av sel der.

Koster deg en flybillet og ca. 1500 kr dagen alt inkl.

 

Her er rapport fra da undertegnede og to kompiser dro av sted: http://www.kammeret.no/forum/viewtopic.php?f=54&t=34642&hilit=seljakt

Link to comment
Share on other sites

Vet du om det er samme regler mtp grunneiers tillatelse som annen jakt? En del holmer og småøyer er jo faktisk privat eiendom.

 

hei. vet ikke hvor i landet du bor. men seljakt er gratis. søk fylkeskommunen der du skal jakte (er ikke kvote i hele landet) og får du ja er det bare å jakte i vei. du må legge ved godkjent oppskyting for storvilt da.
Link to comment
Share on other sites

Der satte du meg litt fast egentlig. seljakta omfattes ikke av viltloven siden det er et sjøpattedyr, så jeg må sjekke ut det med jaktrett der. men tror uansett det er lurt å spørre grunneieren(e) siden han har jaktretten på sin eiendom kan det være han vil ha et ord med i laget selv om han ikke skulle ha rett på fangst av sel. skal undersøke dette . skal nemlig jakte sel der det er privat område nå.

Link to comment
Share on other sites

der tror jeg du tar litt i 375 Dakota. står i viltloven

§ 32. (grensen for grunneiers jaktrett mot vann)

 

På elv og innsjø går grunneiers rett til jakt og fangst så langt som hans eiendomsrett. Mot hav og fjord går grunneiers rett til jakt og fangst så langt som landet ligger tørt. Utenfor denne grense og på grunner og skjær som er overskylt ved alminnelig høyvann og ikke tilligger noen eiendom som kobbeveide, er jakt og fangst tillatt for norske statsborgere og alle som det siste året har vært og fortsatt er bosatt i Norge. Direktoratet kan i enkelttilfelle gi utlendinger som ikke er bosatt i Norge adgang til slik jakt

står ikke at det er på høyvann der. unntatt holmer og skjær som er overflødd ved høyvann, slik jeg tolker det er et skjær som på lavvann er sammenhengende med land tilliggende den eiendom som er på land. mens et skjær som er som en holme på lavvann ikke er grunneierens jaktmark.

Link to comment
Share on other sites

Sel er ikke vilt! Sel er et sjøpattedyr og har ingenting til felles med andre levende dyr i lovverket.

 

Jeg er ganske sikker på at grunneier ikke har retten til selfangst med mindre det er tinglyst kobbeveide på eiendommen.

Sammenlignignen du kan gjøre er fiske etter saltvannsfisk med stang. Det er ikke knyttet til grunneier.

 

Blir du tatt for tjuvfangst på sel blir det og straffet som tjuvfiske... osv.

Link to comment
Share on other sites

det eneste grunn til å nekte deg er vel grunneieren (som har jaktretten) kan påstå du jakter på andre ting på hans eiendom. jeg kunne blandt annet reagert om jeg traff på en kar med ladd gevær på min eiendom som ikke hadde spurt meg om å få jakte der. han hadde selvsagt fått lov til det om han spurte .

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...