Jump to content

janfrode

Members
  • Posts

    13
  • Joined

  • Last visited

About janfrode

  • Birthday 01/11/1975

janfrode's Achievements

Rookie

Rookie (2/17)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

0

Reputation

  1. Jeg tror og flere av oss jegere misliker denne tøffheten (sprenging av fugler, seler med øyne på stilk, ukontrollert skyting av elgen i videolinken, videoen av karen som skjøt X hjorter på Y sekund, skyting på veldig lange hold), men det blir feil å angripe åpenheten rundt det. Dersom det ikke er full åpenhet om slik, vil dette fort bli til ensidige tøffe jakthistorier som fortelles på jakturer og blir til forbilder for ferske jegere ("jeg er nok ikk fullt så dyktig som han, men ville nok klart å ta ut 2-3 hjorter i samme situasjon", "jeg hørte mr. krypskytter pleier strekke ut skuddholdene til minimum 400m, kanskje jeg og skal forsøke å se hvor langt jeg klarer strekke dem", "skudd fra hoften mot elg på 3-4 meter bør vel gå bra, bare jeg er rask med skikkelig oppfølgningskudd). Så lenge der er åpenhet om slikt, kan det diskuteres og vi kan se argumentene både for og imot.
  2. Jeg har og kjøpt meg en Kimber 84M Montana / 308 Win som min første rifle.. Kan du si noe om hva slags ammunisjon du har forsket deg frem til er best ? Og eventuelt om det er noe en bør styre unna ?
  3. http://www.aftenbladet.no/lokalt/1010339/Raadyr_raadyr-slakt.html 14.000,- for ulovlig slakt av påkjørt rådyr.
  4. janfrode

    6.55 eller .308

    Jeg har akkuratt vært gjennom samme prosess for å skaffe rifle til hjortejakt (+ alt annet jeg kan komme til å peke på), og har konkludert med at jeg helst vil ha .308win. Tankerekken har vært: -- Ville ha tilgang på billig ammo, derfor 6.5x55, 308win eller 30-06. Nevnte alle 3 på våpensøknaden, så jeg slapp ta noen avgjørelse før rifle var pekt ut. -- 30-06 har mye mer rekyl enn .308win, og så vidt jeg kunne se ikke ha noen relevante fordeler, så den falt fort langt ned på ønskelisten. -- 6.5x55 er lovlig, men .308 er bedre egnet om jeg noen gang skal jakte elg -- kanskje skal jeg senere ha en småviltrifle, og da synes jeg det er greit å holde seg i ytterkantene... En storvilt og en småvilt-rifle, i stedet for 2 midt-i-mellom-rifler. Er vel uansett ingenting 6.5 kan brukes til, som ikke og .308win kan brukes til. -- skulle en noengang finne på å reise utenlands på jakt, gjetter jeg på at kanskje .308win er mer tilgjengelig ammo, enn 6.5x55 -- .308win har mer rekyl enn 6.5x55, men jeg tror jeg skal tåle rekylen av .308win -- kortere løp på .308win-rifler. Visstnok bra om en skal ha på lyddemper men i grunnen synes jeg det var ganske åpent mellom 6.5x55 og .308win, og det blir/ble nok tilgjengelige rifler på bruktmarkedet som avgjør/avgjorde.
  5. Forresten bittelitt overrasket over at ingen av genetisk-søppel/russerulv-motstanderne har nevnt det beslektede rådyrproblemet.. Situasjonen for rådyr og ulv er vel ganske lik i Norge. Rådyrbestanden var helt utryddet i Norge (bare en liten stamme igjen i Skåne på 1830-tallet)... og så har denne svenske-hjorten fått spredt seg utover hele landet. Var det en politisk beslutning å innføre den, eller er det også her snakk om ulovlig utsetting? Jeg har hvertfall ikke funnet noen kilder som sier den ikke ble ulovlig utsatt, og det er vel heller tvilsomt at rådyrene vandrer helt fra sørspissen av Sverige uten hjelp. Svenske-hjorten forårsaker bilulykker, tog-påkjørsler, m.m., og fører til unødig oppblomstring av ørn, rødrev, gaupe, jerv, bjørn og ulv -- som igjen krever variasjon i kostholdet og tar de stakkars søte lammene. Hvilken funksjon har egentlig rådyrene i norsk natur? Naturen vår klarte seg jo fint uten. Godt ulven rydder opp i dette genetiske søppelet sier nå jeg.
  6. Her ett forsøk på litt mer nøytral fremstilling av spørsmålet, som spørrendersøkelse. "Vil du ha ulv i Norge": http://www.kammeret.no/forum/viewtopic.php?f=79&t=13668
  7. Oops, må visst spise ordene mine etter å ha sett del3 på nytt. Sorry. Men, konklusjonen i del3 har en utvei som ikke nevnes. Når/om ulven har mangel på mat i naturen, begynner å leve på søppelfyllinger, og nærme seg mennesker for mye -- så må antakeligvis disse individene tas ut (drepes/flyttes). Altså ansvarlig rovviltforvalting. Hvorfor er dette så viktig? Det er vel kjent at slike vandringer skjer historisk. Enten gikk den også denne gang selv, eller fikk hjelp. Norge/Sverige hadde fredet den, og hadde tilsynelatende ett ønske om å ha litt ulv. Når stammen var såpass svak som midt på 70-tallet *burde* den nok bli styrket av tillskudd av individer fra naboland. Nå er det og anbefalt å importere flere individer for å minske innavlsproblemene: http://www.forskning.no/Artikler/2005/januar/1106765810.44
  8. Jeg vil forkaste den pga for ensidig fremstilling av saken. Kun en side blir belyst. Ta f.eks. det at Kenton Carnegie ble drept av ulv i 2005. I dokumentaren fremstilles dette som bevis på at ulver dreper mennesker også i moderne tid. Men det sier ingenting om omstendighetene rundt dette. Dette var ulver som bodde på en søppelfylling, var vandt til å omgås mennesker, og hadde mistet frykten/skyheten rundt mennesker. Det var ikke ville ulver i deres naturlige miljø. http://www.outdoorlife.com/article/Hunting/Manhunters/3: "According to Trottier, the wolves that killed Carnegie were acting less like wild timber wolves and more as opportunistic junkyard dogs. He is still surprised that they would stalk and kill a person but realizes they had become accustomed to living around humans and feeding on their refuse. " "These wolves lived in a very unnatural state, so it's not that surprising that they might behave unnaturally," says Trottier. "We don't consider this a widespread problem in Saskatchewan. It's localized abnormal behavior associated with these dump sites."
  9. Tja, du sier det selv, den var i realiteteten utryddet (på lovligt vis). Dette var selvsagt ikke gjort uten grunn. Woa.. var det ett aktivt forsøk på å utrydde den som gjorde at den (nesten?) var utryddet? Hvordan gikk det til? Denne sier at ulven ble fredet i Sverige i 1966 og totalfredet i Norge i 1973: http://vgd.no/samfunn/miljoe-og-klima/tema/67535/tittel/ulvens-historie-i-norge-og-fram-til-dagens-situas Ja, det er ikke bra å ta loven i egne hender. Jeg siktet til hvorfor en ikke på nasjonalt nivå ønsket styrke stammen med utsetting av ulv fra Finnland/Russland/Estland?
  10. På ett tidspunkt var altså ulven nesten utryddet i skandinavia("kanskje bare ett individ"). Om en kan se bort fra at ønske om å utrydde den, hva var/er argumentasjonen for ikke å styrke en ekstremt svak stamme med å sette ut individer fra andre ulvestammer fra Finnland/Russland/Estland ?
  11. Jeg er nok mer glad i ulv og andre rovdyr i naturen.. men det er jo uansett ett interessant tema. Del 1 ser ut til å stå og falle totalt på om det virkelig bare fantes 1 ulv i Sverige (og Norge) på dette tidspunkt. Lurer litt på hvordan de kom frem til det... Del 2 synes jeg har litt vel mye propagandaeffekter. "Ulven begynner å spise elgen før den er død..." -- jepp, naturen kan virke grusom, men det er helt naturlig. Slik er det vel med alle rovdyr som jakter i flokk. Google-google: http://www.reindeermountain.org/blog/?p=200 "Many people, not too well informed, who like to idealize the beauties of nature, commonly visualize the predator making a quick clean kill and then eating the prey. Often this does occur, as in the case of the lioness who breaks the neck of the antelope or the cheetah who throttles its quarry by gripping the trachea in jaws too weak to do much else. - - - (However,) There would be some realism in saying that about all most meat eaters require of their prey is that they hold still." Skremmebilde av moderne "rødhette og ulven". Fæle bilder av hunder som er tatt av ulv... ai-ai-ai, så nå at denne tråden ligger i "Hundegården", tør nesten ikke kommentere det, men det er jo en faktor en må ta med i vurderingen før en slipper hunden i ulveområde..
  12. Jeg er en fersk jeger som akkuratt har søkt om å få kjøpe rifle i kaliber 6.5x55, .308win eller 30-06 til hjortejakt (+ gås, rådyr og alt annet jeg får anledning til å jakte på) , og skummer for tiden alt jeg kan av forum og rifle-reviews for hva jeg skal kjøpe. Begynner å falle ned på en .308 Weatherby vanguard fra den lokale XXL (Stavanger), eller Howa1500 fra f.eks. Interarms på nett. Prisene på disse ser ut til å være noenlunde det samme. Spørsmålet er da om jeg bør kjøpe kikkertsikte i samme pakke? Er det vanlig å få disse ferdig montert og siktet inn? Hvis ikke de er ferdig montert og siktet inn, tenker jeg å kanskje vente med kikkertsiktet til det dukker opp noe bra på finn/ebay...
×
×
  • Create New...