Jump to content

Scenar på rådyr


Trolldeig

Recommended Posts

He he. Ja, sant. Men jeg har sendt følgende mail i retur:

 

Hei igjen.

 

Joda, enhver jeger plikter å unngå påføre vilt unødige lidelser. Den er vi alle med på, men hvor går skille på baneprosjektil og ekspanderende "egnet kule til storvilt"? 

 

Det er flere kuler med hulspiss, opprinnelig beregnet for bane / konkurranse, men som fungerer utmerket som kule til storvilt. F.eks. Berger VLD.

 

Og hvorfor er ikke dette festet i en lov eller forskrift? Få eller ingen går inn på Deres side, for å finne ut om slikt, de går inn på Lovdata.no sine sider. Og du sier rundskriv, det ligger ute som "veiledning" hos Dere. Ergo er det ikke lovfestet det du skriver og som står i veiledningen fra Dere.

 

Håper du kan oppklare dette, da det Dere gjør igjennom Deres veiledning, er å forvirre jegere, ikke informere om klare fakta.

 

Mvh,

Link to comment
Share on other sites

Og her er svaret:

 

Hei Eivind.

 

Det er enhver jegers plikt å jakte humant. Det finnes en rekke gode storviltpatroner i handelen. Det er derfor ikke nødvendig å balansere på lovens yttergrense ved å bruke en storviltprosjektil som man er usikker på med hensyn til ekspansjon. Er du ikke sikker så styr unna. Vi kan dessverre ikke ta alle valg for jegerne. Det kommer stadig nye produkter på markedet og vi kan ikke «godkjenne» alle nye produkter.

 

Det er riktig at dette ikke er lovfestet og det vil det heller ikke bli. Jegeren selv må innestå for at det prosjektilet som brukes har tilstrekkelig kvalitet. De fleste jegere kjøper den ammunisjonen de får anbefalt i våpenbutikken basert på hva som fungere og hva folk flest bruker.

 

Som sagt, en del prosjektiler er beregnet for baneskyting. Både Sierra og Speer har så vidt jeg vet banepatroner med hullspill. Det samme har sikkert mange andre merker. Ikke bruk disse. Det er i prinsippet bare noen få prosjektiler hvor en i noen grad kan hevde å være i tvil. Det er liten tvil f.eks nå produsenten benevnes Machking. En vet da at disse ikke er beregnet for storviltjakt. Ikke bruk disse.

 

Mange prosjektiler er lagd for hurtig ekspansjon og det er bra for jakt på småvilt. Bruker selv Berger på rev med godt resultat. Men patrontypen kan selvfølgelig ikke brukes på storviltjakt selv om den skulle tilfredesstille forskriftens krav til anslagsenergi. Dette gjelder uansett om patronen har hullspiss eller ikke.

 

I de fleste tilfeller er de som stiller denne type spørsmål hjemmeladere. Hjemmeladere har et større utvalg, har større kunnskap, og en må forlange at de også velger produkter som ligger klart innenfor det som forlanges med hensyn til human jakt. Lovens krav om human jakt er ikke spesielt strengt og det finnes mange sikre valg av patroner/prosjektiler.

 

Når det gjelder produkter på markedet er det derfor slik at en jeger selv hele tiden må vurdere egnethet i forhold til bruksområde. Når det gjelder å informere er det nok også slik at mengden regelverk må være overkommelig. Å lage utfyllende regler for en liten gruppe av jegere er også egnet til å villede mer enn å informere.

 

Med hilsen

 

 

Ergo: Alle prosjektiler som ekspanderer er tillat. Men det er opp til jegeren å bevise (ved behov), at prosjektilet ekspanderer tilfredstillende ved storviltjakt. Det er ihvertfall hva jeg trekker ut av samtalen. Hva med dere andre? Er jeg helt på bærtur her?

Link to comment
Share on other sites

Det er riktig at dette ikke er lovfestet og det vil det heller ikke bli. Jegeren selv må innestå for at det prosjektilet som brukes har tilstrekkelig kvalitet

 

Dette er essensen, og slik det alltid har vært. Presiseringen i rundskrivet sier vel bare at hulspiss eller "ekspanderende" i seg selv ikke er godt nok, og det er vel heller ikke noe nytt? Om noen skulle finne på å skyte elg med V-max så vil man (med rette) kunne dømmes for uforsvarlig jakt.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...