Jump to content

ASolberg

Members
  • Posts

    46
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by ASolberg

  1. Jeg synes han burde gjort begge deler. Både skutt 5 pakker med jaktrifla på 5 treninger, men også skutt 1000 22 lr skudd. Til sammen blir resultatet mye bedre enn å bare gjøre den ene av delene.
  2. Børsemaker hansen lager også s&l piper på bestilling. Da kan man få en krieger pipe i 6 xc f.eks. Kjøpe en brukt s&l og kjøpe pipe hos hansen burde være en billig måte å få det til på i hvertfall. Da får man enda rustfri pipe hvis man vil. Presisjonen med en hansen pipe fra krieger burde i alle tilfeller ikke bli dårligere enn en s&l pipe. Og kanskje kan samlingene tom bli f.eks 2 mm bedre med en kriegerpipe?
  3. Bruker K magasinet i min s&l i 6xc. Det mater helt fint med 100-105 gr kuler. Har ikke prøvd med lettere kuler, det skal sies. Pipen fra s&l i 6xc er jeg svært fornøyd med
  4. Det går også an Gjorde det et par sesonger til jeg ble skikkelig lei av å bære to våpen. Så ville jeg kjøpe nye våpen og fant ut at dersom man legger summen av en bra hagle sammen med summen for en bra rifle, så får man summen til en bra drilling, og sparer 1,5-2,5 kg i vekt. Etter det har det alltid blitt «riktig» børse jeg har tatt med på fjellet eller på småviltjakt med losende hund av en eller annen sort. Men en småkaliber rifle kan jo bygges veldig, veldig lett og fremdeles være bra
  5. Fjellrypejakta har mye å by på, både korte hold, lange hold, sittende rype på haglehold, ryper som flyr innenfor haglehold, ryper du ser som lander igjen som du kan smyge inn på nytt på et kortere hold, skjær fugl på 60 m, skjær fugl på 200, «tam» fugl på 20-50-70 meter, riflejakt med mye og lite vind, og haglejakt med mye og lite vind. det som helt klart gir best uttelling over tid i alle disse vekslende værforhold, og vekslende humør på rype, er et kombigevær. Til og med hvis kikkerten sitter fast på børsa hele tiden kan man gjøre mye og bra støkkjakt, i tillegg til å treffe bra på rifleskudd litt utover forbi 100 m. en brukt kombi på finn.no i cal 222, eller 223 er kanskje glimrende i starten. Til og med 22 hornet og 22 magnum vil gi deg mange ryper under 100 meter. 22 lr børse bør du kjøpe deg på siden så du har et gevær å lære å skyte med. Dersom man kjøper seg en kombi og et salonggevær så er man i gang tenker jeg. Så vil man gjøre seg erfaringer etter hvert som gjør at man finner ut hva man skal ha neste gang. Men til fjellrypejakt mener jeg at til og med en dårlig kombi gir best uttelling over tid. I hvert fall noe å tenke på…
  6. Ja. Det er jo et poeng. Magasinet har lengde på 86,9 mm, så patronene blir i hvert fall ikke lenger enn det. Er avhengig av å få god presisjon på prosjektet dersom det skal bli med på turer utenlands.
  7. 880 m/s var jo finfin fart på den kula. Da får du kanskje plass til litt ekstra krutt pga lengre col? Kanskje man kan få ut rundt 850 m/s med 60 cm pipe og col på rundt 84 mm? Har du eventuelt prøvd?
  8. Har noen av dere forsøkt å lade feks 168 gr ABLR, 175 gr ABLR, eller andre jaktkuler med BC på ca 0,6 i 7x64? Lurte også på om noen av dere også hadde erfaring med å lade 160 gr accubond? Hadde vært veldig interessant å høre hvilke krutt dere brukte og hvilke hastigheter dere fikk ut av den. Er i veldig grundig vurdering på å kjøpe meg et løp i 7x64 til min s&l. Kjempekaliber til alt mulig, men det er særlig til utenlandske fjelljakter der ting av og til (og til og med ofte) ikke går helt etter planen, at jeg vurderte disse kulene og kaliber. noen som har prøvd?
  9. Det dumme er jo også at det jammen ikke er mange nye kikkertsikter å velge i nå om dagen i den vektklassen. Da må man jo henvende seg til finn.no. Men noen modeller er det jo.
  10. Gratulere med et hærlig jakt og fangstår
  11. Prøver meg på en liste over vilt som bør/må ha en grovere patron enn en 30 magnum av en eller annen sort: - neshorn - bøffel - elefant - kanskje sjiraff? - edit: flodhest ….. har jeg glemt noen, eller er listen egentlig så kort? Vurderingen min blir da egentlig at det er en hellsikkes mange viltarter (alle i hele verden utenom disse 4-5) hvor en 30 magnum av en eller annen sort er mer enn tilstrekkelig eller til og med litt i overkant. har man råd til neshorn, elefant og bøffel så har man råd til en ekstra hagn, dakota eller hva det måtte være det må jo være dobbelt så bra med to! For min del skal jeg foreløpig ikke hverken på grizzly, neshorn, elefant, bøffel, eller isbjørn, så en 7 mm magnum hadde holdt i lange baner. For øvrig er det få ting så vakkert som en hagn eller dakota m10
  12. Men i mangel av scoutsikter… hva ville mon tro col. Cooper tenkt om en slik en? Ville han ikke, mon tro, egentlig vært ganske fornøyd med en aimpoint på børsa?
  13. Tenker da på 6xc jeg da Vell og merke hvis man lader ammunisjonen selv. Riflejakt etter hare, rype, gås, rev, kan jo ofte foregå på steder som er litt vindutsatt, og da finnes det jo fine kuler for det i 6mm som gir litt mer marginer på dager med litt friskere vind. 6xc kan også lades til 1200 m/s med lette varmintkuler. Så dersom man skyter inn på 200 m(eller230), så blir kulefallet meget lavt helt til 300 meter, og man trenger å korrigere veldig lite i siktepunkt. Dersom lokkejakt på rev er aktuelt, gir jo dette et godt utgangspunkt etter min mening. 6xc kan også lades med f.eks helmantel med hastigheter helt ned i rundt 800m/s dersom man f.eks ønsker ammunisjon som er ekstra skånsom til rype. 222,223, 6,5 er jo finfine alle de også, og jakter jo selv mest småvilt med 7x57r i en drilling. Føler ikke jeg taper mye på dette, siden 90-95% av alle skuddene er under 150 meter. Men ved avstander over 150-200 meter og i litt vind på toppjakt, lokk, gås, hare, rype så har jeg sansen for 6 xc
  14. Jeff Cooper: Cooper advocated four basic rules of gun safety: All guns are always loaded. Even if they are not, treat them as if they are. Never let the muzzle cover anything you are not willing to destroy. ... Keep your finger off the trigger till your sights are on the target. ... Identify your target, and what is behind it. punktum.
  15. Tenker også det at et 2 cm avvik er fint innenfor for en jaktrifle, og i hvert fall alt jeg har tenkt å bruke børsa til. Hvis jeg forstår deg rett, så kan vi si at fenomenet ikke er helt uvanlig og godt kan oppstå på ei rifle, også som følge av kvalitet på pipeemne og tilpasning. Men er det da slik at risikoen for at dette oppstår, med avvik f.eks over 4 cm, er økende jo tynnere pipa blir? eller er det slik at det er andre faktorer som kvaliteten på tilpasning og kvalitet på pipe som avgjør dette uavhengig av løpstykkelse?
  16. Takker for svar. Da er det bare å begynne feilsøkingen med andre ord Kan et slikt asymetrisk forhold eksempelvis være hvis demperen ikke er helt korrekt tilpasset våpenet?
  17. For å gå litt tilbake til åpningsinnlegget så tenkte jeg på spørsmålsstillingen: Når tid avviker kaldskuddet så mye fra de neste tre fire skuddene at det blir et problem? Jeg har eksempelvis en S&L pipe som jeg er meget sikker på at kaldskuddet ikke avviker i forhold til de neste tre fire skuddene. Har tidligere også hatt en rem 700 som på slutten konsekvent skjøt et første skudd 4 cm opp og 2 cm til Høyre på hundremeteren sammenlignet med hvor resten av samlingen satt i første serie, og de påfølgende seriene. Endte med at pipa ble kassert. Som nevnt lenger opp i tråden har jeg nå en forbes lettvektsrifle. Når jeg skyter denne med demper har jeg en mistanke om at kaldskuddet går 2 cm for høyt og kanskje 1 cm til høyre. Men den første treskuddssamlingen pleier likevel være rett over 1moa, altså slettes ikke værst samling. Men har enda ikke skutt første treskuddssamling med denne rifla under 30 mm på hundremeteren, samtidig som påfølgende treskuddssamlinger går på rundt 15-18 mm med den kula jeg har skutt så langt. Jeg liker jo best at kaldskuddet skal gå likt med resten, men når avviket blir så lite så er det vell strengt tatt godt nok for alt man skal bruke en lettvektsrifle til? kan man kanskje si at noen små avvik på kaldskuddet i forhold til de påfølgende tre fire skuddene må man som regel regne med uansett om børsa er custombygd, dyr eller billig, og når man finner ei børse som er bra på kaldskuddet så passer man på å beholde denne? Eller er jeg for lite ambisiøs og på viddene her?
  18. Hvis man snakker om kompromissløst lettvekts custombygg, har jeg tidligere drømt om nedskalerte kasser og/eller titankasser fra f.eks defiance machine, carbonløp i sendero profil (eller så tynn man får dem)og carbonstokk. Men behovet har desverre ikke stått i forhold til prisen og tiden det ville tatt for et slikt bygg. Pipelengden skulle vært 50 cm som kanskje er «standarden» på løpslengde for sheep rifles og mountain rifles over dammen? Kort pipe er kanskje viktigst for meg av praktiske hensyn når det gjelder lettvektsrifler. Den lette rifla må være bærbar og hendig i tillegg til å være lett. Sånn sett er det kanskje en grunn til at 50 cm er vanlig på mountain rifles over dammen?
  19. På vortex podcast episode 122 har de en gjennomgang av lettvektsrifler. Her er et bygg som Kanskje kan sies å optimalisere alle parametere samtidig som vekta skal være lavest mulig? Tror det hele ender på 2,3 kg med heavy contour pipe. Har selv en forbes 24b i 6,5x55. På denne er pipen beddet hele veien ut, noe de også gjør på NULA Riflene så vidt jeg vet. Hva som blir den reelle effekten av å bedde hele pipa vet jeg ikke. Tror jeg like godt kunne hatt frittliggende pipe i denne stokken og vært like fornøyd. Hvis jeg ville optimalisert noe tror jeg at jeg hadde gått for et enda bedre avtrekk på denne børsa. Etter å ha skutt lettveksrifler i noen år nå tenker jeg at et godt avtrekk er Så klart viktig på alle rifler, men definitivt på lette rifler. er sikreste veien til superpresisjon kanskje å sende en rem seven, eller sako kasse til Rafdal og få et 50 cm fluta liljaløp og lett stokk? Han har i hvertfall noen gode salgsreklamer på nettsida sin som kunne peke i den retning
  20. Dersom man snakker presisjon til F.eks rypejakt er det jo veldig kjekt om treskuddssamlingene er under 20 mm på hundre meter. Det tenker jeg er bra nok, men at det gjerne kan være bedre også. Helst vil jeg under 15 mm på samlingene, men det er da ikke hele tiden at skyteformen er god nok til at man kan «bestille dette». Rypebrystet er vell 7-8 cm i bredden i front, så jo bedre samling jo bedre er det. av større betydning er at disse skuddene går innenfor en firkant med fire merkelapper (Blir vell 34x34 mm firkant) hver gang jeg sjekker innskytingen på våpenet. Når dette repeteres med anlegg på sekk over tid føler jeg at utsiktene er gode for neste jakttur med drillingen etter rypa, hare, rev og alt annet småvilt. hvis jeg skyter dårligere enn dette så irriterer det meg selv om det nødvendigvis ikke blir noe mindre fangst av den grunn. Til vanlig jakt på storvilt er det vell ikke så nøye så lenge børsa går under 35 mm på treskuddssamlinger? For går den over 40 mm på 100 meter, og man plutselig dobler avstanden til 200 m, så ja... da har man jo nesten 10 cm mulig egenspredning på våpenet, som kanskje faktisk kan få noe å si for skuddplasseringen selv på en elg? Elgkalv? Har opplevd en gang på utenlandsjakt å ha lånt ei børse som samla sånn rundt 50-60 mm på hundre meter. Må si at akkurat det låg og gnog bak i skallen under hele oppholdet, og helt opp til like før det skulle skytes. Fant vell ut at for min del var det ikke fullt så artig å jakte med slike børser...
  21. Jeg opplever at tørrtrening er viktig med lette rifler. Og det er det jo med vanlige rifler også, men ekstra viktig å ha et visst volum tørrtrening med lette rifler. Videre må det trenes jevnlig med børsa slik at man blir vandt til den ( ikke noe nytt det egentlig), men hvis man skyter lettvektsrifler sjelden ift rifler med mer normal vekt så er kroppen, koordinasjonen, finmotorikken og mindsettet på en måte ikke calibrert til å skyte børsa bra. Skyter mine lettvektsrifler like bra som de andre når alt er på plass fra stående, sittende og liggende. (forutsetter nok at tidspresset er moderat eller lavt.) Som Sunnmøringen også peker på så har jeg det som kan kalles «a firm grip» om våpenet. Holder ikke så hardt at jeg «må ta i» men holder heller ikke løst. Kan kanskje best sammenlignes med grepet man har rundt hammeren når man slår inn en spiker på 50-70 mm eller lignende. Fokuserer på å utvikle en god stilling når jeg skyter. For som nevnt tidligere er det viktig å ha kontroll på rekylopptaket. Det er klart at man også blir straffet hardt hvis man tar dårlige avtrekk. Mener i grunn at jeg har blitt bedre skytter etter at jeg har skutt en del med disse lette riflene pga forholdet til avtrekk og rekylopptak. Med den ene lettvektsriflen skyter jeg på 100 m skiva typisk innenfor: 48-50 poeng liggende, 48-49 poeng sittende og 42-47 poeng stående fri hånd. (Dette er da ikke med 2 min skytetid, går nok litt lenger tid enn det). Med støtte på pakksekk, sovepose og lignende skyter ene børsa greit innenfor 30mm på 100 meter med og uten lyddemper. dette er en forbes 24 b i 6,5x55 på 2,5 kg. Om denne skytinga er bra eller dårlig kan nå diskuteres, men er heller ikke poenget. Poenget er at til mange former for jakt kan en lettvektsrifle brukes med litt trening og absolutt levere varene i en rekke ulike situasjoner. men... får ikke til å skyte dem med tofot, og ser dem ikke akkurat som førstevalget på drevjakt på villsvin. over dammen er det jo stort også med såkalte sheep rifles. i hvertfall skrevet en del om det, og brukes en del til fjelljakt der. Etter særlig å ha skutt med forbes rifla på gong ut til 500 meter er jeg også overbevist om at også lett utstyr kan gjøre jobben på krevende og bevegelig jakt hvor også avstandene kan dra seg ut litt.
  22. Synes msteiro sin liste er fiin fin. Har også stor sans for col Cooper. Selv skyter jeg ca halvparten av skuddene på bane i stående fri hånd. I tillegg til et uant antall avtrekk i stående som tørrtrening hjemme på stuegulvet. Resterende skudd på bane prøver jeg å fordele i så mange stillinger som mulig, og også etter hva som står på årets jaktkalender. Ved å trene får jeg både ydmykhet og ferdighet. Begge deler er like viktig synes jeg. Men minst like interesant ville vært å diskutere hva vi fokuserer på, hvilke arbeidsoppgaver osv når vi skyter i de ulike stillingene til jakt. Har dere noen synspunkter og erfaringer å dele om dette? F.eks så hadde thomas haugland en flott artikkel om dette i siste vapen tidningen, men da speaifikt ift liggende med tofot, som er en av mange stillinger som inngår i et repertoar for allsidighet. Har dere noen synspunkter?
  23. Er det noen av dere som har startet skytetreningen til en kommende utenlandstur eller til jakta kommende høst? Eventuelt startet innskytingen av børsa til denne vinterens lokkejaktsesong på rev? Hvor mye skyter dere? Hvordan trener dere? Hva vektlegger dere i skytinga? Har dere noen arbeidsoppgaver dere fokuserer på fra trening til trening?
×
×
  • Create New...