Jump to content

.43 Egyptian og .43 Dutch Beaumont


Vaquero

Recommended Posts

Interessant å lese litt historie rundt enkelte patroner og litt begivenheter på slagmarken:

Jeg har en patron .43 Egyptian 11,43x50R  Remington. Remington geværet var en suksess når den kom i 1867, mange land bestilte sine versjoner med egne kaliber. De nordiske landene innførte disse riflene på slutten av 1867-tallet. Egypt bestilte en ordre på 60.000 rifler fordelt på flere forsendinger. En forsending glapp for egypterne og franskmennene kjøpte dem i 1870 -71 (i egyptisk kaliber) hvor de havnet på slagmarken i den fransk - prøyssiske krigen. Frankrike benyttet disse ved siden av sine Chassepot-rifler (nåltenning). Remington produserte store mengder av denne egyptiske patronen, det skrives "Cartridges of the World" at Remington listet i sine kataloger .43 Egyptian som anvendelig i nederlendernes Beaumont-rifler. Altså kamrer egypteren i en Beaumont. Jeg har selv en Beaumont fra 1877. Når vi ser på disse patronene så skulle en ikke tro det, men kammeret på Beaumonten er ganske tolerant, en skutt hylse blåser ut mye. 11,3x51R Dutch Beaumont blir ofte beskrevet som .43 Dutch Beaumont, noe vi også leser på hylsebunnen til Bertram.

 

Originale fabrikkdata på disse patronene:

.43 Egyptian, dia .448" 400 grain kule - bly. v/0 1330 ft. 

.43 Beaumont dia .457" 345 grain kule - bly. v/0 1478 ft. 

DSC07078.JPG

 

DSC07080.JPG

 

DSC04324.JPG

 

DSC04325.JPG

 

DSC04323.JPG

Edited by Vaquero
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Når en holder på med gamle patroner så trigger det litt historielesing, det blir fort noen sidespor for å få litt bredere oversikt:

Det var britene som finansierte Egypt med Remingtongeværene i 1870. Frankrike må ha vært ganske desperate, de kjempet med ryggen opp i et hjørne. Paris var beleiret, historier forteller om matmangel og desperate innbyggere i Paris, det er påstander om at de spiste hunder og katter. Som franskmenn alltid har vært så var de gode på satiriske karikaturtegninger, bl.a. ble komponisten Richard Wagner illustrert som en beleirer av Paris og bombarderte byen med sine pauker og intense orkester. Franskmennene forsvarte  seg med "nye" og likevel utdaterte Tabatiére-rifler som minner mye om Trapdoor eller Snider-rifler, og selvfølgelig enda nyere Chassepot-rifler. Remington-geværet ble produsert kortreist hos "naboen" Belgia. Den Fransk-Prøyssiske krigen fikk også sitt drama i Norge. Ballongen La Ville d´Orleans traff Lifjell den 25. november i 1870. To kurerer ble senere mottatt som helter i hovedstaden. Den gangen var vel neppe prøysserne populære i Norge, flere nordmenn i frisk minne deltok som frivillige på dansk side i 1864 i kampen om Holstein-Slesvig, den Dansk-tyske krigen med Otto von Bismarck i en av hovedrollene. Det var få norske frivillige med på ulike avdelinger i den danske hæren, særlig er det nevnt norske feltkirurger og oppklaringspatruljer. På den tiden ble den omtalte drømmen om et forenet Scandinavia født, beskrevet som  bevegelsen "Scandinavismen" noe som forble en drøm. 

Jeg leste for mange år siden at en norsk komponist som oppholdt seg i Paris i 1870 ble stilt opp sammen med flere mot en vegg for å skytes, han klarte å flykte, det vitner om kaotiske forhold. Tror jeg leste det i boken "Musikkens verden",,,har den ikke, men om noen har den prøv å se etter Johan Svendsen, han forlot Paris i mars 1870 (eller var det en norsk kunstmaler, tror ikke det?)  Den fransk-prøyssiske krigen varte mellom juli 1870 til januar 1871.

 

Patroner: Det finnes også en .43 Spanish Remington, 11,15mm med 56,8mm. hylse, ganske forskjellig fra de to andre som er nevnt i innlegget over.  

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Remington_Rolling_Block_rifle

 

– De må ha strevet fælt – NRK Vestfold og Telemark – Lokale nyheter, TV og radio

Edited by Vaquero
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...