Jump to content

VihtaVuori VS Norma


oglan

Recommended Posts

Du kan IKKE bruke norma og VV krutt om hverandre som om det var samme krutt. Det du derimot kan se på er brennhastigheten til kruttet. Det forteller deg hvor fort kruttet brenner, og du kan da velge krutt etter det.

 

Ser du på side 2 i VV ladetabellen så ser du en oversikt over brennhastighet på krutt. Du kan laste ned tabellen her!

 

Eksempel: La oss si du lader 6.5x55 patroner, og du har til nå brukt VV N160 krutt. Vil du lade samme kule med krutt fra norma kan du gå inn på tabellen for brennhastighet og finne et krutt som passer. Du ser da at Norma 204 brenner litt raskere enn N160, men det er ganske likt. Norma MRP brenner litt saktere enn N160, men det burde også være brukanes. Du kan da kjøpe Norma 204, eller MRP krutt for å lade med, men du må starte på nytt for å finne en trygg ladning.

Hvor du skal starte med ladedata tar du fra ladetabellene. Ikke bruk samme ladedata med ulikt krutt.

Link to comment
Share on other sites

Tusen takk for raskt svar, ser N130 og og Norma 201 er ganske lik. Må jeg ha mer eller mindre krutt når kruttet brenner fortere?

Må stille en del dumme spørsmål så det ikke blir bare tull dette.

Hvor stor forskell er det i kruttmengde mellom disse?

Link to comment
Share on other sites

Man bør ikke være redd for å stille dumme spørsmål når det gjelder lading :wink: Personlig ville jeg anbefale deg å kjøpe Ladeboken i en av de senere utgavene. Der står det meste om det du nok kommer til å lure på. Når dagen er kommet til selve ladingen, så er ikke noe bedre enn å få med seg en som har drevet med lading en stund.

Link to comment
Share on other sites

Når brennhastigheten går opp vil trykket også gå raskere opp. Et raskere krutt (relativt til et annet) vil derfor generere høyere trykk med samme kruttmengde fordi det brennes raskere.

Grunnen til at du trenger ulikt krutt til ulike kalibre og kulevekter er at det må være samsvar mellom kulas tyngde og brennhastigheten på kruttet. Jo tyngre kule, jo tregere krutt brukes. Det samme gjelder for hylsevolum. Mindre hylsevolum gir økt trykk (relativt).

 

I 223 rem vil forskjellen på maks kruttmengde mellom det raskeste og det tregeste kruttet som kan brukes til en kule variere med så mye som 4 grain. Det er 20% av kruttmengden!

 

Siden du er ny i ladeverden vil jeg anbefale deg å bruke et tregt krutt. Da får du en større sikkerhetsmargin i forhold til trykk. Husk at når du kommer opp til maks trykk vil en økning på 1% av kruttmengden gi deg 10% høyere trykk. Du bør derfor IKKE lade opp til maks før du veit mer om hva du driver med! :)

 

Lykke til videre, det finnes ingen dumme spørsmål!

Link to comment
Share on other sites

Ser du på side 2 i VV ladetabellen så ser du en oversikt over brennhastighet på krutt. Du kan laste ned tabellen her!

 

Og den tabellen er røbbisj - og må ikke brukes til å bytte krutt mellom produsentene (been there, done that... men fyra aldri de skudda)

eller beregne ladedata. Tabellen viser nok rekkefølgen av brennhastighet for de enkelte produsenter, men å trekke en rett strek og si

at alle på denne linja har samme egenskaper er helt feil. Brennhastigheten varierer etter hvilket volum kruttgassene skal fylle

og hvilke trykk det er snakk om.

Se f.eks på Vv 133 og Norma 202 som er helt sidestilt av Vv, men har helt forskjellige egenskaper og trykk (i de fleste kalibre).

Tror det er lagt mer arbeid i Ladebokens brenntabell ettersom den er produsentuavhengig... her finner du også mye om de enkelte kruttypenes egenskaper og bruksområder.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...