Jump to content

ASolberg

Members
  • Posts

    57
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by ASolberg

  1. Det vil jeg altså kalle et virkelig godt forsøk på metallsilhuett. :-) 38/40 og 39/40 var vell verdenstoppen den gang (eller litt over?), og verdenstoppen i dag også! ... med lang arm og første forsøk!

     

    Men er vell samme gamle leksa å lære av dette kanskje... det hjelper å trene... og det hjelper enda mer å trene MYE! 

     

    Jeg må innrømme at jeg egentlig ikke vet hvor mye Metallsilhuettskyttere i verdenstoppen i rifleklassen trente den gang eller nå. Jeg tror jo de trener mye...kanskje et sted mellom 20-35 000 skudd i året?...men når Heiestad klarte å stå i et treningsregime med over 120 000 skudd årlig gir det jo resultater tydeligvis....   

     

  2. M67 skrev (56 minutter siden):

    Helt fullstendig. Jeg satte opp en stage med ett (ETT) ståendeskudd engang. Jeg ble nesten jaget ut av hele PRS - og det var på 20x20 gong på såvidt over 100m. Det skal sies at de fleste traff, men det var IKKE populært.

     

    K

    Men så tenkte jeg på de beste PRS skytterne i verden. De må jo ha en vanvittig treningsbase med skudd i ustabile stillinger, med ustabile siktebilder osv. Dersom man tok fra dem prs rifla og gav dem en sako varmint i 223 i steden og 10 000 øvingsskudd til å skyte stående lang arm, ville de ikke etter det også skyte svært bra stående lang arm? Kanskje ikke 1,5 moa, men noe som allikevell var veldig, veldig bra?

  3. Rugerdud skrev (52 minutter siden):

    Dette her blir jo helt feil. Da alle forskjellige skyteformer trener på sin måte å skyte. De har egne stillinger etter hva som er lov og utstyr tilgjengelig. Men frihånd, uten spesial klær osv så tenker jeg så på listene over jaktfelt resultater og se på "Jeger A" klassen. Der har du lang arm uten reim og drakt. Topp skyttere der fyller løypene gang på gang så da har du gode skyttere etter det du spør om ;) 

    Ja, enig i det at alle utøvere i sine grener trener på sin måte og sitt program. Og det jeg tenkte på var egentlig hvor god er de aller, aller beste skytterne til å skyte stående med lang arm på en liten stillestående blink. Det Torf sier om viltmålskyttere som skyter over 100 000 skudd i året innebærer vell blant annet at de hadde gjort rent bord i alle metall silhuett rifle konkurranser bare ved å stille og skyte med lang arm, selv om øvelsen skytes med støtte på hofta, (forbehold om vindbedømming så klart, men lell!)
     

    Så vet jeg ikke om A-klassen i jaktfelt holder 1-1,5 moa på skytinga når de skyter stående. Men hvor nær er de egentlig når de skyter stående lang arm? Er de under 3 moa, eller under 2,5 moa?

  4. Så der er den! 5 cm. Det må være utrolig gøy å være så god!! :-)

     

    Hvor store blir utslagene på "fluene" for de som skyter på dette nivået (hvor mange cm fra samlingen for øvrig)? Har de egentlig helt eliminert fenomenet med "fluer"/"sleivskudd"?

     

    Når jeg selv skyter 100 skudd stående vil mesteparten av skuddene være i en definert sirkel. Men avhengig av skyteform vil det være alt fra noen få  "fluer" utenfor denne sirkelen, til ganske mange. Hvis min egen skyteform er god er "fluene"/sleivskuddene kanskje 10-15 cm ut fra denne sirkelen med "gode skudd". Men hvordan er det for de som er aller best mhp "sleivskudd"? Ville sleivskuddene også lagt i 10eren på halvmeterskiva på 100 meter, eller ville de også noen ganger hatt en og annen i 9er eller 8er?  

  5. 120 000 skudd på et år... er helt utrolig imponerende treningsdose. (måtte telle nuller der en liten stund!) snakk om beinhardt arbeid! 

     

    Hva hvis noen av disse byttet gevær til godt balanserte jaktrifler, med godt avtrekk, god presisjon og valgfri optikk, og med en patron med "litt" rekyl, la oss si 6,5x55. Tror du @Torf at de hadde prestert på omtrent samme nivå da som med 22 LR? eller tror du de hadde skutt enda bedre, eller litt dårligere? Eventuelt hvor mye bedre/dårligere?

     

    Rett og slett, hva ville den ultimate "gullstandarden" vært for 100 m skyting med en rifle godkjent til storviltjakt, stående lang arm, normale klær, prestert av de aller, aller beste?  

  6. Torf skrev (48 minutter siden):

    Med lang arm er viltmålskyttere best.

    Det er mange utrolig gode resultater som er skutt uten stiv skytejakke.

    På statiske innskytingsskiver har jeg sett mange som ligger rundt 1 - 1,5moa. 

    Oi oi... ja... det er jo bare et helt spinnvilt nivå! :-)  Takk for svar  @Torf

    Kan du si noe om hvor mange slike individer det dreier seg om innen viltmålsskyting som er på dette nivået i verden (1-1,5 moa skyttere, stående lang arm, normale klær)? 

     

    Er resten av gjengen med utøvere som skyter viltmål internasjonalt "like bak" dette nivået vil du si? F.eks klarer de fleste utøverne som skyter viltmål i internasjonale konkurranser å holde seg innenfor 2 moa f.eks?

     

  7. Kom til å lure på dette her om dagen.

     

    Hvem er de beste i verden til å skyte stående fri hånd med rifle? (Og da mener jeg "fri hånd", dvs stående skyting uten at albuen støttes på hofta, ingen reim og hvor man bare bruker "normale" klær.)

    Og ikke minst hvor god presisjon har de?  

     

    Jeg tenker jo at de beste utøverne innen f.eks PRS, silhuettrifle, IPSC rifle, viltmål, ulike program internasjonalt for jaktfelt, eller ISSF/DFS ville treffe små mål stående fri hånd.

    Men hvor små mål kan de treffe noenlunde forutsigbart?

     

    Hva ville treffprosenten bli dersom man hengte opp en rund gong på 100 meter som var 3 moa, 2,5 moa, 2,0 moa eller 1,5 moa?

     

    Jeg ville jo gjette at treffprosenten på 3 moa ville blitt rimelig høy for de beste. Men hvor høy ville treffprosenten vært? Hvem ville de vært? Og hvor langt nedover i målstørrelse kunne de gått fra 3 moa og allikevel hatt høy treffprosent med valgfri rifle og optikk?    

  8. Har en S&L M97 med 6xc-løp (S&L-løp også), som har vært et veldig vellykket prosjekt. Billig og bra egentlig. 

     

    Børsemaker Hansen lager jo løp til både Sauer og S&L. Et Krieger løp i Schultz&Larsen 6XC kan jo bli riktig bra det også? 

     

    Men en Tikka T3, med KRG Bravo stokk og Krieger løp i 6 XC.... Burde man ikke komme under 35 000 kr. med det hos Hansen? Riktig bra presisjon også?

     

     

    • Like 1
  9. Børsemaker hansen lager også s&l piper på bestilling. Da kan man få en krieger pipe i 6 xc f.eks. Kjøpe en brukt s&l og kjøpe pipe hos hansen burde være en billig måte å få det til på i hvertfall. Da får man enda rustfri pipe hvis man vil. Presisjonen med en hansen pipe fra krieger burde i alle tilfeller ikke bli dårligere enn en s&l pipe. Og kanskje kan samlingene tom bli f.eks 2 mm bedre med en kriegerpipe?

  10. Det går også an👍 Gjorde det et par sesonger til jeg ble skikkelig lei av å bære to våpen. Så ville jeg kjøpe nye våpen og fant ut at dersom man legger summen av en bra hagle sammen med summen for en bra rifle, så får man summen til en bra drilling, og sparer 1,5-2,5 kg i vekt. Etter det har det alltid blitt «riktig» børse jeg har tatt med på fjellet eller på småviltjakt med losende hund av en eller annen sort. Men en småkaliber rifle kan jo bygges veldig, veldig lett og fremdeles være bra👍

    • Like 1
  11. Fjellrypejakta har mye å by på, både korte hold, lange hold, sittende rype på haglehold, ryper som flyr innenfor haglehold, ryper du ser som lander igjen som du kan smyge inn på nytt på et kortere hold, skjær fugl på 60 m, skjær fugl på 200, «tam» fugl på 20-50-70 meter, riflejakt med mye og lite vind, og haglejakt med mye og lite vind. 
     

    det som helt klart gir best uttelling over tid i alle disse vekslende værforhold, og vekslende humør på rype, er et kombigevær. Til og med hvis kikkerten sitter fast på børsa hele tiden kan man gjøre mye og bra støkkjakt, i tillegg til å treffe bra på rifleskudd litt utover forbi 100 m. 
     

    en brukt kombi på finn.no i cal 222, eller 223 er kanskje glimrende i starten. Til og med 22 hornet og 22 magnum vil gi deg mange ryper under 100 meter. 22 lr børse bør du kjøpe deg på siden så du har et gevær å lære å skyte med.  Dersom man kjøper seg en kombi og et salonggevær så er man i gang tenker jeg. Så vil man gjøre seg erfaringer etter hvert som gjør at man finner ut hva man skal ha neste gang.  Men til fjellrypejakt mener jeg at til og med en dårlig kombi gir best uttelling over tid. I hvert fall noe å tenke på… 😊

    • Like 2
  12. Har noen av dere forsøkt å lade feks 168 gr ABLR,  175 gr ABLR, eller andre jaktkuler med BC på ca 0,6 i 7x64? Lurte også på om noen av dere også hadde erfaring med å lade 160 gr accubond? Hadde vært veldig interessant å høre hvilke krutt dere brukte og hvilke hastigheter dere fikk ut av den. 
     

    Er i veldig grundig vurdering på å kjøpe meg et løp i 7x64 til min s&l. Kjempekaliber til alt mulig, men det er særlig til utenlandske fjelljakter der ting av og til (og til og med ofte) ikke går helt etter planen, at jeg vurderte disse kulene og kaliber. 
     

    noen som har prøvd? 😊

  13. Prøver meg på en liste over vilt som bør/må ha en grovere patron enn en 30 magnum av en eller annen sort: 

     

    - neshorn

    - bøffel

    - elefant

    - kanskje sjiraff? 
    - edit: flodhest
     

    ….. har jeg glemt noen, eller er listen egentlig så kort? 
     

    Vurderingen min blir da egentlig at det er en hellsikkes mange viltarter (alle i hele verden utenom disse 4-5) hvor en 30 magnum av en eller annen sort er mer enn tilstrekkelig eller til og med litt i overkant. 
     

    har man råd til neshorn, elefant og bøffel så har man råd til en ekstra hagn, dakota eller hva det måtte være😊 det må jo være dobbelt så bra med to!

     

    For min del skal jeg foreløpig ikke hverken på grizzly, neshorn, elefant, bøffel, eller isbjørn, så en 7 mm magnum hadde holdt i lange baner. 

    For øvrig er det få ting så vakkert som en hagn eller dakota m10 👍😊

×
×
  • Create New...