Jump to content

Slitern

Members
 • Content Count

  216
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

7 Neutral

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Med 17hmr opplevde jeg "fluer" innimellom, ikke hver serie, kanskje ett skudd av 50. Ingen logikk bak, kunne like gjerne være første skuddet med kaldt løp som skudd nummer 3 i femte serie. Dette var en CZ 455 american eller varmint, husker ikke helt. Dette i kombinasjon med dårlig skuddreaksjon på gås (gåsa var vel ikke klar over at den var død?) gjorde at jeg solgte hele pakken, har i etterkant lest meg opp til at dette skyldes variabler i ammunisjon. Gikk over til 223, og har ikke angret. Lengre rekkevidde, mindre vindfølsom og større utvalg i ammunisjon. Fordelene med 17hmr var for min del lettere rifle, mindre støy og helt andre krav til sikker bakgrunn. Å kirurgisk presisjon, hvis man ser bort fra fluene da...
 2. Vi kunne pisset på stolpen i evigheter, med flisespikkeri å synsing.... Trådstarter mener tiden er inne for å kjøpe en 10/22, og lurer på en halvauto 22lr duger til å skyte "sittende rype" Han nevner ikke at boltrifle er et alternativ, ei heller avstand, så det KAN jo være at han skal skyte de på 15m, og ikke på 250m? Dersom vi først skal anbefale han å kjøpe en rifle som er "mye bedre til formålet", så kan vi like anbefale et mye mer egnet kaliber og? Men det var altså ikke det han spurte om... @Bonesdaily, kjøp deg en 10/22 target (eller light varmint), finn ut hvilken ammo den liker og jakt i vei. Jeg har en, har hatt 2, og ALLE 3 kunne jeg fint skutt rype med på første skudd/100m dersom avstandsbedømming og vindavlesing har vært riktig!
 3. Som vanlig her på kammeret, det ender med en "pissing contest" Det er uten tvil lettere å skyte bra med en boltrifle på 7kg enn med en halvauto på 1,7kg, men skyting er...individuelt Trådstarter spurte om en 10/22 uten modifisering kan benyttes på sittende ryper, og det kan han, hvis han velger rette modellen.
 4. JEG skyter bedre er vel et vesentlig poeng oppi dette Som du ser @M67 skrev jeg til jaktbruk, og rypa merker lite til om rifla samler 11 eller 25mm på 70m. På en standard 10/22 er jeg enig, heldig hvis de samler på "a minutt of a dinerplate", og et avtrekk som krever en armbevegelse for å løse ut. Light varmint, og så vidt jeg vet, target, har bench-kammer og et tunet avtrekk. JEG skyter ikke bedre samlinger med en Sauer 200 i 22lr enn med min 10/22Target. Det går fint å kjøpe en 10/22 til jakt, uten modifisering, men krever valg av rett modell og helst også en prøveskyting før kjøp.
 5. 10/22 er det ingen problem å bruke til jakt, men slettes ikke alle. Kan nevne at jeg også har hatt flere boltrifler i samme kaliber. En 10/22 target, eller light varmint (har hatt begge) har til jaktbruk like bra presisjon som en hvilken som helst boltrifle. Men snakker vi kun jakt på sittende rype har vel kaliberet større utfordringer mtp vindavdrift og avstandbedømmelse enn valg av våpentype. Dersom du skal benytte den til andre vilttyper, f.eks. kråke og skjære er det en fordel med halvauto, da jeg til stadig opplever at de sitter en stund å "lurer på hva som skjedde" når kompisen faller død, og da er det gull å slippe bevegelsen med ladegrep... Dette er basert på min erfaring, andre kan selvsagt ha ulik oppfatning. Også er det ikke bestandig et positivt moment at rifla lader seg automatisk... Edit: har opplevd å få skyte 4 skudd på sittende rype med 22lr før de lettet, da var halvauto kjekk og ha! Må skyte inn at det var et magasinbytte involvert...for de som lurte.
 6. Tips: Istedet for å dekke blinken med senter retikkel, legg blinken i "hjørnet" på retikkel. Dvs hjørnet der horisontal strek i retikkel krysser vertikal strek...
 7. Har testet Sako 105G (helmantel) i min Fox i 222rem. Med ulike settedybder og ladestiger med N110, N120, N130, N133, Norma 200 og Norma 201 har jeg ikke oppnådd mindre samling enn 30mm/100m. Det som er litt merkelig er at Sako 106G (blyspiss, samme kulevekt) samler betraktelig bedre, ned mot 12mm. Så jeg har i grunn avskrevet Sako 105G, skal prøve Norma 55gr.
 8. Jo, ser den med stort volum=bedre demping, men er så mange ulike typer. Tenker en ren frontmontert i aluminium, diameter 50mm og 40cm lengde. Men er det noen som leverer slikt da? Har inntrykk av at alt er teleskopisk? Vet Vaime hadde en slik, men finnes det importør?
 9. Skal bedrive åtejakt med sovende nabolag (nei, ikke i tettbebygd strøk) Mitt spørsmål er, hvilken demper tar mest ltd av ovennevnte kaliber? Vekt/lengde er ikke et tema, da rifla ikke skal ut av huset med demperen på.
 10. Vi investerte i en slik Canada-pulk. Anbefales, både med tanke på hvor enkelt det ble å dra ut dyr (bruker en ATV 6x6), samt ikke minst de hygieniske fordelen med lite eller ingen tilsmussing av slaktet . Har nå hatt den i...tjaaaa...ca6år, dratt ut 5-7 dyr i året på den uten noen nevneverdig slitasje på pulken. Her vi jakter er det store områder med myr, men vi har til nå kun brukt hjuldrift. Dersom jeg personlig skulle hatt belter på ATV'en ville jeg nok gått for en 4x4, betydelig letter å manøvrere og mindre slitasje på belter enn en 6x6. Dette på barmark.
 11. Kjøpte en gang i verden en Tikka T3 light i 223, 1:8 i stigning, med samme mål, fabrikkammo siden jeg var litt mettet på lading. Kunne sikkert skrevet en hel bok om ladninger og utbedringer, men kort oppsummert fikk jeg ikke tilfredsstillende presisjon med kulevekter mellom 45 og 60gr.Verken hjemmeladet eller fabrikk! 40gr og de fleste opp til 75gr gikk bra (skjøt vel et 2 eller 3 sifret antall gås med 69 sierra MK, hjemmeladet) Ringte til slutt Finnland, der jeg fikk opplyst at alle Tikkaer ble testskutt med Sako ammo, og ble ikke sendt ut fra fabrikk dersom de spredte over 30mm/100m. MIN rifle likte brutale ladninger, kunne fint starte på max i ladetabeller uten trykktegn. BTW, 64gr winchester kuler har jeg testet i gud vet hvor mange rifler, har til gode å krype under en middagstallerken! Snakket med en del tidligere eiere av lik rifle, samme problem. Så skulle jeg valgt idag ville jeg gått for stigining 1:9, takler de fleste kulevekter opp til 70gr.
 12. Dersom du har et lite terreng å jakte i er det ikke sikkert at det vil være optimalt for deg å velge rase/linjer ut fra kun jaktprøveresultater. Som kjent belønnes jaktprøver i form av påhengelighet og jaktvilje. I praksis betyr vel dette at store søk og lange lostider premieres, iallefall i mitt hode. Unntaket er selvsagt for de hunder som er flink til å stille elgen, men som avbryter dersom den tar ut. Har jaktet med en slik en, blandinghund. Kan nevne at jeg har Jemthund, men aldri stilt på jaktprøve. Jakter også på lite areal, og har typisk lostid på 2-4 timer, alt etter hvor mye elgen flytter på seg. Dersom elgen tar hardt ut slik at hunden ikke klarer å henge på returnerer den på eget bakspor til den treffer mitt spor og kommer inn. Anbefaler deg å sjekke egenskaper i de ulike avlslinjer, da kan du lettere "spisse" valget til det bruksområde som passer deg best.
 13. Takker, har slitt litt med å få samlet den kule til under 30mm, og N133 er vel det eneste som står uprøvd. Beklager dersom innlegget mitt forstyrret tråden!
 14. Husker du oppskrift på Sako 50gr i 222, @Mas-36?
 15. Kan slettes da minste kal. er 5,5mm
×
×
 • Create New...