Jump to content

winchester 1873, 44-40.


mariusxxxx

Recommended Posts

Du bør få en børsemaker med peiling på disse toggle-link mekanismene til å se over våpenet, er den mye brukt så har den ganske sikkert stort patronspill og bør fikses litt på. Etter hvert som disse mekanismene slites vil det oppstå slark i "kneleddet" som låser sluttstykket, og i stygge tilfeller kan også hullene til splintene slites helt ovale. Resultatet er at sluttstykket ikke går så langt fram som det skal når det går i lås, og litt for mye av hylsa blir da uten omstøtting av stål. Dette kan være farlig, selv med svartkrutt og lavt trykk.

En børsemaker med erfaring med slike kan rette opp det utroligste, men hvis mye må gjøres så koster det flesk. Det går fort en del arbeidstimer hvis en må til med påleggsveis og ny tilpasning av deler.

Hvis en børsemaker sier han må brotsje opp hullene og sette i større splinter, men ikke samtidig nevner påleggsveis eller andre måter å forlenge lenkene, så har han ikke peiling på denne mekanismen. Det er nemlig ikke splintene som skal ta imot rekylkreftene, men de runde endene av lenkene som går i eksakt tilpassede runde groper i de motstøtende delene. Splintene og hullene slites ikke ovale før disse flatene allerede er langt ute av toleranse; det er vanlig å måtte gjøre begge reparasjoner, men en alene er sjelden rett medisin.

 

Har du flaks så kan det jo også hende at den er trygg å skyte med som den er, men husk på at du ALDRI MÅ BRUKE RØYKSVAK AMMUNISJON!

 

Det kan gå bra både en og hundre ganger, men å bruke røyksvake patroner i slikt gammelt jern VIL føre til økt slitasje og stor sannsynlighet for at noe går i stykker. Du må derfor ikke bruke fabrikkammunisjon, selv om ammo i rett kaliber finnes i handelen.

 

Hvis du skal skyte med den, bruk hjemmeladninger med svartkrutt eller pyrodex og støpte blykuler. Ikke mantlede kuler, da løpsstålet i gamle Winchestere er veldig mykt så riflingen slites fort ut ved bruk av mantlede kuler. Winchester gikk over til en nikkelstål-legering i pipene sine i 1903, på grunn av problemer med slitasje ved bruk av røyksvakt krutt og de mantlede kulene som da var kommet på markedet. Winchestere fra før ca 1903 skal derfor kun brukes med svartkrutt og blykuler, eventuelt svartkrutt-substitutter som Pyrodex.

Link to comment
Share on other sites

Strengt tatt ikke, men i praksis kan det godt hende. Jeg tror at den offisielt riktige måten er å søke din lokale lensmann, det finnes et skjema for søknad om erverv av ammunisjon som antakelig kan brukes når man har en legitim grunn til å kjøpe ammo men ikke har våpenkort i aktuelt kaliber.

 

Uansett, hvis du ikke har erfaring med hjemmeladning og svartkrutt så vil jeg på det sterkeste anbefale deg å finne noen som kan gi deg litt starthjelp og instruksjon. Det går an å lese seg til, men er mye enklere hvis du får hjelp av noen som allerede kan triksene.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...