Jump to content

tussehaugen

Members
  • Posts

    1,598
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    5

Posts posted by tussehaugen

  1. bardp skrev (44 minutter siden):

    Nå bor jeg i Nordland og oppholder meg en god del i Nord-Troms. Etter det jeg kan se så er jo 99% av motorisert ferdsel i utmark der ren rekreasjonskjøring (tilkjøring). En innskjerping er etter min mening helt på sin plass.

    Rekreasjonskjøring er også til nytte.

     

    Den lokalkunnskap og mengdetrening man opparbeider er helt unik. Det er i stor grad denne erfaring våre "hjelpeorganisasjoner" er prisgitt i ein skarp situasjon.

    Hjelper lite med S i førerkortet, kveldskurs i kart og kompass når det virkelig gjelder. Man slike sliter med å ta seg fram i preparerte alpinbakker ..

     

    Når er det veldig OT her, båt og vannscooter på sjø har ingenting med saken her å gjøre. Hyttefelt, tja.

    Tillates bygging små man også forstå at det generer aktivitet i området.

     

    Spørsmålet er om det nye lovutkastet vil bli akseptert i distriktene ril motsetning til den gamle som rapporten forteller mye om.

  2. Regjeringen mottok i går rapporten fra arbeidsgruppa som over 3 år har hatt som oppdrag å revidere motorferdsellov av 1977.
    Stor og tung rapport, 428 sider som du kan lese her: 
    https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/nou-2024-10/id3040048/

     

    Slik eg leser utkastet til ny lovtekst så blir det små endringer for oss i sørnorge som kjører snøscooter. Grunneigere som har ei stølsbu, setter ut saltstein ol. vil mulig måtte dokumentere grundig at ærende er etter lov. Hytteigere vil mulig få begrensning på antall turer til hytta si.

    Bruk av ATV vil kun bli tillatt til utfrakting av hjortevilt og til byggeoppdrag og i landbruk, ellers vil det neppe bli mulig til lovlig bruk.

     

    I Nordland, Troms og Finnmark vil det bli store endringer ettersom dei blir likestilt med oss i sør og dei vil få eit mykje strengare regime. Etablerte snøscooterløpyper skal reguleres etter plan og bygningslova. Dette krever samtykke fra alle grunneigere, utarbeiding av kommunedelsplan osv. altså ein enorm jobb der utfall av kva traseer som blir godkjent er abslutt ikkje er satt på forhånd.

    ATV løyper vil for ein stor del forsvinne og det er ikkje åpning for å etablere slike på samme måte som snøscooterløyper.

    Rapporten over mange beskrives utfordringer med dagens lov, at den ikkje har legimitet hos dei som bur i distriktene og at eksisterende lov er frå ei anna tid.
    Dei er også innom Sverige og Finland og regelverket i våre naboland der hovedregel at motorferdsel i utmark er tillat og eventuelle restriksjoner er unntak. I Finnland er all motorferdsel i utmark tillat, det er den enkelte grunneiger som evetuelt bestemmer.
    Løypenett for snøscooter er i Finland er definert som del av det offentlige veinett.

     

    Kjør debatt!

     

     

  3. Walker76 skrev (13 timer siden):

    Mc registrert kontra traktor registrert har og noko med bruk i utmark. Vart diskutert med ein kar frå SNO og utfalle vart at eg kjøpte traktor registrert.

    ....

     

    Tja. SNO må meine alt dei orker, det er lovverk og rettsapparatet som bestemmer.

     

    ATV er ikkje tillat i utmark, det er utgangspunktet.

     

    Så er det ei rekke punkter i lov og forskrift som tillater bruk på ulike vilkår. Det differensieres ikkje i lovverket mellom type kjøretøy forutan at det er litt fleire direkte heimler til bruk av snøscooter. Altså om du kjører etter tekst i lov så betyr det ingenting om ATV er registrert som MC eller traktor. Enkelte meiner at man må drive gård (vere foretaksregisteret) for å kunne bruke generelt unntak for jordbruk, skogbruk og dyrehald. Det er heller ingen slike krav i lovteksten slik at om ein har ein lapp med utmark egna for vedhogst, jorpleie, hobbydyr el. så er man innanfor. Dette er også bekreftet av det lokale politiet. Det er også tillatt med privat salg uten foretaksnummer om beløp er under 5000.

     

    Mulig hinder for bruk av MC regga ATV er derfor slik eg ser det om kjøring krever løyve frå kommune og at dei konkret skriver traktor i løyvet, ellers vil ATV som MC/traktor vere jevnbyrdige.

     

    • Like 1
  4. Hadde kikka etter ein brukt Honda eller Yamaha og i den rekkefølga. Om ingen aktuelle å finne så hadde eg kikka etter Polaris, Artic-cat eller Can-Am og då i vilkårlig rekkefølge. Alle andre merker hadde eg styrt unna ettersom kvalitet er lavere og eg hadde ikkje stolt på deletilgang frå  Kina framover...
    6x6 er rått til å klatre med, trekker som eit lokomotiv uten å steile og den tar kryssing av bekker, grøfter ol. som ein drøm. Svingradius er derimot ei tragedie. 4x4 er smidig og lettkjørt, den klatrer, trekker og den steiler... Tilhenger blir fort eit ønske.  Eg har hatt begge deler, i dag 6x6 men klarer ikkje heilt å peke på favoritten ettersom begge er gode på sine ulike vis.

    Kikk overflatisk på sykkelen, er den heil og fin så er den sannsynlegvis også blitt tatt godt vare på og ikkje blitt misbrukt. Så kikker du etter deformasjoner, nødreperasjoner og skader under og på hjuloppheng. Prøv den så ein tur og lytt etter ulyder, skrangling kneppelyder ved bremsing , akksellerasjon ol. Dekk er kostbart, det ryker fort 12-15000 å sko den om. Alle merker nemnt her har variatordrift forutan Honda, her er det automatgear eller halvautomat og er ein drøm å kjøre.
    Eg hadde sjølv ein Honda, solgte den og har i dag ein Polaris sportman 6x6. Byggekvalitet på Honda VS Polaris er to ulike verdener, Japanere kan sette ting sammen!

    Km stand er litt vanskelig, det avhenger såklart av tidligere eier og bruk. Terrengkjøring sliter brutalt mykje meire enn veibruk.  Yamaha og Honda tåler ein heil del før det er særlig problematisk.

    Utstyr er også dyrt, Winsj, bagasjebærere osv. Atv med beltekit er fantastisk på myr, snø ol. brukt hardt så er det drepen for drivverket...! Her må du ha motor, beltekit på ATV med motor under 600ccm motor er bare tull.
    Så er det det med fart osv... Min Polaris 6x6 er traktorreg. på svarte skilt, den er fri for fartsperre. Den er heller ikkje tillat på offentlig vei og det er tungvindt ettersom den må på tilhenger titt og ofte. Du har gamle Traktor T3 klasse,  den er på kvite skilter og er tillatt på offentlig vei men har fartsperre på 40 km/t. Begge dei to her kan kjøres av 16 åringer med traktorlappen.
    For nokre (kanksje fleire) år sidan kom nye klasser traktor T3A og T3B hhv. 40km/t og 60km/t. Begge tillatt på offentlig vei med traktorsertifikat men T3B kun etter fyllte 18 år med høyhastighets traktorsertifikat. Så finnes det MC registrerte ATV som er uten fartsperre, på kvite skilt på offentlig vei som du kan kjøre med bilsertifikat. Og har du lappen på bil så kjører du alle registreringsklasser.
     

    Ligger ein fiiiin Honda 500 på  Finn.no akkurat no :-)

    • Like 1
    • Thanks 1
  5. Tikka`n  du la inn er nok ei snasen rifle, når du er oppe i det prissegmentet der så hadde eg også mysa litt på Sako S20 precision i 6,5PRC som ligger på nettbutikken til Schou kun nokre lapper over Tikka`n. Den ser meget snasen ut!
    Når det gjelder kikkertsikte så hadde eg som budsjettalternatv heller kikka på eit brukt frå dei 3-5 store sine topp end sikter før eg hadde kjøpt nytt av billigere type. Det vil gje deg ypperlig optikk og eit sikte som du kan få sende til service og reperasjon. Om du er forsiktig med siktet og vil oppgradere så er fortsatt markedet der og du vil få tilbake dine kroner.

  6. Ruger #1 skrev (10 timer siden):

    @MAG500 er du svimmel nå ? :-D

    Mitt råd, kjøp den rifla som du selv har mest lyst på. Her inne rører du i et vepsebol av teorier, egne ønsk....

     

    Spot on!

     

    Du vil få evigvarende anbefaling frem og tilbake om at Remington er bra men Tikka er best, men Blaser er såklart dyrest.

    Miletærkaliber er best (les billigst) . Alt anna er sært og ubrukelig, sjølv om du lader...

     

  7. brisen skrev (2 timer siden):

    Du kan kanskje aliere deg med noken og få hjelp med tilsyn dei dagane du er borte. Tilsyn kvar dag behøver dei vel bare om våren i lamminga og ei stund framover vil eg tru.

     

    Husk på at dei skal ha tilsyn kvar veke på utmarksbeite, hyppigere dersom det er behov.

  8. MAG500 skrev (På 22.4.2024 den 21.32):

    Samme erfaring på Hardangervidda vest. Mer eller mindre tomt for fugl...

    Virker som om fokuset ha vært på forvaltning av villreinen. I de 30 åra jeg har jaktet i dette området har det vært lite fokus på forvaltning  av rypebestanden og det ser en jo resultatet av nå....

     

    Stemmer vel dessverre det. Det er økonomi som har lagt premisser for utmarksforvaltninga og villrein er den ressursen som gir mest kroner i kassa...

    Om det var forvaltning så hadde neppe bestanden av rype endret seg, det hadde bare blitt enno meire rovfugl...

  9. Lindbeck1 skrev (På 20.2.2023 den 22.28):

    Takk for mange gode forslag, jeg har vel landa på Evenstad for øyeblikket og kommer til å søke der iløpet av Februar også får vi se hva tiden bringer! 

     

     

    Med min spede kjennskap til Evenstad, veit imidlertid at skal du inn i SNO så er det ein klar fordel å ha utdanninga si derifrå. Det er mange som er ferdig utdanna, jobber er få, du er advart...
    Ser fleire her allerede har antyda at det å drive med sin interresse på jobb ikkje er særlig lurt, dette er også min tanke. Det kan virke glamorøst, du skal vere spesiell om du ikkje når eit metningspunkt. 
    Eg har opp gjennom åra hatt jobber der det er stor grad av fleksibilitet, det er heilt supert når ein har friluftsinterreser. Mitt råd er å kikke i dei retninger.

    Om du fortsatt er på veg mot Evenstad, eller ikkje.
    Du var fleksibel singel og ingen forpliktelser, har du vurdert svalbard for ein periode?
    Du kan søke deg jobb som turistguide med masse turer både sommer og vinter både med og utan motor. Du kan også jakte, fiske og fangste og ha eit utstrakt friluftsliv både på jobb og fritid. Der oppe er det eit godt miljø for både jakt og friluftsliv så uansett jobb så vil du få dyrka dine interresser godt. 
    Mitt inntrykk er at det å søke på ei stilling er vanskelig, avtal om du kan få komme innom turistbedriftene for å presentere deg sjølv og ta turen opp. Det vil sannsynligvis hjelpe og du får også eit inntrykk av holmen om du ikkje har vore der før.
    Svalbard er litt ambivalent så det er eigentleg litt skummelt å foreslå det. Enten skal du opp på ein 6mnd tur og reiser heim etter 30 år, eller så reiser du heim på 1. fly etter 6mnd...

    • Like 1
  10. Kjøpte Kuiu frame pack med 3200 sekk. Den er fjærlett og solid som fy. Massevis av smarte finnesser som opprulling av reimer så dei ikkje henger og slenger, rifleholder osv. Den splittes i åpning som ein koffert og det er enkelt å finne det du skal ha uansett kvar det ligger i sekken, ikkje som ein tradisjonell sekk der du nesten kan avskrive det som ligger nederst. Bærekomfor er heilt topp når du har med <20kg over dette fungerer den fortsatt bra. Passerer du 50kg så går det også men då er det ingen som slår Powerframe! (og ja, eg har også Reconpack...)
    Bæresystem for kjøtt fungerer bra, du får tynga godt inn mot ryggen.

    Koster i dag med vår norske sloty brutalt mykje, det er alltid salg så vent til det er ca 40% så hjelper det litt.
    Minus med Kuiu og også SG er at dei ikkje er like vanntette som Powerframe, regntrekk eller drybag er eit must på dager med ruskevær.

  11. Chiefen.v-2 skrev (23 timer siden):

    Hæ??

     

    Ved reise til Svalbard må våpenkort, evt. en utlånserklæring medbringes. Europeisk våpenpass er også gyldig dokumentasjon. Utenlandske borgere må tollklarere våpenet ved innreise til Norge.

     

    Kanskje ullent blikk når eg leste😂😂

    Ser eg har komplisert😂

  12. Mht. våpenpass.
    Man skulle anta at det var som ein ordinær flytur med våpen, men ser det står littt ullent om innreise med og utan våpenpass på nettsida til sysselmesteren.
    Mulig det er med tanke på andre en nordmenn, men har uansett våpenpass...
    Men som @Kennethjskriver så er det fortsatt greit å låne/leie når ein har våpenkort mm. Då er ikkje isbjørnbeskyttelsen problem og første betingelse for å reise opp er i orden :-)

     

  13. Lurer på å ta ein ny tur opp til holmen og ser det blir fryktelig tungvindt å leie/låne våpen med dei nye reglene som er innført.
    Leser litt i regelverket og tolker det som at det skal vere ganske greit å ta med egen rifle om man har våpenspass? Er her nokon som har prøvd ut dette no i seinere tid?

  14. Sølvrev skrev (På 22.2.2024 den 9.26):

    Jeg har ladet A-frame 140 grs med 45 grs N160 uten problemer (kronografert til litt over 800 m/s i 53 cm pipe), og jeg mener å huske @tussehaugen gikk enda noe høyere før han opplevde trykktegn.

     

    Med VV-N160 så stoppa eg også på 45gn, 46gn ga trykktegn i mi rifle.

    Dukker iblant opp slike rariteter i vv sine tabeller...

    • Like 1
  15. Bartemannen skrev (7 timer siden):

    Olav Thon sa en gang noe slik som: «er det noe jeg er sikker på så er det at om 5 år irriterer jeg meg over at jeg ikke kjøpte mer eiendom i dag»

    CCI til under krona...
    Har full kartong med Norma liggande, men likevel. Takk for tipset!!!

    Tok`n Thon på ordet.
    Eg tømte lageret på XXL NAF huset når dei dumpa ut lagerbeholdninga si, har nok til eit par år framover for å seie det slik :-D

  16. hcandersen skrev (På 17.1.2024 den 9.18):

     

    Hvordan klarte du det?

     

    Når dette 1/2 auto kaoset startet så var det ingen A,B eller C liste. Så godt som  "alt" av halvauto var på forbudslista som utløste destruksjonspant på 4000.-
    4000 riksdaler for ei Norinco er å betrakte som ein lottogevinst, slik gikk altså det til.

    • Thanks 1
×
×
  • Create New...