Jump to content

Gutten i røyken

Members
  • Posts

    16
  • Joined

  • Last visited

Gutten i røyken's Achievements

Rookie

Rookie (2/17)

  • First Post
  • Collaborator
  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

0

Reputation

  1. God rekylkappe, rett stokk, godt sikte med bra øyeavstand, god vektfordeling (litt tyngde forover i våpen) og også en lyddemper/rekyldemper vil alt sammen bidra til mindre opplevd rekyl! Hvis du står riktig og fanger opp rekylen godt, hjelper det også på. Jeg er til en viss grad svært enig sendero, men mener man må kikke på faktorer som munningsflamme/smell og munningsvipp sammen med optimalisering av forhold rundt patronvalg -> løpslengde og krutt for å hente det beste ut av patronen valgt og optimalisere for funksjonen/bruk til rifla! (Nei NUH skal jeg logge av !)
  2. Peders. Må bare slenge på en unnskyldning til alle 6,5-eiere. Det handler om å optimalisere. Fin patron .260Rem også selvfølgelig. Åpner du opp litt for argumentasjonen min, ser du at jeg mener man "fyrer litt for kråka" med for stor del av energien i kruttet i en 6,5x55 HVIS man skal velge kortere løp! Er ikke i tvil om at man "dreper" med den, men man kaster altså bort en del energi - det kommer man ikke fra! Med de retningslinjer vi har for tillatt kaliber for storvilt i Norge er allerede 6,5x55 regnet som "marginal". Reelt sett har den mer enn nok "drep" i seg til elg, da SD i ei 140gr 6,5mm kule er stor og energien, selv med kort løp, er veldig stor, men ... Jfr. krav om anslagsenergi begynner vi å snakke om "marginale forhold" særlig om avstanden skal bli noe lengre. For meg handler det om "sløsing" med kruttgasser og optimalisering av patron/kalibervalg for et EVENTUELT kortere løp ... Det er de i denne tråden som nok har andre argument, men jeg lar de stå for dem selv! Det vil vel handle om diameter på kaliber og avsetting av energi i viltet ... For all del peders (og andre) 6,5 er et flott kaliber, men kruttype, forbrenning, løpslengde og energikrav har faktisk "alltid" vært et tema!! Det er ikke noe nytt i hva jeg hevder! Når det er sagt: Skuddplassering er tross alt det aller viktigste!!! DU MÅ være en god og stødig skytter! Et 6,5mm prosjektil rett plassert dreper mye bedre enn et .458 prosjektil slengt etter en elg og som treffer dårlig. Det mange tenker på er marginene der hvor situasjonen er mindre enn perfekt og man skal avlive et skadeskutt dyr. Det er derfor jeg mener mine anbefalinger er gode ... Jeg har ikke lenger noe "følelsesmessig" forhold til kalibere eller patroner! Jeg har hatt det, men i dag ser jeg på våpen som et redskap som skal optimaliseres. Patroner handler om optimal ytelse i forhold til hva man skal utrette! Legg følelser til side. Til og med fortreffelige og flotte kreasjoner er ikke alltid mest optimale. Selv om 6,5x55 vil gjøre jobben, handler det for de fleste som bidrar i en tråd på et fora som dette, at man ser for seg et sett med egenskaper og lager forklaringer til hvorfor/hvorfor ikke man skal gjøre det ene eller andre valget. Altså en idédugnad hvor mange bidrar med sine forkaringer ut fra sine forutsetninger. Det kan bli litt "kjepphest-riding" og teorier basert på meget forskjellig grunnlag. Det flotte er at trådstarter får mange innspill og kan forhåpentligvis trekke ut essensen og se linjene i dette selv! Beklager om jeg virker "eplekjekk"; det er slett ikke meningen. I så tilfelle, ikke la det avspore!
  3. Helt enig Joar. Det er en av faktorene bak valget av å satse på 6,5x55 som militærpatron i 1893 ... De lange prosjektilene gjorde en veldig god jobb! Men det krever litt løpslengde for å få opp hastighet fra langsomtbrennende krutt. Jeg bukker dyypt for 6,5x55, som er en utrolig flott patron den dag i dag, uansett! Den gir utrolig god presisjon og er lett å lade for! MEN: Hvis ei ettersøksrifle skal ha kortere løp og kanskje montert med lyddemper, så kaster man bort litt av den energi man trenger i 6,5x55 som er "marginal nok" som elgpatron i anslagsenergi. Jeg anbefaler tunge for kaliber 180 til 220 grain kuler i hhv. .308Win og 8x57JS, da de vil levere mer anslagsenergi fra kortere løp pga patronens design og krutt man dermed bruker. SD vil være stoor og gi meget god retningsstabilitet og penetrasjon. Med ei "butt" kule som holder godt sammen ... I tillegg kommer lyddemper/bakkappe/rett stokk som alle bidrar til å kunne ta raske skudd og ha oversikt. Jeg har skut en god del med 9,3x64B og koser meg med tunge kuler og høye hastigheter, men den rifla har langt løp, rett stokk Decelerator-kappe og veier 4kg. Ei Sauer 202 i 9,3x62 som veide det samme, men hadde kort løp, opplevde jeg munningsvippen som uegnet for god funksjon som godt redskap! Tror jeg bukker ut av denne tråden nå. Har bidratt mer enn jeg opprinnelig ønsket. Over og ut Mvh!
  4. Jeg vil si at .308Win og 8x57JS fungerer bra i ei rifle med kortere løp, da de bruker middels-hurtig krutt for de tyngre kulene. De har heller ikke enorm kruttkapasitet, men mer enn nok, sammen med riktig kule, til å gjøre jobben på ettersøk, også ved noe urene skudd. Rekylet er kraftig nok i ei lettere rifle, men godt håndterbart og med en av de mindre lyddemperne montert gir dette demping av munningsflamme, snerten i smellet (som er kraftigere for kort løp) og tar ned rekyl/munningsvipp en del. Dette er vinn/vinn i min bok! 6,5x55 vil man tape for mye effekt fra, da den trenger langsommere krutt, særlig for de tyngre kulene - og da man bør ha lengre løpslengde for å utnytte dette. Oberst Krag fant dog ut at penetrasjonsevnen og retnigsstabiliteten i de lange 6,5mm prosjektilene de brukte under utviklingen av 6,5x55, var utrolig god!! Anbefalingen min handler kun om å hente det beste ut av et våpen basert på hva som er optimalt. Så balanserer man disse faktorene. Det er opp til trådstarter å samle trådene til sist, men NÅ håper jeg at min anbefaling kommer tydeligere fram. Beklager ev. avsporinger/forklaringer som måtte til underveis!
  5. Beklager avsporing! Les de siste innlegg så ser du at det handler om å svare en påstand om faktorer rundt penetrasjon. Det handler i bunn og grunn om å velge riktig i forhold tilretnigsstabilitet og betydningen om valg av rett rifling! Det er kunnskap og påstander som har militært opphav. Vi er tilbake på emnet NÅ!
  6. Ehhmm ... Det jeg skrev var IKKE noe jeg "fant på" - og det var heller ikke det du skrev, MEN ... Det var feil på de tidlige M-16 riflene som ble levert til det amerikanske forsvaret og brukt på mennesker i Vietnam. Riflestigningen var ikke rask nok for kulene de brukte i .223, som var et nytt kaliber for dem. Presisjonen var dårlig og de endret raskt på, mener jeg, både riflestigningen i våpenet og kulevekt. Det ble dog skapt ei myte ... I fortsettelsen ble ikke skadene slik! Man tenker faktisk overstailisering! (har jobbet med M-16 selv og har instruksjon fra amerikansk forsvar. Opplysningen om overstabilisering er fra utviklingen omkring det svenske prickskytter-geværet i forhold til penetrering av glassruter foran "mål"). Eller støtter jeg helt kulefasong-kommentaren! - Også enig i at man velger en patron i et kaliber "som gjør jobben", MEN det er fler faktorer enn ren anslagsenergi man må tenke på! Dette bør balanseres i forhold til flere faktorer. Bl.a. - som jeg nå sier for n'te gang; munningsvipp, smell, rekyl, flamme og hvordan det spiller inn på "å gjøre jobben effektivt"! Hvis man vurderer klokelig kan man få til både effekt og funksjon! SAMMEN gir det et redskap som FUNGERER. Det er vel det mange "kaliber/patron-debatt" deltakere ser litt forskjellig på; hva som skal til ... Selv bruker jeg tre patroner for storvilt, avhengig av jakt; 9,3x64 Brenneke, 8x68S og .308Win ...
  7. Villdyret og jeg er enige mht. at man bør tenke kule som har moment og ikke for høy hastighet pga mulig urent skudd. Det = tung kule med høy SD - som gir større retningsstabilitet. Hvis riflinga i tillegg har en riflestigning som er litt bratt for patron/kulevekt, vil kula "overstabiliseres". Dette er kjent som ønskelig fra militære våpen hvor man ikke ønsker ei kule å miste retning etter penetrasjon av "mindre hindring" ... Sikrer i tillegg mer retningsbestemt penetrasjon av viltet. (I langholdsvåpen er det helt andre vurderinger). Valg av kule som holder godt sammen, er også avgjørende. Kuler med god bonding eller skillevegg ... Skal man ha høy SD bør kula være tung og noe lang for kaliber. Det dikterer at man ikke velger for stort kaliber heller, om munningsvipp og rekyl skal holdes slik at man raskt kan være "på dyret" igjen med rifla - og ha kontroll på hva som skjer! Blant annet derfor anbefaler jeg 8x57 med tunge kuler eller til og med .308Win med tunge kuler ... Man bør tenke "alle bekker små blir til stor Å" - at alle monner bidrar. Få med flest mulige gode faktorer, så blir rifla meget bra!
  8. ok, villdyret, "I stand corrected" (denne bestemmelsen er ny! Eller bare jeg som ikke vil akseptere 40cm løp?) ... La oss allikevel ikke miste det viktige av syne her. Det er ikke nødvendigvis minste lengde på rifla! Denne spikkinga tar bort fokus på det som ER essensen!
  9. Dette kan jo brukes i reklame for montasjen: "- Just reach out and touch - and you've adjusted for windage or elevation ..."
  10. Hei. Løpslengde: Ersa: Nylig blitt bestemt dette, da ... Var 47cm inntil 2009 (sist jeg sjekket) i hvertfall ... Hva var årsaken til ev NY bestemmelse for 40cm lengde? (Ser nå at det i ny forskrift blir sagt at totallengde ikke må være mindre enn 890mm og dette med 40cm løp) Ellers: Husk løpsvipp, smell og munningsflamme!! Meget viktige betraktninger, som kan gjøre stor forskjell i en ettersøkssituasjon! (ersa) .308 med 160 til 180 gr. kule eller en 8x57 med 180 gr og tyngre kule er mer enn tilstrekkelig på norsk hjortevilt! Bonus er at du takler rekylen godt og oppfølginsskudd kan komme raskere! I skumring kan munningsflammen ha blendet deg så mye at du ikke får til oppfølgingsskudd eller ser dyret sekundet etter 1. påskytning ... Patroner hvor kulediameter/kaliber er gunstig i forhold til hylsevolum, gir gode hastigheter med middels til raskere kruttsorter, og fungerer bedre med korte løp enn der hvor mer langsomme kruttsorter må til. Ved tyngre kuler blir dette enda viktigere. (Rådene mine er ellers basert sterk interesse for våpen og jegererfaring på mer enn 30 år, så jeg ser på dem som relevante gode hint og tips på linje med flere andre her. Har ikke lang fartstid her på foraet dog. Har normalt ikke tid/anledning til det heller ...)
  11. Hei. Ønskede egenskaper: * Lett rifle med håndterbar rekyl som gir god utnyttelse av kortere løp! * Rifla bør føles lett håndterbar, hendig og stødig. * Mekanismen bør ha lett boltgange som gir rask og god repetisjon for oppfølgingsskudd. * Tjenelige siktemidler: Kikkertsikte med lav forstørrelse, stort synsfelt og gode skumringsegenskaper (objektivdiameter:forstørrelse), lavt montert (gir mindre følsomhet treffpunktavvik for skudd på korte hold, og skjevt hold av rifla på lengre hold) ... Åpne sikter er "nød-sikter" hvis optikken skulle svikte og vil fordre svingmontasje på optikk. * Stokk som er hendig og rask i bruk med gode grep (palmswell i pistolgrep og noe bredde på fortreet) som gir stødig hold. * Vektfordeling: Du er stødigere på sving (bevegelig mål) om det er litt vekt forover. Derfor litt tyngre pipeprofil, da løpet vil være kort. Ulemper: Et kortere løp gir, med litt kraftig patron, MYE smell og munningsvipp. Dette er ikke ok!! Noe du også bør tenke på er at stor munningsflamme vil blende deg og ødelegge for nattesyn og raskt oppfølgingsskudd, hvis skudd avfyres i skumring. Patroner som bruker langsomtbrennende krutt gir mye munningsflamme og korte løp påvirker hastigheten mye. 6,5x55 er derfor ikke ideell i et slikt våpen, selv om den er en flott patron med lengre løpslengder. Medisin kan være å Kompromisse litt: Patroner som VIL fungere meget bra i kortere løp uten alt for voldsom rekyl, munningsvipp og flamme: 8x57 og .308Win. (47cm er minimum lovlig og kanskje noe for kort!). Lyddemper vil fungere utmerket som munningsflamme-demper og tar ned skuddsmell noe også. Velg med fordel en fysisk liten lyddemper, da det er nok til å ta ned snerten i smellet og viktigst; ta vekk/ned munningsflamme fra korte løp! (Allikevel er ikke 6,5x55 ideell, pga. effekten på hastighet ved kort løp). Løpslende bør kuttes ned max, pga. ulempen med størrelse på demper, men nå uten "straff" med økt munningsflamme. En annen ulempe er at åpne sikter ikke lengre blir like enkelt/ønsket. Noen små, men viktige tanker fra meg Lykke til! Mvh.
  12. Hei. På Gartland ved Bagn i Valdres holder Harald Viken til. Dette klarer han med glans for deg Sist jeg fikk gjort en jobb hos han var for ca 2 år siden ... Vet at Tore Sivertsen på Skreia gjør god jobb også. Jeg har brukt han på noe pistolarbeid og løpsbytte på ei rifle. Venner av meg har fått montert lyddemper av han Begge disse børsisene finnes i Oppland og er meget gode! Tore Sivertsen: 61163327 Harald Viken: 61349749 Mvh.
  13. Hei GeoRob. Har du gjort valget ditt ennå? Jeg tiltreder anbefalingen av .25-06 Rem av de nevnt. Ellers bør du ta en grundig kikk på 6mm Remington eller .257 Roberts (basert på 7x57 mauser-hylsa) ... Alle tre er fornuftige pga lett tilgang på hylser og massevis av ladedata. Lang kasse > lang patron er tilfredstilt med .25-06 og nesten med 6mm Rem og .257 Roberts. Med de to sistnevnte ville du bli litt "udde" også, uten å risikere manglende tilgang på komponenter - og kanskje større mulighet for brotsjer hos børsiser. Hvordan er det med bolthodet og magasinvanger i forhold til tilpassing for 30-06 type hylse? 6,5x55 har littegrann fetere kropp og diameter på hylsebunn. Det går vel sikkert bra, da du nok har sett på dette? Jeg byttet en gang løp/kaliber fra .270Win til 6,5x55, men har ingen erfaring med motsatt vei. Ellers blir det vel litt løpsbrennere de fleste av disse du kan velge mellom, og derfor min tilføyelse av 6mm Remington og .257 Roberts! De passer muligens mer rett inn i et våpen som har vært kamret for 6.5x55 også grunnet noe mer like dimensjoner ... Kun mitt lille råd ...
  14. Hei! Fin lesing før valg av M98 prosjekt ... Her er noe enkelt og lettforståelig som ikke krever mye av leseren! God lesning for alle som trenger overbevisning om hvorfor M98 er så uovertruffen! http://www.jaktojagare.se/se/article.php?id=179128&context= Vel verdt å bruke penger å bygge på, om man har ei av de bedre M98-type kassene som utgangspunkt. Husquarna laget mye flott frem til ca. 1970 - 74 (bl.a 640, 1640 og 1900 kassene) Mvh.
  15. Sjekk Ken Farrell http://www.kenfarrell.com/
×
×
  • Create New...