Jump to content

kaliber10

Members
  • Posts

    6
  • Joined

  • Last visited

kaliber10's Achievements

Newbie

Newbie (1/17)

  • First Post
  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

0

Reputation

  1. v-max vet kanskje om smålensgås er en underart av Anser anser, grågås, og sånn sett lovlig vilt? Men uansett har vel eieren fortsatt eiendomsrett til sine rømte husdyr? Jeg har sett rømt tamgås en gang. Det var av den helgrå typen. Den hadde stor kropp, mørk fjærdrakt og stort oransje nebb.
  2. Tillater meg å hente opp denne tråden. Jeg har en Sako 85, og bruker Sako ringmontasje til kikkerten. For å ha gode reservesikter har jeg kjøpt et originalt Sako jaktdiopter, og fått montert et Sako korn. Diopteret vil jeg tippe er laget en gang på 70- eller 80-tallet. På innpakningen sto det at det skulle passe alle Sakos modeller fra L46 til Finnwolf og Finnbear. Nå er jeg ikke så bevandret i Sakohistorien at jeg vet når de sistnevnte modellene ble lansert... Diopteret sklir rett inn bakre base på modell 85, også. Ellers kan det sies at utformingen ligger mellom banediopter og jaktdiopter etter min mening. Det er lite hull, og mye stål rundt dette hullet! Foreløpig har prosjektet strandet på grunn av at kolbe og korn ble for høyt (det er begrensede muligheter for høydejustering i diopteret). Kornet er nå riktignok filt ned, men da blir det mye kornfot, og lite korn i synsfeltet. Da det som tidligere nevnt også er mye stål rundt diopterhullet, blir det ganske dårlig synsfelt. Neste skritt blir vel å montere nytt og høyere korn, men lavere kornfot. Kolben er det verre med. Jeg sjekket ikke grundig nok hvordan kolben ville harmonere med diopteret. Jeg har god kinnkontakt med kikkert og ringmontasje. Jeg har altfor god kinnkontakt med diopter. Nå ser jeg for meg flere muligheter: -Lavere stokk, eventuelt kombinert med justerbar kinnstøtte. Vi får se på sikt. -ERA svingmontasje og ERA diopter til bakre base. Dyrt, dessuten liker jeg Sakos ringmontasje. -Legge vekk diopteret til jeg får meg en eldre og mer staselig Sako med lavere stokk. Jeg har tenkt på diopter mest som en reserveløsning hvis kikkerten streiker, og har ikke sjekket hvordan innskyting påvirkes av å ta kikkert og diopter av og på.
  3. 9 grams er ute av produksjon, ja.
  4. Jeg har ei full eske med kuler i Trøndelag. Kan hente den i jula. Fabrikkammo fra Norma var veldig presis i min Browning European, men jeg har ikke testet de løse kulene.
  5. Jeg er også relativt lykkelig med min 11-96. Stokk og balanse passer meg bra, og den veksler all ammo. Forskjeftet er håpløst tynt, og har sprukket flere ganger. Har ikke manual, men tror at de viktigste forskjellene til 11-87 er: Hul stokk Låskasse som er høvlet av på toppen Plass til tre skudd i magasinet Behagelig vekt Videre vil jeg tippe at alle deler som ikke er knyttet til lengden på magasinet, er de samme som på en vanlig 11-87. De delene som er forskjellige er: pipe forskjefte sluttstykke kanskje magasinfjær original amerikansk plomberingspinne og kanskje noe annet jeg glemmer i farten. Tror jeg også har sett årganger av 11-87 / 1100 "Special field" med tre-skudds magasin. Disse utgavene hadde engelsk skjefte og kort pipe.
  6. Jeg er pessimist. Kyst-JAKTA på grågås er snart et tilbakelagt kapittel, og man blir stående igjen med bestandsregulering på magre gjess på innmark i juli og tidlig i august. Da er det like greit å jakte grågås på kornåker i Trøndelag og på Østlandet i september, sjøl om det ikke er kystjakt det heller. Jeg tror at stadig tidligere lovlig jaktstart fortsatt bidrar til tidligere gåsetrekk, sjøl om gåsejakta er i mer ordnede former enn før. Det gjelder spesielt områder med mest lokal gås. Det er alltid noen som starter jakta "noen" dager før lovlig jaktstart, og de som gjør det,er sikkert ikke veldig opptatt av andre lover og regler, heller. Lovlig jakt blir også fort for intensiv for gåsa, til tross for døgnfredning og fredningsområder. Det hjelper ikke å flytte jakttida, når gåsa bare tilpasser seg til dette.
×
×
  • Create New...