Jump to content

Labrador Retriever


Gretchenzo

Recommended Posts

Jeg har akkurat skaffet meg enn Labrador Retriever valp. Jeg ønsker å prøve den litt på spor og ettersøk og trenger i den anledning litt veiledning på hva jeg skal begynne med.

Valpen er nå 10 uker og heter Enzo :)

Er det noen som ellers har tips om lydighetstrening, tar jeg i mot med stor takk :D

Han kommer som oftest når jeg roper på han, men hvis han holder på med noe er han helt utkoblet. Skal jeg da gå og hente han, eller skal jeg vente til han er ferdig for så å rope på han? Synes det er viktig å ta alt dette grunnleggende mens han ennå er valp:)

 

Håper på mange fine svar 8)

Link to comment
Share on other sites

Mitt råd er at du melder deg på et valpe- /dressurkurs for din egen del. Jeg gjør alltid det, selv om jeg har hatt ett kobbel med hunder fra valp og derav fått mye erfaring. Men ser dette som god opplevelse både for hund og fører. Dette blir og sosial innlæring for hunden ved å treffe likesinnede. Deretter, når lydighet sitter ville jeg begynt å få hunden til å fokusere på nesebruk og sporinnlæring. Husk og at det er alltid du som skal starte og stoppe en lek. Dette er en retriever og av navnet så er dette en av rasene hvor henting er nedarvet. Kast for all del ikke pinner og trigg den på det. Dette må kun brukes ved å lære inn apport f.eks. med dummier. De blir helt idioter ellers, sikler og piper hvis den ikke får tilfredsstilt sitt pinneløp og det er overhode ikke lett å lære vekk igjen. Det er ellers en meget allsidig hund og dyktig apportør, spesielt i vann, som du har anskaffet deg. Den vil helt sikkert gi deg masse glede. Det er og en meget klok hunderase. Brukt som alt fra narkohund, minehund, råtehund og førerhund for blinde, som du sikkert vet. Jakter du kan den brukes under andejakt, duejakt, og gåsejakt. Den henter/apportere til og med det du har skutt fra skjulet hvor dere sitter under jakten. Labradoren er ellers mye brukt i vårt naboland DK som ettersøkshund, den er meget spornøye, så det vil nok ikke by på noe problem om du ønsker dette innlært. Du må bare være konsekvent i alt du gjør med hunden og vise den godt lederskap. Det finnes masse lærebøker på markedet. Let på nettet innen det forskjellige du vil lære den til. Ta en ting av gangen. Lykke til !!

Link to comment
Share on other sites

Takk for ett innholdsrikt svar.

 

Jeg driver med jakt, men det er storvilt det går på. Derfor tror jeg det blir ettersøk/ blodspor jeg kommer til å satse på. Moren til Enzo var faktisk norgesmester i blodspor i 2007, så jeg håper jeg kan få han like flink som moren :D

Men for å aktivisere hunden (og meg) ønsker jeg selvfølgelig å holde på med vannapport og ellers alt som hunden liker å holde på med. Pinnel ol er jeg veldig konsekvent med, og dette nevner jeg til alle som skal hilse på hunden. Ikke kast pinner!!

Når det gjelder valpe/ dressurkurs tenkte jeg å melde meg på til høsten før elgjakta. Eller er kanskje det litt for seint?

 

Igjen, takk for et fint svar Sven!

Link to comment
Share on other sites

Aldri for sent med kurs. Innen det første året er vel dressurkurs greit å gå. Men det er stor forskjell mellom et valpekurs og et bronsemerkekurs. Ikke alt for omfattende i starten for et lite valpehode, da det bør kjøres passende kombinasjoner og økter med innlæring, gjentagelser, masse lek, og masse ros.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Nå har valpen din bodd sammen med deg en stund og dere er nok blitt godt kjent. :D

Som rase er Labradoren anvendelig til utallige oppgaver. Den har et godt gemytt, er hengiven overfor eieren og er du flink med foret og trimmen så får du en arbeidsvillig og vital hund.

Det med foring av Labrador er viktig. En overvektig Labrador er lite villig til annet enn å slappe av. Det er en myte at en labrador skal være feit. Den skal være kompakt og kraftig, men ikke grunnet fett.

Har erfaring med at det er viktig å holde valpen slank i oppveksten. Det er da lettere å holde vekta under kontroll på det voksne individet.

Regner med at du har fulgt det gode rådet om valpekurs. :D En utmerket måte å sosialisere valpen på.

Bruker selv klikker i innlæring, men går bort fra det når øvelsene sitter inne. Dette har fungert godt for meg.

 

Nese arbeidet begynder jeg med tidlig. Labradoren er et matvrak, og ofte så hiver jeg maten dens utover plenen slik at den må bruke nesen for å finne maten. ( ikke videre enn 3- 4 kvm.) Ved å gjøre dette så har jeg vendt hunden til å bruke nesen på en effektiv måte.

Jeg har selv ventet med sportreningen til hunden er 5- 6 mnd. gammel . Det bør huskes på at Labradoren på vanlig basis har liten drivkraft til å jage levende individer, men dette kan faktisk stimuleres frem. (har brukt min labb til støtende jakt på Hjort)

Labradoren er spornøye som nevnt over, men kan kan likevel ha en tendens til å ha dårlig tid til å komme til sprslutt. Jeg holder derfor igjen på farten for å begrense dette. Jeg går med stramm line da det etter min mening gir meg mye informasjon om hva hunden holder på med.

 

Jeg er konsekvent med å bruke spor sele og spor line som bare er satt på hunden under ettersøk og trening. Hunden kobler tydelig vis dette. Og hun skiller mellom selen som drar ungene på akebrett og selen som blir brukt til arbeid. :D

Under innlæring på spor så har jeg trent kunn en gang i uken, har jeg merket at hunden er umotivert så har jeg tatt en pause opp mot en en mnd. og dette har tennt hunden igjen. En god venn av meg trente 3 ganger i uken med sin labrador, dette resulterte i en hund som ble totalt uintressert i spor arbeid. Men dette er nok forskjellig fra individ til individ. Prøv deg frem, er hunden motivert og synest ting er gøy så kjør på!

 

Har også brukt hunden mye på småvillt jakt og hun er en glimrende apportør, og i fjor høst tok hun ut hare for meg. :o Har hørt om Labradorer som markerer for rype, men dette har jeg aldri sett selv.

 

En annen fin ting med Rasen er at den er lett å prege. Gjør man en feil ved innlæring så er det faktisk fullt mulig å reversere feilen og lære den inn på ny. Så prøv deg frem!

 

Kjønnsdrifta på en labrador er foresten sterk.. Så vær obs på det med tisper i nærheten! :D Har selv brukt langline på hunden under trening på inkalling. Det fungerer for meg og mine, men det er nok enkelte som ikke synest noe om det. Venter foresten alltid med kommandoen kom til hunden er oppmerksom på meg.

 

Lykke til med treninga og hunden!

 

Vennlig hilsen geir B.

Link to comment
Share on other sites

Hei Geir B!

 

Tusen takk for et kjempebra innlegg :D

Jeg har bestillt sporsele og line, men jeg har vært litt usikker på når jeg skal starte med sportreningen. Enzo er nå 4 mnd (om en uke) men jeg burde kanskje vente en mnd til før jeg setter på han sporselen?

Jeg bruker bare tørre godbiter med veldig lite fett, eller rett og slett vanlig fòrbiter. Og vi er veldig nøye på at han ikke skal få annet enn hundemat. Så ingen koteletter og pølser her i gården!

Enzo veier nå ca 17 kilo og er 17 uker, så jeg tror han vokser ganske jevnt. Men jeg har noen praktiske spørsmål ang sporøvelser, kanskje du kan hjelpe meg med det?

Hvordan burde jeg gjøre det første gangen jeg introduserer han for et blodspor, og hvordan burde jeg klargjøre sporet?

Hvor langt bak hunden går du når den går på et spor?

 

Vi bruker å kaste 2-3 godbiter i gresset og han gir seg ikke før han har funnet alle, så det virker som at han er ganske villig til å spore.. Men det er kanskje mest siden han er glad i mat :?

 

Han begynner og bli veldig flink til å komme på innkalling, men jeg prøver bestandig og vente til han er oppmerksom på meg. Men hvorfor er det mange som er skeptisk til å trene innkalling med langline? Er ikke dette en grei måte å trene med hunden? Jeg har selv ikke brukt det, men jeg ser ikke helt problemet med å bruke det..

 

Håper du har muligheten til å hjelpe meg litt med dette :)

 

Mvh Morten M

Link to comment
Share on other sites

Nå har ikke vi Labrador men Chesapeake bay retriever, men ihvertfall-her er hvordan jeg begynte med spor.

 

Av en kar i den lokale brukshundklubben ble jeg anbefalt å benytte retriverens interesse for mat til å "lære" den nesearbeid. Den første øvelsen kaller han "ruter".

På en gressplen eller annen plass med kort gress lager du deg en firkant/en rute ved å tråkke ned gresset i en firkant. Vær nøye og sørg for at du ser hvor grensene for ruten er. I underkant av 1x1meter er passende. tråkk grundig over hele ruten og legg ut et antall godbiter i ruten, de fleste langs kanten.

Vent en stund, hent hunden, nærm deg ruta med vinden i ryggen, komander hunden ned i sitt. Komander "spor" (eller hva du vil bruke) og vis et hjørne av ruta med hånda. La hunden holde på til den har funnet alle godbitene. Det hunden lærer her er at det den leter etter finnes der hvor sporet (i dette tilfelle ditt) er. Etterhvert øker du størrelsen på rutene og minker antallet godbiter.

 

Neste øvelse er å lage et matspor; finn deg en passende gressbakke, ha vinden i ryggen. Begynn å gå rett forover, sett en fot rett foran den andre, for hvert andre skritt legger du en godbit foran tåa di. 10-15meter er passende for de første gangene. Etterhvert legger du lengere spor med færre godbiter. Nokså snart kan du bare gå helt vanlig og kun ha godbit/belønning i enden av sporet.

Når dette sitter er det igrunen bare å begynne å legge blod i sporet.

 

Jeg sier ikke at dette er MÅTEN å gjøre det på, men det har fungert utrolig bra for oss. Vi satser på blodsporprøven nå i høst, det er ikke hunden det står på:-)

 

EDIT-rette skrivemåten på rasenavnet :oops:

Link to comment
Share on other sites

...Jeg har bestillt sporsele og line, men jeg har vært litt usikker på når jeg skal starte med sportreningen. Enzo er nå 4 mnd (om en uke) men jeg burde kanskje vente en mnd til før jeg setter på han sporselen?

Du kan gjerne starte med sportrening veldig tidlig - jeg la det første blodsporet for min hund da han var 9 uker gammel. Veldig enkelt rett fram på plenen og ikke langt; bare for å vekke interessen. Han gikk også sporkurs 11 uker gammel sammen med voksne hunder og klarte seg like godt som dem :)

 

 

..Hvordan burde jeg gjøre det første gangen jeg introduserer han for et blodspor, og hvordan burde jeg klargjøre sporet? Hvor langt bak hunden går du når den går på et spor?

Legg et kort spor (20-40 m) rett fram med vinden i ryggen. Ha litt ekstra blod i starten og avslutt med noe snadder i sporslutten. Vent en times tid før du setter hunden på sporet og ros ham forsiktig når han begynner å søke. I starten kan det hende han bruker laaang tid for å sleike og snuse på blodet, men la ham få lov til det. Dette er nytt og spennende (og for noen også skremmende) så la ham gjøre det i sitt tempo. Dersom han begynner å spore framover så roser du og følger etter ham i lina.

 

Etterhvert så detter "poletten ned" og han skjønner hva han skal for noe og da er det bare fantasien som begrenser dere. Øk lengden på sporet, øk liggetida, legg inn vinkler og avhopp osv. Men ta det rolig i starten - det han opplever i sporet skal bearbeides og lagres i knotten hans :)

 

Ps: mammaen hans var utrolig flink på fjorårets NM så han har litt å leve opp til hehe!

Link to comment
Share on other sites

Hei Morten!

 

Jeg er enig med Jaktlykke i at du kan starte forsiktig alt no. Jeg driver selv og jobber med en Petit basset griffon vendeen som jeg var så heldig og få kjøpe med Petit her på forumet, og tro meg hun er ung men tennt på å gå spor det er hun! :D (født i mai)

 

Hvordan tenner du en hund på å gå spor? Jaktlykke viste til en god måte å gjøre det på! (Kikk på hjemme siden hennes, den er lærerik og god :) )

Her er en annen måte som fungerer utmerket på en liten nysgjerrig Labbis!

Jeg starter tidlig med å introduserer hjorte skanker for hunden. Pirrer den med dra leker og jeg små erter hvalpen med den. Når jeg registrerer at valpen er tennt og fullstendig oppslukt av skanken så tat jeg den bort og legger den tilbake i fryseren. Later som ingen ting og overser valpen en stund.

Jeg venter en uke før jeg repeterer. Det oppleves som om hunden får en lengsel etter skanken, og når jeg tar den frem (skanken altso :lol: ) så blir det som en helaften på byen for kjøtteren!

Jeg repeterer dette et par ganger før jeg introduserer spor øvelsen.

 

Den store dagen har kommet! Jeg har på forhånd funnet et egnet sted uten for store hindringer eller ferskspor av villt.

Jeg binder hunden i et tre eller lignende ( i kobbelet ikke spor lina), tar frem skanken pirrer hunden litt med den, binder skanken i enden av et tau og valser meg sakte men sikkert avsted med skanken slepende etter meg. Mens jeg går så spruter jeg blod fra en egnet flaske (bruker selv ketchup flasker som er renset med eddik) på skanken. Rikelig med blod.

Går alt fra 25 -75 meter og passer på å gå ut av syne for valpen. Binder skanken i et tre og returnerer en helt annen vei tilbake til valpen. Tar valpen med meg bort fra området, og venter alt fra en til to timer før jeg returnerer til spor start.

Da først introduserer jeg linen og sporselen. Ved sporstart holder jeg hunden litt igjen, lar den lukte på sporstart, gnikker litt blod fra bakken på håndflaten min og holder det mot nesen til hunden.

Dette gjør jeg for å la lukten binde seg til lukt senteret i hundens hjerne. Bruker faktisk 30-45 sekunder på dette.

Labradoren er nå klar til å spore. Tror du vil oppleve å måtte holde igjen i linen. Fokuset til hunden vil være sporslutt.

Når du kommer til sporslutt så ros hunden masse! la den leke med skanken, la den gnage på den, men ta den bort før hunden legger den fra seg selv!

 

Kan anbefale deg å lese en bok av Anders Hallgren som heter "driv kraft og motivasjon", den burde være som en bibel for oss som arbeider med hund. Hallgren har mye å fare med!

Han skriver " det er ikke vi som lærer hunden å gå spor, men vi lærer hunden hva den skal spore", begrensningene er små! :D

 

Hvilke metode du bruker må bli opp til deg, jeg tror det blir et godt resultat uansett.

Selv trener jeg maks en gang i uken med labrador unghunden. Det skal nemlig være stas å få søke spor.

Har sett labradorer som har gått lei av sporing hvis frekvensen blir for høy. Senere kan du stille større krav til hunden og øke frekvensen.

 

Selv trener vi variert, går en del korte motivasjons spor for å øke hundens selvtillit. Har også gått utlagte spor på 1.5km uten problemer men da var hunden over året.

Tror kluet er å variere og ikke være redd for å utfordre hunden. Går det skeis en dag så gå et kort motivasjons spor dagen etter eller samme dag.

Jeg trener etterhvert bare på spor som har lagt fra 12-24 timer. Tror jeg har hatt mye igjen for det.

 

Lineføringen blir bestemmt av terrenget. I oppover bakke og i uoversiktelig terreng er jeg tett på hunden for å raskt kunne reagere ved kontakt av dyr , i åpent landskap hennger jeg litt bakpå for å få oversikt over situasjonen. Grunnregel er alltid minst en hånd på sporlina.

 

Til slutt så synest jeg det er flott at du passer på foringen av valpen. For som sakt tidligere en Labrador skal være robust og muskuløs, ikke feit. Men den skal heller ikke være tynn som en stående fuglehund.

Meld deg inn i den lokale retriver klubben, det er vært pengene! Og tren for hundens del apport, gjerne flere ganger i uka! Den elsker det!

 

Vennlig hilsen Geir B.

Link to comment
Share on other sites

Hei alle sammen :)

 

Tusen takk for alle svar!!

Dette var virkelig til stor hjelp. Nå har jeg fått sporselen og linen i posten så nå er det bare blod og skank som mangler. Jeg driver ikke med rådyr/hjortejakt selv, men det må vell være mulig og få tak i en skank en eller annen plass.. Skal selv på elgjakt snart, men en elgskank blir kanskje litt i største laget for valpen :?

Er det foreksempel mulig og fryse ned blod hvis man får litt mengder av dette?

 

Ellers var vi en tur på Støren i dag og hilset på broren til Enzo. Han bor i Klæbu og var på utstilling på Støren. Selv skal vi til Steinkjer neste helg på valpeshow. Dette blir vår første utstilling så det blir nok spennende :D Så uken kommer nok til å gå med til litt trening mot utstillingen..

 

Takker igjen for alle svar :D

 

Morten.

Link to comment
Share on other sites

Blod kan du få tak i på slakteri - du angir selv hvor mange liter du vil ha. Deretter kan du porsjonere i 3 dl og fryse ned i brødposer. Slikt blod holder seg "evig" så lenge det er frosset. Ta det opp noen timer før du skal legge spor (gjerne også kvelden før) og la det tine naturlig.

 

Du trenger ikke bruke en hel elgskank; det er bare å kutte den i to :) Personlig bruker jeg pølser eller noe annet godt som sporslutt for min hund er ikke interessert i skanken. Og det er vel kanskje ikke så rart siden den ikke har noe fornuftig sammenheng med blodsporbiten da den plutselig bare "henger der". Hovedsaken er at hunden får en belønning som markerer at nå er vi kommet til veis ende på sporet.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...