Jump to content

Gapahuk


bragisen95

Recommended Posts

Inspirert av denne tråden pakket jeg sekken i morges for å oppsøke en meget flott gapahuk som ble satt opp i fjor sommer. Den var nå rigget ned og eneste sporene etter gapahuken er 2 granstammer som er kvistet noen meter oppover og et ildsted som har vært foran åpningen.

normal_DSCN0719.JPG

Det kan kanskje være en viss moral i dette, at man rigger ned og rydder opp etter seg .

Link to comment
Share on other sites

Har desverre ingen gode bilder, og om dette kan kalles gapahauk lenger er vel også tvilsomt, men det begynnte med noen stokker, litt presening og planer om en tør plass å sove under jakta for ein kompis av meg.

 

Etter mange idèr, og en del timer har plassen (som var en bratt skråning) blitt grav ut så golvet blei flatt, så steinsatt for å ungå søle. soveplass til 7 lagdt, bål byttet ut med vedovn, bord kom på plass, innervegger av hjemmelagt vilmarkspanelspikkret opp. Trapp opp til åpningen av stein, og steinlagt gangvei ned til pissetreet.

 

Etter en tørr sommer, ble det lagt vannledning ned fra nærmeste elv, med tanke på enklere brannslukning, hvist uhellet skulle være ute.

Har også laget ei grue for tilbereding av lammelår eller steiker i ei steinrøys rett ved.

 

I vinter når vi lukket fronten med jærvendukene greide vi 10-12 grader inne når det var noen minus ute.

Det har jo tatt litt tid, og mye øl, men dette er guttetur plass nr1!

alt e bært inn av oss, ingen hest eller helikopter.

 

Har desverre ingen supergode bilder av plassen, men legger nå med et bilde av kjøkkenkrokken.

Det ble først prøvd med den lille vedogen, men den var ikke stor nok og nyter pensjonist tilværelsen intil videre

 

om det kansje ikke ser slikt ut, er det ingen 4 vegg, eg sitter i åpningen når dette bilde blei tatt!!

 

normal_P1010992.JPG

Link to comment
Share on other sites

Vet ikke helt hvor heftig gapahuk du vil ha, men kan jo forklare litt om den vi lagde under overlevelsen her i forsvaret... Kravene til en go gapahuk, som jeg kommer på i farten, er at taket skal ha vinkel på 45 grader og toppen er ca i brysthøyde (dette var ikke tilfelle på den vi lagde grunnet hatløsninger), Den skal og være dekket fra 3 sider, altså bakfra og begge sider. Det som er å tenke på når du skal sette opp en gapahauk er å tenke på vind og reflektor. Vind er viktig for at du skal klare å holde gang i bålet mens reflektoren gjør at varmen fra bålet kommet mot deg. En go reflektor kan være en stor stein eller fjellvegg som blir varm og varmer selv når bålet slukner. Dersom du ikke har mulighet til stein eller fjell, kan du lage deg en med raier som du lager oppover, slik som det er på bildene våre. Av utstyr var en patruliesag, 2 samekniver, 2 av forsvarets teltduker og 4x5 meter snøre.

Fikk ikke til bildene helt, så fint om noen moderatorer kunne hjulpet meg litt

 

 

Så det første du skal gjøre, er da og finne seg et sted. Vi fikk et relativt lite område å etablere på, noe som gjorde at område vårt ikke ble så bra. Det første vi gjorde var å samle sammen raier og ris til gapahuken. Alt som ble avkapp ble samlet som ved. Regelen er ganske enkel med at når du tror at du virkelig har nok, så trenger du dobbelt så mye.

http://www.kammeret.no/bilder/displayimage.php?album=lastup&cat=0&pos=0

 

Etter at vi hadde samlet inn nok, for så dobbelt så mye, satte vi igang. Siden det var en kald natt (-15 når vi la oss), så valgte vi å lage en veldig bred gapahuk, slik at begge to kunne få en bredside mot bålet og bedre varme. Det ble satt opp 3 loddrette raier, og noen vannrette over dem. Så dekket vi videre med tykke raier over taket. Dersom du skal dekke til med torv, så har du flere av disse og dekker på, men vi hadde teltduker å trekke over og ned på sidene. Vi begynte og å legge inn ris der vi skulle ligge.

http://www.kammeret.no/bilder/displayimage.php?album=lastup&cat=0&pos=1

 

Etter at teltdukene var trukket over og en reflektor laget, satte vi i gang bålet. Det som kan være kjekt, er en rullestokk som ligger nede ved risen, som hindrer deg i å rulle ned i flammene. Så var det bare å legge seg i jervenduken og sove så godt som mulig igjennom natten og det er her du er takknemlig for at du tok deg tiden å samle all den risen og veden.

http://www.kammeret.no/bilder/displayimage.php?album=lastup&cat=0&pos=2

http://www.kammeret.no/bilder/displayimage.php?album=lastup&cat=0&pos=3

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...