Jump to content

Større utfordringer i blodspor


Carmiks

Recommended Posts

Jeg har nylig kommet hjem etter at dømt blodsporprøve i Trøndelag i 28 grader og tildels sterk vind. Av 5 spor gikk 5 hunder til 1 premie og tre av dem fikk hp. Det var ørlite som skilte dem med og uten hp, og forstyrrelser som elg i sporet avgjorde vinneren av prøven. På tross av sterk vind og varme lå disse hundene på sporet med en enorm vilje til å følge det til slutt tross tiur og elg på deres vei. Det må nevnes fire av hundene var av rasen engelsk springer spaniel, men vinner var en hvit gjeterhund.

 

Av 22 påmeldte hunder ble delt ut 12 1. premier hvorav 9 var med hp resten 0, ingen 2 eller 3 premier.

 

Det triste er at på tross av mangel på godkjente ettersøkshunder brukes ikke disse hundene på ettersøk. Disse hundene tilhører eliten og bør få større utfordringer en et 600 blodspor med sine 10 meter med blodopphold 2 steder i sporet.

Hundene er gjennomtrent på spor og er på grunn av det meget lojale. Jeg ser er utstrekt samarbeid mellom hund og fører, et samarbeid som kommer godt med på ettersøk jakta. For førerne er dette hobby og en konkurranse form som er lett å organisere. De er redd for å ødelegge konkurranse hunden sin på ferskspor.

 

Det bør opprettes en eliteklasse med et spor som er mye lenger med innslag som tilbakegang over 15 meter og med skudd. Det bør slepes skank eller en annen vilt del gjennom sporet. Minimalt med blod i sporet, på bakken. Blodet bør sprutes opp i vegetasjonen Masse blod ved sporstart, sårleie og sporslutt.

Det ideelle ville være å gå med klovsko, men jeg har aldri sett slike sko og vet ikke om det er mulig å gå vanskelig terreng med disse.

 

Disse elite hundene bør få eget NM.

Link to comment
Share on other sites

Interessant.

Det er mogleg å spisse hunden med førar til å gå:

a) Konkurransespor innan gitte reglar

b) Ferskspor etter klovvilt

c) Spor etter eit skada klovvilt

Det ingen garanti for at ekvipasje c) vil lukkast med noko av a).

Det du kan oppleva er at hund av c) ser dumt på deg: "Hei, dette er ein kunstigt spor. Juks og fanteri! Køyr heim."

Hun av b) vil ikkje vera like spornøyen som c) i det tilfelle den kjem på eit kryssande ferskspor.

Korleis ein les ein konkurransehund av kategori a) som nærmare seg eit klovdyr har eg ingen kunnskap om.

Hundar som blir brukt i viltettersøk kan gi sine personlege signal som: Det står eit dyr i rettning der,-eller, no er det 100 - 200 meter til dyret, - eller, eit dyr rundar over og bak oss. Dette er viktigt for postering og skyttar.

Link to comment
Share on other sites

Carmiks: Kvaliteten på konkurransespor-hundane har nok auka mykje dei seinare åra. Betre treningsmetodar og meir konkurranse-trening er vel dei viktigaste faktorane.

 

Ein kan gjerne oppretta ein "elite-klasse". Korleis spora då skal vera, får ein koma attende til etter kvart. Men ein må for all del unngå å leggja inn for mykje "krims-krams-greier" slik at ein får problem med å finna arrangørar og sporleggjarar!

 

Å gå 1,5 eller 2 dagar eller meir... gamle spor er ein annan, relativt enkel, muligheit...

 

Du antydar at springerane gjorde det bra. Som springereigar er eg sjølvsagt glad for å lesa det. Det balanserer litt dette retoriske spørsmålet som ein finn ein annan stad på forumet: "Er det fordi springeren er en så fantastisk sporhund eller er det fordi flesteparten av de som har springere er konkurransemennesker som kjører land og strand rundt for å delta på sporkonkurranser?"

 

Sjølvsagt er ein ikkje garantert ein god sporhund ved å velja "rett" rase. Fornuftig trening og opplæring er nok heilt grunnleggjande.

 

At førarane er redde for å "øydeleggja" hundane på ferskspor, trur eg eg eit lite problem for mange rasar, truleg med unntak av drivande hundar som beagle, dachs, drever, basset... Har det eigentleg vore forska noko på dette, eller er det mest synsing basert på eitt eller eit par tilfelle? :)

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

...Det bør opprettes en eliteklasse med et spor som er mye lenger med innslag som tilbakegang over 15 meter og med skudd. Det bør slepes skank eller en annen vilt del gjennom sporet. Minimalt med blod i sporet, på bakken. Blodet bør sprutes opp i vegetasjonen Masse blod ved sporstart, sårleie og sporslutt.

Dette er slik man går spor i f.eks Finland og Sverige. Slepespor, skudd og nesten ikke blod. Lengden er nesten 1.4 km.

Link to comment
Share on other sites

Man trenger ikke gå over landegrensene for å finne konkuranse i slike typer spor men desse blir mest brukt innad i NSHK . Dette er ikke så vanskelige spor å legge og det er utfordrende både for hund og fører . Vi ser også at det er mange med andre hunderaser som gjerne vil gå desse spora og bra er det :) Legg ved en link der en kan se sporet og reglene http://www.nshk.org/index.php?option=co ... &Itemid=19

 

Som eies skriver i en annen tråd her har NSHK en landsdekkende konkurranse men det går på kvalifisering til landskamp med sverige . Der dei hundene (4stk fra hvert land)) som har mest poeng deltar i landskampen ,3 på hvert lag + reserve .

Konkurransen er slik at det er to dommere som dømmer alle 6 hundene . Det er også dommerene som legger ut sporene , dette for å få det så likt som mulig for alle 6 ekvipasjene .

Link to comment
Share on other sites

Eg tykkjer forslaga til jaktlykke og storvilt er interesante.

 

Innvendinga går mest på det arrangør-tekniske. Dei krev eit mykje større prøveområde, og spora er krevjande å leggja, ikkje minst tidsmessig. Tilgangen på sporleggjarar og prøveterreng er ikkje alltid like stor, over alt.

 

I Noreg har me hittil hatt stor breidde på konkurransane. Heilt unge og i tillegg dei eldre har vore med. Flott. Stor breidde i hundematerialet er viktig ikkje minst i avlen, for då får ein innsikt i kva mange hundar "duger til" i sporsamanheng.

 

Korleis er breidden i Sverige og Finland - det veit eg lite om?

 

Det er uheldig at me i Noreg har to "parallelle" system: NSHK sitt spor og Blodspor. Storvilt: Kjempefint at andre rasar vil prøva seg på dykkar system. Kjempefint at ekvipasjar frå NSHK går blodspor.

 

Mitt råd er å unngå å laga prøvesystemet unødig vanskeleg.

 

:)KEEP IT SIMPLE! :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...