Jump to content

Tur innom Mørkgånga, Ringerike.


Øystein

Recommended Posts

Var en tur på Kalvedokk på et stevne på søndagen så jeg bestemte meg for å gå en tur til Gyrihaugen på veien hjemover siden siste gang jeg forsøkte så var det regn og tett tåke.

 

Første problem som dukket opp var et skilt om omkjøring ved Åsa bru da denne var stengt da jeg kom fra retning Vikersund. Siden jeg ikke var lokalkjent og viste hvor Åsa bru var (skulle til parkeringsplassen ved Damtjern), så tok jeg omkjøringen. Noe som viste seg å være feil, da jeg var på riktig side av Åsa bro. Oops.

 

Hadde resignert meg på å dra hjem men hadde lagt merke til en parkeringsplass med biler på veien til brua, så jeg kom på at det går en sti opp fra Steinsfjorden ca der.

 

Vel parkert så var det bare å sette igang med oppstigningen. Grei sti/kjerrevei oppover i slak stigning. Etter en drøy kilometer så kommer man til hvor stien opp til Mørkgånga tar av, mens hovedstien fortsetter opp til Skardet. Herfra var det relativt bratt oppover, og rett inn i en steinur som var noe av det jævligste jeg kan erindre å ha gått i. Nå er jeg dog en relativ fersking på turgåing, med hovedvekt på markaturer, men uff, likte meg ikke der. Etter mye pes og slikt kommer man seg opp til starten på Mørkgånga, en flott kløft i åssiden som strekker seg 30 meter oppover.

 

P1000787.JPG

 

Her gikk det over fra steinur til klippesteiner. Selv om det rant en bekk ned i kløfta og alt var vått, så var det lett å finne fotfeste. Det er montert en tykk wire langs høyresiden som var til stor hjelp for å dra seg oppover.

 

Vel på toppen så kan man se ned gjennom Mørkgånga.

 

P1000795.JPG

 

Så kan man gå ut på kanten av klippeveggen og se den flotte utsikten som det gir deg. Vel verdt slitet.

 

Nord-nordvestover, mot Norefjell tror jeg.

P1000789.JPG

 

Snøkledde topper i det fjerne.

P1000791.JPG

P1000792.JPG

 

Hadde egentlig tenkt meg videre opp på Gyrihaugen, men fant ut at det ville tatt såpass mye tid ekstra at det ville begynt å bli mørkt før jeg kom til bilene igjen, så jeg nøyde meg med å besikte Gyrihaugen fra Migartjern.

 

P1000796.JPG

 

Jeg tok den lengre, men bedre, veien ned via Skardet. Jeg kommer ikke til å risikere nakken på å gå ned steinuren under Mørkgånga, nei takk.

 

På vei nedover fikk man tid til et par gode bilder også fra stien.

 

Vestover mot Telemark, du ser Gaustatoppen i høyre del av bildet (pga solen rett i mot ser bildet mørkere ut en det var).

P1000800.JPG

 

Gaustatoppen i det fjerne (jeg tror iallefall det er Gaustatoppen :D )

P1000798.JPG

 

Utsikt over Steinsfjorden

P1000802.JPG

 

Alt i alt rundt 3 timer tok turen, og jeg er glad jeg har vært gjennom Mørkgånga nå, men vet ikke om jeg tar den turen en gang til. Mye greiere å ta en av de andre rutene som ender opp på toppen av Mørkgånga.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...