Jump to content

Rangitata

Members
  • Posts

    16
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

Everything posted by Rangitata

  1. @M67Stemmer! Hardy fra New Zealand?
  2. @M67 Mottatt! Hva slags karbonstokk har du på den?
  3. @Bergara-Man Tusen takk! Burde kanskje kjøpt det verktøyet du har. Veldig interessant å høre. Og takk for de siste samlingene og ladningene, gøy å se. @M67 Hei! Skyter med en sako 85 carbonlight, riggen er vel et ganske standard jaktoppsett, men har satt på en picatinnyskinne med sako s20 montasjer (anbefales). Bytter mellom en 3-20 pmii og en 1,5-6x. Veldig fornøyd med oppsettet. Skyter med jaktsekken som anlegg og sandsekk under kolben. Er bare interessert i å se hva jeg kan få til og forvente av presisjon med slike jaktkuler. Har brukt ttsx i fjor og på rådyr og rein i år, men er nå dritt lei av vinkling, blodslått og at dyra bruker lengre tid på å dø. Har inntrykk av at 120grs kobberkuler ikke er helt ideelt i 6,5x55? Tror kanskje det blir litt for hardt og lett. Vet ikke hva dere har av erfaringer der, men jeg føler meg ferdig med homogent i det kaliberet hvertfall på storvilt hvertfall… Kommer til å prøve annet krutt og se hvordan det går med mega’n. Noe av grunnen til at man begynner med lading er vel for å se hva man kan få til og finne en egen ladning som går godt. Er gøy å prøve litt forskjellig. Veldig fint å få vite hva som er realistisk, og hva dere mener er bra og godt nok. Og takk for tips til matchkuler, kommer til å lade det for toppjakt og skyting på litt lengre hold. @spindrift Jævlig gode punkter, takk! Setter pris på at dere gidder dele erfaring! Det er gøy!
  4. @Sølvrev @Bergara-Man Konge, takk for svar! Da skal jeg se om fattern har no MRP liggende i skapet, har hvertfall en boks N555, blir dette for raskt igjen? @Sølvrev Kruttladninga skal være rimelig innafor 0,1grs, tenkte mer på om variasjon i vekt på hylse eller kule har noe å si. Når selve patronen er ferdig ladd varierer de ferdige patronene med 1grs. Men det finner jeg vel ut om jeg tester
  5. Hei! Ganske fersk på hjemmelading, og får ikke helt til de nøyaktige ladningene jeg drømmer om. Har ladet en stige Lapua Mega med N217 og fant at 48 grs med coal 76mm gikk ok. Det er den øverste samlingen. Den nederste samlingen har 48 grs og 74mm coal. Hadde vært storfornøyd med den treskuddssamlingen (0,072 mil), men de to fluene irriterer meg (0,295 mil). Som regel når jeg skyter treskuddssamlinger sitter to skudd på en klistrelapp, med en flue. Har veid de ferdig lada patronene, og de har opptil 1grs variasjon. Ser noen sorterer både kuler og hylser på vekt. Er dette nødvendig, bør jeg prøve et annet krutt, vaske hylsene bedre, eller bør jeg være fornøyd og vurdere egne skyteferdigheter. Selv om jeg i grunn synes jeg skyter bedre enn dette. Synes bare det hadde vært gøy med fem skudd i én klistrelapp. Og spørsmålet er vel om 1grs variasjon hos patronene har så mye å si… Ladning: 6,5x55 Hylser: Norma Hetter: Federal LR Krutt: 48 grs Norma 217 Kule: Lapua Mega Coal: 76mm
  6. Oi kult! Tusen takk. Fikk litt ujevne samlinger i dag med ladningene på 100 meter, så må prøve litt til senere i sommer. Sikkert jeg som skjøt dårlig. Rakk én serie på 310 meter som ga meg ca. 1,6 mil opp og 3,6cm samling. Strelok sier 825m/s. Så stemmer nok bra, må som sagt prøve litt til.
  7. Ladet N555 og TTSX 120grs i 6,5x55 noen dager nå. Prøvde fra 43-46grs. Fant til slutt ut at 44,5grs med 1,5mm friflukt og patronlengde på 78,5mm ga omtrent hull i hull. Har ikke fått målt hastighet enda da jeg ikke har kronograf, men skal skyte på litt lengre hold etterhvert, så finner ut da.
  8. Takk for råd! Kammeret var jammen kjekt. Hos Hornady sin ladetabell så ligger maksladningene for GMX fra 43grs-47grs, og eneste oppgitte VV-krutt N160 på 45,4grs. I andre ladetabeller med både N555 og N160 lades det et par grs mer med 555 enn 160. Så om jeg starter på 43grs med 555 så kan jeg være trygg?
  9. Tar opp tråden igjen. Jeg er ny på hjemmelading, men vil begynne å lade for 6,5’en min. Det er en 6,5x55 med 56cm løp. Har kjøpt n555 krutt, og vil prøve hornady gmx. Prøvd å finne ladedata, men finner ikke for akkurat denne komboen, så er usikker på hvor jeg skal begynne, og har noen spørsmål: VV sine tabeller er for 67cm løp, endrer det for maksladninger når jeg har 56cm? Kan jeg bruke ladedata for 120grs tsx/ttsx? Hvilke krutt kan jeg bruke ladedata for, som jeg kan legge meg på eller mellom to stykker. Har prøvd å lest meg opp litt, men spør heller så jeg ikke gjør noe dumt.
  10. Ok skjønner det, og derfor vil jeg prøve å bli bedre på skuddplassering først og fremst. Jeg driver sikkert med flisespikkeri, men ville dele litt erfaringer også. Men er egentlig ute etter en kule som ekspanderer ganske likt hver gang, hvis det finnes da.. Har det noe å si at 223 går såpass fort at det derfor brukes mye fmj i slike kaliber, og at en fmj i 223 derfor er bedre enn fmj i 6,5?
  11. Et par eksempel på hvordan Diamond Line i 762m/s har oppført seg: På bildet med blodet skjøt jeg en tiur som jeg aldri fant igjen. Jeg tror jeg traff den høyt i ryggen. Den ligger nok død et sted, men bare de kommer seg på vingene en liten stund kan de komme langt. Tiurn som ligger på rygg kan man se et digert hull under stjerten. Skjøt den inn i brystet og kula gikk ut under halen og rev med seg masse innmat. Det er to eksempler, og jeg har opplevd mye i mellom der, med hull jeg omtrent ikke finner før jeg flår den, men oftest utgangshull to-fire ganger inngangshullet, noe jeg mener er ideelt. Også opplevd orrhaner hvor kula ikke har ekspandert, og vrengte haner. Jeg synes bare det er irriterende at det kan være så ujevn prestasjon på kula, og man ikke kan stole heelt på hvordan slaktet blir seendes ut etterpå. Når jeg opplever fugl som forsvinner med hullspiss kan jeg ikke fatte at helmantel skal være bra til noe annet enn trening. Det jeg til slutt sitter igjen med er at det beste er å være nøye med skuddplassering, helst skyte fugl i vingeknoken, og unngå å skyte de i ryggen.
  12. Takk for svar! @pererik, ja DL kulene jeg har brukt har jeg kronografert til 762 m/s i gamlebørsa mi, og siden jeg egentlig er fornøyd med disse så er det kanskje ingen grunn til å bruke annet. Men jeg håpet at Berger kulene har jevnere prestasjon når den treffer fuglen enn det jeg har opplevd med Norma. Se innlegget mitt under. @Polardego, sett det, ser han nå bruker ett eller annet verktøy for å minske hullet i spissen?.. @bardp, takk, synes det virker fornuftig. Kommer til å finne en litt ekspanderende kule, men kanskje ikke med såå store hull. Jeg tror man skal være mye mer nøye med skuddplassering på fugl enn det folk flest tenker. Et vomskudd på fugl har lik effekt som på hjortevilt har jeg opplevd...
  13. Denne tiuren fant jeg aldri igjen
  14. Hei! Jeg har tenkt å bruke sommeren på å forske meg frem til en ny hullspiss-kule for toppjakta. Jeg har tidligere brukt fabrikkladd Norma DL 130grs med stort sett godt hell, men har noen erfaringer med sprengt fugl og skadeskyting. (Sprengt fugl gjelder særlig orrhane og tiur skutt inn i ryggen, og skadeskyting på tiur antageligvis vomskudd). Stort sett er den fabrikkladde patronen bra nok, om man treffer der man skal, men har lyst til å finne en go'ladning. Kommer definitivt ikke til å bruke spisse helmantel-kuler da jeg er skråsikker på at det vil føre til mye mer skadeskyting. Det er tross alt veldig mye bedre med ett og et halvt tiurbryst enn en levende tiur med gjennomtrekk i brystfilleten! Jeg er ny på hjemmeladning, men har forhørt meg litt om det, og basert på litt info her og der har jeg lyst til å prøve Berger Long Range Hybrid Target da jeg ser for meg den ekspanderer marginalt nok for tiur, med hullspiss og litt tykkere jakke(?), samt litt høyere vekt og god bc. Har kommet fram til at VV N555 krutt kan være lurt da denne visstnok skal være jevn. Satser på å bruke ladningen til toppjakt og litt langhold. Håper jeg ikke er helt av skiva. Skal få tak i ladeboka, og få hjelp i begynnelsen, men har tjuvstarta litt med planlegginga av patronen. Har også vurdert scenar, men har opplevd større ødeleggelser med de... Tenker å bruke kula i en Sako 85, 6,5x55, 1:8 riflestigning, 56cm løp. Kom gjerne med korrigeringer og andre tips! Tusen takk!
×
×
  • Create New...